Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği

Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği (IAWM), dünyadaki kadın müzeleri ve girişimlerine destek sağlamak ve aracılık etmek üzere kurulmuş bir platformdur.

Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği Logosu

Kadın müzeleri, sanal müzeler, çeşitli kadın dernekleri ve girişimlerinin üyesi olduğu platform, 2008 yılında İtalya'nın Merano kentinde kurulmuş; 2012 yılında Avustralya'nın Alice Springs şehrinde bir dernek haline gelmiştir. "Dünyanın tarihini yazan kadınlar! Dünyanın her ülkesinde bir kadın müzesi olmalı!" ifadesi bu ağın sloganıdır.[1]

Amaç

IAWM'nin amacı, kadın müzelerini görünür kılmak, güçlendirmek, küresel işbirlikleri yaratmak ve karşılıklı işbirlikleri sağlayarak kadın müzelerini tüm dünyaya tanıtmaktır.

Birlik, ortak bir bağlantı noktası olarak, kadın müzeleri ve girişimlerine destek sağlamak ve aracılık etmek üzere bir platformdur. Dünyadaki kadın müzelerini ve girişimlerini takip etmektedir.[2]

Faaliyetler

IAWM hedeflerine ulaşmak için;

  • çevrimiçi iletişimler kurarak (twitter, facebook vb.) kendisi ve diğer kadın müzeleri hakkında bilgi paylaşımı yapar,
  • sıklıkla dünyadaki kadın müzeleri ile birlikte kongreler düzenler,
  • ortak projeler ve işbirlikleri için kadın müzeleri arasında bağlantı kurar.

Yönetim

Kadın Müzeleri Birliği'nin altı farklı ülkeden yönetim kurulu üyesi vardır. Yönetim kurulu başkanı Norveçli Mona Holm ve birliğin koordinatörü İtalyan Astrid Schönweger'dir.[3]

Kadın müzeleri tarihi

Günümüzde her kıtada kadın müzeleri bulunmaktadır. Çoğunlukla birbirlerinden bağımsız olarak kök salmışlardır. ABD ve Avrupa'daki kadın müzeleri, ikinci dalga feminizm döneminde ve tarihin, toplumsal cinsiyet tarihi ismi verilen yeni anlayışı ile ortaya çıkmışlardır. Aynı şekilde, diğer kadın müzeleri de modern feminizmden köklenirler. Kadın tarihini, kültürünü veya sanatını toplumlara anlatmak istemektedirler.[4]

Kadın müzeleri; kadınların eğitimi, güçlenmesi ve kendilerine olarak güvenlerinin artması için önemlidir. Bilinçlendirme eğitimi, bağımsız faaliyetler ve ayrımcılığı aşmak için fayda sağlamaktadır.[5]

Birlik tarihi

IAWM, 2008 yılında İtalya'nın Merano kentinde kurulan Kadın Müziği Ağı'ndan doğdu. Merano Kadın Müzesi'nde, 5 kıtadan 25 ülkenin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. 2003 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi İranlı Şirin Ebadi, kongrenin koruyucu annesi rolünü üstlenmeye davet edildi ve bundan sonra ağın daimi koruyucu annesi oldu. "Dünyanın tarihini yazan kadınlar! Dünyanın her ülkesinde bir kadın müzesi olmalı!"[6] ağın sloganı oldu.

2012'den bu yana, her dört yılda bir uluslararası kongreler düzenlenmektedir ve arzu edilirse kıtalararası kongreler de düzenlenmektedir.

IAWM kongreleri

  • Haziran 2008: 1. Uluslararası Merano Kadın Müzeleri Kongresi, İtalya
  • Temmuz 2009: 2. Uluslararası Kongresi, Bonn, Almanya
  • Mayıs 2010: 3. Uluslararası Kongresi, Buenos Aires, Arjantin
  • Ekim 2011: 1. Avrupa Kongresi, Berlin, Almanya
  • Mayıs 2012: 4. Uluslararası Kongresi, Alice Springs, Avustralya
  • Ekim 2013: 2. Avrupa Kongresi, Berlin, Almanya
  • Kasım 2014: 3. Avrupa Kongresi, Bonn, Almanya
  • Kasım 2016: 5. Uluslararası Kongresi, Meksiko, Meksika

Planlanmış:

  • 2018: 4. Avrupa ve 1. Avrupa-Asya Kongresi, İstanbul, Türkiye
  • 2020: 6. Uluslararası Kongresi, Hittisau, Avusturya

Kadın müzeleri

Kaynakça

  1. Ebadi, Shirin (2008). "Resolution IAWM" (PDF). 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.
  2. IAWM website 10 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 8 Aralık 2016
  3. "Who We Are". http://iawm.international. Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği web sitesi. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2016. |website= dış bağlantı (yardım)
  4. Petra Kanzleiter, „Frauenmuseen in aller Welt,“ in: Astrid Schönweger (Ed.), Von Schönheit, Alltag und Arbeit. Das Frauenmuseum Meran erzählt, Innsbruck: Studienverlag, 2006.
  5. Schönweger, Astrid, "The Women’s Museum’s Network. The Challenges and Future of Women’s Museums, Using the Example of the Meran Women’s Museum", in: Elke Krasny, Women's Museum, Frauenmuseum Meran 2013, p. 181.
  6. Ebadi, Shirin (2008). "Resolution IAWM" (PDF). 27 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.

Bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.