Touchard polinomları

Touchard polinomları, Jacques Touchard tarafından 1939'da çalışıldı, ayrıca [1] içinde adlandırılır [2],[3] binomial tipin bir polinom dizisi içeren

ile tanımlanıyor.

burada bir ikinci türün Stirling sayısıdır, yani, bu içinde boyutlu bir kümenin kısımlarının sayısı parçalanmış boş-küme altkümeleridir. (yukarıdaki ikinci gösterim, {parantez} ile, Donald Knuth tarafından tanıtıldı.) inci Touchard polinomlarının 1'de değeri inci Bell sayısıdır, yani boyutun bir kümesinin parçalarının sayısı:

Eğer bir rastgele değişken yani bir Poisson dağılımı ile değeri bekleniyor, ise onun inci momenti dır, baş tanım:

Kullanılan bu tek durum bu hızlı polinom dizisi sağlayabilen binomal tipindir, yani, bunun özdeşinin yeterli dizisidir:

Polinomları her polinomunun 1. derecelik terimin katsayısının 1 olduğu binom türü tek polinom dizisi oluşturur. Touchard polinomlarını her polinomun 1. derecelik terimin katsayısının 1 olduğu binomal tipin tek polinom dizisini oluşturuyor.

Touchard polinomları için Rodrigues-benzeri formül uygundur:

Touchard polinomları için yineleme ilişkisi uygundur

Ve

durumunda, bu Bell sayıları için yineleme formülüne indirgenir.

Kullanılan Şemsiye gösterimi , burada olan formüller:

Touchard polinomlarının üreteç fonksiyonu

Bu ikinci türün Stirling sayıları#üretim fonksiyonunun üreteç fonksiyonuna karşı gelir ve [1] burada üstel Polinomlar için kaynaktır. Ve bir kontur integral gösterimi

Touchard polinomları (ve burada Bell sayıları ile), yukardaki integralin gerçel kısmı kullanılıyor, tam sayı olmayan derecesine genelleştirilebilir:

Notlar

  1. Roman, Steven (1984). The Umbral Calculus. Dover. ss. 63-64. ISBN 0-486-44139-3.
  2. Boyadzhiev, Khristo N. "Exponential polynomials, Stirling numbers, and evaluation of some gamma integrals" (PDF). arxiv. 5 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2013.
  3. Brendt, Bruce C. "RAMANUJAN REACHES HIS HAND FROM HIS GRAVE TO SNATCH YOUR THEOREMS FROM YOU" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2013.

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.