Trochosa terricola

Trochosa terricola, Lycosidae familyasından Holarktik bölgede Avrasya ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir örümcek türü.

Trochosa terricola
Bilimsel sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Lycosoidea
Familya: Lycosidae
Alt familya: Lycosinae
Cins: Trochosa
Tür: T. terricola
İkili adlandırma
Trochosa terricola
Thorell, 1856
erkek Trochosa sp. (muhtemelen T. terricola ya da T. ruricola?)

Teşhis anahtarı

Tür teşhis karakteri (Türkiye için): erkek pedipalp cymbiumu tırnaksız (T. ruricola türünde ise tırnaklı); opisthosoma kızıl kahverengi olup dorsumunda açık renkli kalp biçiminde foliumlu; epijin ön kemerleri kalındır[1].

Morfoloji

Trochosa ruricola türüne çok benzer. Dişileri 7.5–14 mm, erkekleri ise 7–9 mm boyundadır. Prosoma (cephalothorax), yan açık bantları genellikle T. ruricola türündekinden biraz daha geniş ve kenarları çok kıvrımlıdır. Sternum kırmızımsı kahverengidir. Keliserler ventralde iki dişlidir ve keliser kıskacı dış yüzeyde kabartısızdır. Femur soluk esmer halkalıdır. Erkek tibia ve metatarsus I’ler koyu olmasına kerşın tarsus koyu değildir. Pedipalp cymbiumu tırnaksızdır. Palpal tarsusta tırnak bulunmaz, tibia daha kısadır. Opisthosoma (abdomen) kırmızımsı kahverengidir. Genellikle lanseolat çizginin son kısmı zor fark edilir[1].

Habitat

Daha çok kuru ortamlarda taş ve kurumuş toprak birikintilerinin altında yaşar[1]. Ormanlık, otluk, çalılık ya da sanayi bölgelerinde taş altlarında bulunurlar[2]. Yerde avlanır ve bataklık alanlardan da çukur tuzaklara yakalansa da daha çok kuru ve çalılık alanlarda tutulurlar. Her iki cinsiyetten erginlerine mart ayından kasım ayına kadarki mevsimde rastlansa da ağırlıklı olarak ilkbahardan yaz ortasına kadar görülürler[2].

Yayılımı

Holarktik bölgede Kuzey Avrupa, Asya (İran ve Afganistan) ve Kanada'da yayılım gösterir.

Türkiye'de[3] de bulunur. Doğu Anadolu, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden kaydedilmiştir[1].

Kaynakça

  1. Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. "Summary for Trochosa terricola (Araneae)". 9 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012.
  3. "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. |başlık= dış bağlantı (yardım)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.