Ton polisliği

Ton polisliği veya ton argümanı (İngilizce: tone policing), bir çeşit ad hominem ve genetik safsata yoluyla karşı argüman üretme çabası. Bu yöntemi kullananan bir kişi bir ifadenin geçerliliğini, o ifadenin ne anlama geldiğini hedef alarak değil de o ifadenin nasıl söylendiğini ya da nasıl sunulduğunu hedef alarak azaltmaya çalışır.

Bailey Poland, Harassment, Abuse, and Violence Online adlı kitabında ton polisliğinin sıklıkla kadınları hedef aldığını belirterek "ayrıcalık merdiveninde" daha üstte olanların daha altta olan muhalifleri susturmak için bu yöntemi kullandığını yazdı.[1]

Keith Bybee, How Civility Works adlı kitabında feministlerin, Black Lives Matter göstericilerinin ve savaş karşıtlarının eylemler sırasında "sakin olmaları ve daha kibar davranmaları" şeklinde uyarıldığını yazdı. Bu uyarıyı ton polisliğinin bir örneği olarak gösteren Bybee, böylece bir otoritenin mevcut olan soruna ya da haksızlığa odaklanmaktan ziyade sorunun nasıl dile getirildiğine odaklandığını ve sonuç olarak da mevcut olan soruna odaklanılmasının önüne geçtiğini öne sürdü.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Bailey Poland (2016) Haters: Harassment, Abuse, and Violence Online 23 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 46. University of Nebraska Press. 9781612348728.
  2. Keith Bybee (2016) How Civility Works 22 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 30. Stanford University Press. 9781503601543.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.