Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 kişi tarafından 1990 yılında kurulan Ankara merkezli, hükûmet dışı bir sivil toplum kuruluşudur. [1]

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
Kuruluş 30 Aralık 1990
Tür Sivil toplum kuruluşu
Yasal statü Vakıf
Amaç İşkence görenlerin sağaltımı ve iyileştirilmesi konusuna yoğunlaşmış bir vakıftır.
Merkez Akbaş Mahallesi
Sarıca Sokak No. 7
Hamamönü, Altındağ
Ankara
Hizmet bölgesi Türkiye
Başkan Şebnem Korur Fincancı
Ana organ Yönetim Kurulu
Resmî site www.tihv.org.tr

İşkence görenlerin tedavisi, mağdur yakınlarının ruhsal rehabilitasyonunun sağlanması, işkence vakalarının ve diğer insan hakları ihlallerinin raporlanmasını amaç edinen vakfın İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır illerinde dört adet temsilciliği bulunmaktadır.

Tarihçe

  • Vakfın sağaltım ve iyileştirme hizmeti verdiği işkence görmüş kişilerin sayısı 15 bin dolayındadır.
  • İşkencelerin belgenmesi ve önlenmesi doğrultusunda yaptığı çalışmalar, Türkiye ve Ortadoğuda 20'yi aşkın ülkeyi kapsamaktadır.
  • BM İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezanın Etkin Soruşturulması ve Belgelenmesi Kılavuzu (İstanbul Protokolü)'nün hazırlanmasında, protokol ile ilgili mesleklerde çalışan sağlıkçıların ve hukukçuların eğitimi gibi konularda öncü bir rol oynamıştır.
  • Türkiye'deki işkence olgularının yarattığı travmalara karşı mücadeleyi 2000 yılından beri sürdürmektedir.[1]

Etkinlikler

Vakıf İnsan Hakları Derneği (İHD) ile birlikte 1998-2008 arasında 12 kez yıllık Türkiye İnsan Hakları Hareketi Konferansı düzenlenmiş ve her bir konferansın bildirgelerini İHD ile birlikte yayınlamıştır. [2]

Kaynakça

  1. "Tarihçe". Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV). 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015.
  2. "Türkiye İnsan Hakları Hareketi Konferansı". Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV). 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.