Tıraş bıçağı

Tıraş bıçağı, King Camp Gillette tarafından keşfedilen tıraş yapmaya yarayan alet.

Muhtelif boyutlarda tıraş bıçakları
Üç bıçaklı güvenlik donanımlı tıraş bıçağı başlığı

Kentleşmenin de etkisiyle günlük yaşamın bir parçası olmuştur. Eski bir kılıç üreticisi olan Wilkinson firması da kısa bir süre sonra tıraş bıçağı üretimine başlamıştır. Türkiye'de Gilette markasının Türkçe teleffuzundan dolayı başka firmaların ürünlerine de "jilet" adı verilmektedir.

Güvenli jiletler

Daha güvende kullanımlı bir tıraş bıçağına doğru ilk adım, düz bir tıraş bıçağı olarak da adlandırılan korumalı tıraş bıçağıydı ve bu da normal bir tıraş makinesine koruyucu bir koruma payı ekledi. Bu tür ilk tıraş makinesi kimi olasılıkla 1762 dolaylarında bir Fransız kesici Jean-Jacques Perret tarafından icat edildi.Buluş marangozun düzleminden esinlenmiştir ve bıçağı ahşap bir manşon ile çevrelenmiş olarak esasen düz bir usturadır. En eski ustura korumalarının tarak benzeri dişleri vardı ve ustura sadece bir tarafına tutturulabiliyordu; tersinir bir koruma, tıraş makinelerini korumak için yapılan ilk iyileştirmelerden biriydi.

Günümüzde kullanılanlara benzer bir güvenlik tıraş makinesinin erken bir türü, William Samuel Henson'un tarak diş koruması için 1847 yılında patent başvurusuyladır. Bu koruma ile, düz bir tıraş makinesine veya bir tıraş makinesine "sapla dik açı yapan ve bir şekilde ortak bir çapa benzeyen kesme bıçağı" takılabilir.

1875 civarında, bir kulpun üzerine yerleştirilen daha küçük bir bıçağı olan yeni bir tasarım, Kampfe Kardeşler tarafından "piyasada düz çelik tıraş makineleri gibi bir kullanıcıyı kesmeyen en iyi tıraş yöntemi" olarak pazarlandı.

Tasarım

Güvenli jiletlerin başlangıçta, önceki on yıllar boyunca, açık bıçaklı, düz tıraş bıçaklarına tutturulmuş çeşitli koruyucu korumalar üzerine, desenli bir tarakla korunan bir kenarı vardı.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. Waits, Robert K. (2014). A Safety Razor Compendium: The Book. ss. 96, 260, 323, 67, 81. ISBN 9781312293533.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.