Termit bombası

Termit bombası, alüminyumun farklı metal oksitlerle reaksiyona girdiği bomba türüdür.

Demir oksitle reaksiyon denklemi;

Fe2O3 + 2Al → 2Fe + Al2O3 + ISI

Bakır Oksitle reaksiyonu;

3CuO + 2Al → 3Cu + Al2O3 + ISI

Denklemlerdende anlaşıldığı gibi dışarıya ısı verilmektedir, Ortalama 1,621 °C - 2,519 °C sıcaklık açığa çıkmaktadır. Zaten bu bombaların en büyük özelliği reaksiyona girerek ani bir ısı yükselmesi meydana getirmektir. Termit bombaları bulundukları ortama ani basınç değişikiği oluşturmazlar. Bulundurdukları yeri ısısıyla deler, bu termit bombalarının en büyük özelliğidir. Reaksiyon sırasında etrafa aşırı miktarda kıvılcım halinde yüksek ısılı metal parçacıkları saçar. Etrafa ciyak bir kızılımsı sarı renkte parlaklık saçar.

Kullanım yerleri

Termit bombalarının kullanım amaçları farklı dallara ayrılır;

Demiryolları inşaatlarında rayın kolaylıkla eritilmesi veya kaynaştırılması için kullanılır.

Askeri kullanım alanlarında daha çok 2. dünya savaşı sırasında kışkırtıcı silah olarak kullanılmıştır.

Uyarılar

Evde denenmesi kesinlikle tehlikelidir ve reaksiyondan ortaya çıkan ısı deride ve vücut dokusunda ciddi hasarlara sebebiyet verebilir ve ölüm meydana gelebilir. Isıdan oluşacak hasar dokuda 3. ve 4. dereceden yanıklar meydana getirebildiği gibi ağır yaralanmalara sebep verir. Bu deneyler laboratuvar ortamında kontrollerle yapılmaktadır. Ev yapımı termit bombaları hakkında bir yasa yoktur. Not: Acil durumlarda ilk yardım unsurlarını kullanınız ve en yakın sağlık ocağına başvurunuz.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.