Volksmarine

Volksmarine (Türkçe: Halk Donanması), 1956'dan 1990'a kadar Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (GDR) deniz kuvveti idi. Volksmarine, Ulusal Halk Ordusu'nun hizmet kollarından biriydi ve esas olarak GDR'nin Baltık Denizi kıyı şeridi ve karasuları boyunca bir kıyı savunma rolü oynadı.

Volksmarine amblemi

Tarihi

II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden ve Soğuk Savaş'ın başlamasından kısa bir süre sonra, Sovyetler Birliği, Ekim 1949'da Sovyet İşgal Bölgesi'nden bir uydu devlet olarak kurulan Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (DDR) yeniden silahlanmasını başlattı. 1950'den başlayarak, Sovyet Donanması subayları, 1 Temmuz 1952'de Volkspolizei – See (VP – See) (Halkın Polisi - Deniz) olarak yeniden adlandırılan Hauptverwaltung Seepolizei'nin (Ana Deniz İdaresi Deniz Polisi) kurulmasına yardımcı oldular. Aynı zamanda, eski deniz polisinin bazı kısımları, deniz sınırlarını korumak için yeni Grenzpolizei (Sınır Polisi - Deniz) olarak yeniden düzenlendi ve 1946'da kurulan Deutsche Grenzpolizei'ye (Alman Sınır Polisi) dahil edildi. 1952'ye kadar VP-See'nin 8.000 personele sahip olduğu tahmin edilmektedir.

13 Ağustos 1961'de Berlin Duvarı'nın dikilmesinin ardından Grenzbrigade Küste der Grenzpolizei (GBK) (Sınır Polisinin Kıyı Sınır Tugayı) Volksmarine bünyesine katıldı. 1965'in yeniden düzenlenmesi ile tüm saldırı kuvvetleri, yani hızlı torpido botları tek bir filoda (6. Filo) birleştirildi ve Rügen adasının Bug yarımadasında konuşlandırıldı. 1970'lerde, Volksmarine yaklaşık 18.000 personele ulaştı. 1980'lerde bazı gemiler değiştirildi ve Volksmarine Sovyet yapımı avcı bombardıman uçaklarını satın aldı. 1985 - 1989 yılları arasında Volksmarine, Polonya ile Pomeranian körfezinde bir deniz sınırı anlaşmazlığı nedeniyle bildirilen yaklaşık 180 olaya neden oldu; sonraki müzakerelerde tartışmalı deniz sahasının yaklaşık üçte ikisi GDR'ye tahsis edildi.[1][2]

Volksmarine, eski Ulusal Halk Ordusu'nun diğer tüm şubeleri gibi, 2 Ekim 1990'da - Almanya'nın resmi olarak yeniden birleşmesinden bir gün önce - feshedildi. Personelinin bir kısmı (bundan böyle Deutsche Marine olarak anılacak olan) Bundesmarine'e, bir kısmı da Alman Sınır Polisi tarafından emildi. Gemilerin ve diğer ekipmanların çoğu hurdaya çıkarıldı veya satıldı.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.