Viyana sosisi

Viyana sosisi (Almanca: Wiener Würstchen, Wiener; Frankfurter Würstel veya Würstl; İsviçre Almanca: Wienerli; Wienerle veya Saitenwurst), geleneksel olarak koyun ve bağırsak kasasında domuz ve sığır etinden yapılan ince bir kaynatılmış sosisdir. Düşük sıcaklıkta tütsüleme ürünüdür. Wiener kelimesi Viyana dili için Almancadır. Avusturya'da "Wiener" terimi, genellikle Frankfurter Würstl olarak adlandırılan bu gıda maddesi için nadirdir.[1]

Würstl, virsli veya Avrupa Viyana sosisi
Füme olmuş Viyana sosisleri
domates sosunda Kuzey Amerika Viyana sosisi

İçerikler, hazırlıklar, ebatlar ve lezzetler hem üretici hem de satış bölgesine göre değişebilir.

Bazı Avrupa ülkelerinde, süpermarketlerden, şarküterilerden ve kasaplardan taze satın alınan pişmiş ve sıklıkla tütsülenmiş sosisler, İngilizce'de "Viyana sosisi" olarak çevrilen bir isim (Almanca veya Fransızca gibi) olarak adlandırılabilir. Geleneksel olarak baharatlı jambondan yapılırlar. Avrupa'da Viyana sosisi olarak satılan Wieners, Kuzey Amerikan "sosisli sandviç" veya "frankfurter"lar gibi bir tada ve dokuya sahiptir, ancak genellikle daha hafif ve yenilebilir bir mahfaza ile daha uzun ve biraz daha incedir.[2] Avrupa Viyana sosisi, çeşnili uzun bir topuzda sıcak olarak servis edilir. Buna "sosisli sandviç" denir; bu, sosisin kendisine değil, bir bütün olarak uzun sandviçe atıfta bulunur.

Avrupalı göçmenler tarafından Kuzey Amerika’ya getirildikten sonra, “Viyana sosisi”, 1903’ten başlayarak, link sosis yerine sadece daha küçük ve çok daha kısa tütsülenmiş ve sosisli sosis anlamına geliyordu. Bununla birlikte, federal bir kimlik standardı yoktur. Kuzey Amerika viyana sosisleri, domuz eti dolmalarına benzer şekilde yapılır, ince bir hamur kıvamında öğütülür ve karanfil, kişniş, hindistan cevizi, soğan tozu ve ince öğütülmüş kuru kırmızı biber gibi tuz ve baharatlarla karıştırılır.[3] Sosisler uzun bir kılıf içine doldurulur, bazen tütsülenir, her zaman iyice pişirilir ve 1950'lerden başlayarak kılıflar çıkarılır. Sosisler daha sonra konserve ve daha fazla pişirme için kısa bölümlere ayrılır. Sade (jelatin içinde, aspic'e benzer şekilde) veya duman, kırmızı biber veya barbekü sosları gibi çeşitli lezzetlerde bulunabilirler.[4] Viyana sosis tüketimi 1940'larda 1970'lere kadar yükseldi, ancak o zamandan beri düşüş gösterdi.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.