Türkofis

Türkofis (Dış Ticaret Reisliği), yerli ürünlerinin dış pazarlarda sürümünü kolaylaştırma, dış ülkelerin durum ve tutumları üzerinde bilgi toplama, sözleşmelerle benzeri bilimsel konulara eğilerek gereken işlemleri yapma amacıyla meydana getirilen ve bugün kaldırılmış bulunan örgüt.

Tarihçe

Birinci Dünya Savaşından sonra, Osmanlı İmparatorluğu döneminde dış ticaret politikası ağırlıkla gümrük politikası aracılığı ile yürütülmüş, bir dış ticaret politikasına ve örgütüne gerek duyulmamışken 23 Nisan 1920'de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 Mayıs 1920'de kabul ettiği 3 sayılı Kanunla 11 kişilik ilk Bakanlar Kurulu'nda Ticaret, Sanayi, Maden, Ziraat ve Orman işlerini yürütmek üzere bir İktisat Bakanlığı'na yer vermiştir.[1]

10.8.1925 tarihinde alınan karar ile yurt dışında önemli ülkelerde ticari temsilcilikler kurulması sağlanmış, ilk kez yabancı ülkelere gönderilecek Ticaret Temsilcilerinin nitelikleri ve görevleri belirlenmiştir.

27 Mayıs 1934 tarihinde kabul edilen 2450 sayılı Kanun ile görevleri kara ticareti, deniz ticareti, sanayi ve maden işlerini kapsayacak şekilde genişletilen İktisat Bakanlığı kurulmuştur. Dış ticaret konuları ile ilgili birimler ilk kez Dış Ticaret Reisliği (Türk Ofis) ismi altında toplanmıştır.

32 yıl sonra, 26.3.1971 tarihinde Ticaret Bakanlığından ayrılarak bağımsız bir Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı haline gelmiş, 11.12.1971 tarihinde Ticaret Bakanlığının yeniden oluşturulması ile bünyesinde İhracat Genel Müdürlüğü, İthalat Genel Müdürlüğü, Anlaşmalar Genel Müdürlüğü, A.E.T.İşleri Genel Müdürlüğü, Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nü barındıran Dış Ticaret Genel Sekreterliği ismi ile fonksiyonunu devam ettirmeye başlamıştır.

13.12.1983 tarihli ve 188 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Dış Ticaret Genel Sekreterliği ile Standardizasyon Dairesi ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İktisadi İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği birleşerek Başbakanlığa bağlı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı oluşturulmuştur.[1]

Kaynakça

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.