The Marmara Taksim Oteli

The Marmara Taksim Oteli (ilk olarak İstanbul Intercontinental, sonrasında Marmara Etap, sonrasında The Marmara), Taksim meydanının güneyinde, Tak-ı Zafer Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Turizm ve Otelcilik Şirketi tarafından inşa ettirilen, Fatin Uran'ın tasarladığı bir yapıdır. Yapı yapılmadan önce arazisinde eski İstanbul Kulübü, Osmanlı Bankası Taksim Şubesi, Ankara Pazarı bulunuyordu.[1] Otelin ilk 2 katı geniş bir blok halinde yayılmakta ve 10 metre kotuna çıkmaktadır. Odaların bulunduğu katlar bu geniş hantal bloğun ortasından yükselmekte ve 83 metreye ulaşmaktadır[2]. 28 ana katı olan otelin katlarından 5'i bodrum katıdır ve eksi 17 metreye inmektedir. The Marmara Oteli Türkiye'de tamamının topraklanması yapılmış ilk oteldir.[1]

Intercontinental Oteli'nde Sanat Yapıtları ve İç mimarisi

İşletme hayatına Intercontinental Oteli olarak başlayan otelin iç mekanlarında dekorasyon için çeşitli sanat dallarında yarışmalar açıldı. Seramik, vitray, alçı kabartma plak, pano ve gravür dallarında seçilen eserler otelde kullanıldı. Bu sayede çeşitli dallarda 480 yarışmacının katıldığı bu yarışma film ya da müzik dışında kalan ve başarılı birçok plastik sanatlarla uğraşan Türk sanatçılar için bir fırsat oldu. Arkitekt dergisi 1977. cilt 365. sayısında mimar Tali Köprülü bu yarışmanın Türk sanatçıları için önemini anlatan şu kelimeleri yazıyor:

"...Neden, şehircilik planlarında, yapıldığı çağında simgeleyecek olan, sanatçı yapıtlarının da yerlerinin saptanması zorunlu bir koşul değildir? Görevleri kapsamında bulunması gerektiğimi sandığımız KüItür ve Turizm Bakanlıklarının Türk Sanatçısını özendirici, Türk Sanatını geliştirici yönde bir planlaması, bir programı, bir çabası var mıdır?...Üstelik bu yarışmalardaki ödüller : Yurdumuz rayiçlerine göre değerlendirildiğinden; Aslında özendirici olmaktan uzaktı : Kazanan yapıt karşılığı ödenen bedel ise: Ünlü müzik hollerimiz - yetenekleri birden keşfedilip binlerce dakikalık uzun çalışmalar sonucu sinema yıldızlığından ses yıldızlığına geçen - baş solistlerinin bir gecede aldıkları ücretle eşdeğerde bile değildir..."[2]

Intercontinental otelin iç mimarisinde çalışan mimarlar Abdurrahman Hancı ve Yüksel Karapınar iç mekan tasarımını yaparken çağdaş bir estetik gözetmiş ancak geleneksel yaşamın da bu çizgilere sinmesini amaçlamışlardır.[3]

The Marmara Taksim Yenilenmesi

The Marmara Taksim oteli 2011'de başlayan ve 2016 da biten bir yenilenmeye girdi, projeyi Wilson Associates üstlendi. Wilson Associates projeyi şöyle anlatıyor:

"Otelin, Türk kültür ve sanatından ilham alan dönüşümü geçmişe büyük saygı gösteriyor ancak aynı zamanda gelecek, teknoloji ve trendlere dair heyecan da besliyor. Renk paleti Osmanlı kaftanlarının canlı renklerinden esinlenirken birçok farklı duygu hissettirmesi amaçlanıyor: kırmızı ile tutku, mavi ile dinginlik, yeşil ile haysiyet… Cesaret duygusu ise yapıya kendini zengin taşlar ve doğal ahşap ile bağlıyor..." [4]

Türkiye'de çalışan birçok yabancı tasarımcı gibi Wilson Associates'in de dilindeki Osmanlı vurgusu göze çarpmaktadır. Acaba bu Türkiye'ye dair ön yargılı bir tasarım penceresi mi sorgulanabilir.

Kaynakça

  1. "INTER - CONTİNENTAL İSTANBUL HOTELİ PROJESİ" (PDF). 1972 (348). Arkitekt. 1972. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 20. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  2. "İntercontinental Hotel'inin Sanat Yapıtları" (PDF). 1977 (365). Arkitekt. 1977. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.
  3. Abdurrahman Hancı, Yüksel Karapınar (1977). "İntercontinental Otelinde iç mimarlık uygulamaları ve dekorasyon işleri" (PDF). 1977 (365). Arkitekt. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 26. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  4. "The Marmara Taksim Yenilenmesi". Arkiv. 2016. 6 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.