Ustura (dergi, 1969)

Ustura 1969 - 1971 yılları arasında yayınlanmış haftalık mizah dergisidir.

Ustura
Ustura dergisinin ilk sayısı
Editör Haldun Simavi
Kategoriler Haftalık dergi
Yayımcı Web-Ofset, Hürriyet
İlk sayı 1969
Ülke Türkiye
Dil Türkçe

İlk kez Kasım 1968 tarihinde yayın hayatına başlayan Haldun Simavi'nin sahibi olduğu renkli gazete Günaydın, 1969 yılından itibaren pazar günleri yine renkli bir mizah ilavesi vermeye başlamıştı. Ustura (veya "Günaydın Ustura") adı verilen bu 13x19cm ebatlarındaki küçük boylu dergi sadece 16 sayfaydı. Dergi okuyuculardan gelen yoğun istek üzerine 79.cu sayıyla birlikte sayfa sayısını da 32 sayfaya çıkartarak bağımsız bir mizah dergisi olarak çıkmaya başlamıştı. 81.ci sayı ile birlikte de yayın hayatına son vermiştir. Derginin kendi ilan ettiği cilt aralıkları 26 sayıda birdir, yani tamamı 3 cilt olması gerekir.

Dergiyi Aziz Nesin hazırlıyordu. Nesin önceleri Günaydın gazetesinde yazıyordu, ancak gazetede istediği şekilde yazı yazamadığı için, kendi deyimi ile "gazeteyi kapattırmaya ve çalışanlarını işsiz bırakmaya gönlü razı olmadığı için" gazetedeki köşe yazarlığından vazgeçip "Ustura"'yı bir gazete eki olarak hazırlamaya başladı. Gazete çıkmaya başlayalı henüz 4-5 ay olmuştu ve fiyatı 35 kuruş olmasına rağmen (diğer gazeteler 25 kuruştu) tirajı bütün gazetelerin önüne geçmişti. Gazete o tarihte 600.000 sattığı için mizah eki "Ustura"nın da tirajı haliyle o kadardı.[1]

Güldürücü eğlendirici olduğu kadar eğitici, öğretici ve düşündürücü olmasına da dikkat edilen bu küçük boyutlu mizah dergisi bir mizah antolojisi ve ansiklopedisi olma amacı gütmekteydi. Derginin 52.ci sayısında "İkinci cilt biterken okurlara rapor" adıyla Aziz Nesin'in kaleme aldığı baş yazıda okurların dergi fasiküllerini biriktirip ciltletmeleri önerilmiş, bu sayede "dünya ölçüsünde bir mizah antolojisi ve ansiklopedisine" sahip olacakları belirtilmiştir.

Derginin İçeriği

Dergide yer alan bölümler şunlardır:

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.