Türk Pasaportu (film)

Türk Pasaportu, Burak Arliel'in yönetmenliğini yaptığı 2011 yılı yapımı Türk belgesel filmidir. Filmin ilk gösterimi Mayıs 2011'de Cannes Film Festivali'nde yapılmış ve festivalde Türklerin Schindler'i olarak adlandırılmıştır.

Türk Pasaportu
Türk Pasaportu
Türk Pasaportu film afişi
Yönetmen Burak Arlıel
Yapımcı Burak Arlıel
Cemal Noyan
Güneş Çelikcan
Senarist Deniz Yeşilgün
Gökhan Zincir
Oyuncular Altan Gördüm
Eylem Demir
Cosma Constantin
Gavril Patru
Soner Akçay
Türü Dram
Renk Renkli
Yapım yılı 2011
Süre 91 dakika
Ülke Türkiye
Dil İngilizce, Fransızca

Film, II. Dünya Savaşı sırasında birçok Avrupa ülkesinde Türkiye büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına gönderilen ve çok sayıda Yahudi'nin hayatını kurtaran Türk diplomatların hikâyesini anlatıyor.

Film hakkında;

I. Dünya Savaşı döneminde Avrupa'da pek çok kapı Musevilere yüzüne kapanırken, farklı ülkelerde konsolosluklarda görev yapan Türk diplomatları nüfuzlarını kullanarak onlarca Musevi'yi soykırımın elinden kurtarmıştır. Ya kamplardan, ya kamplara doğru yol alan trenlerden kurtarılan Museviler Türk diplomatların inisiyatifiyle vatandaşlığa geçirilip passaport sahibi olmuş ve bu sayede Türkiye'ye yollanmışlardır. Bu döneme tanıklık eden diplomat ve Musevilerin kendi anlatımlarıyla kurulan filmin hikayesi yazılı ve görsel tarihi belgelerle desteklenerek o dönem boyunca yaşananları bütün açıklığı ile ortaya koyma amacı gütmekte.

II. Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatlarının Osmanlı kökenli Musevi yurttaşlara pasaport sağlayarak, trenlerle Türkiye'ye kaçırmalarına odaklanan belgesel film, 66 yıllık sırrı da açığa çıkarıyor. Projenin tarih danışmanlığını İstanbul 500. Yıl Musevi Vakfı Başkanı Naim Güleryüz, proje direktörlüğünü Yael Habif üstlenirken, Bahçeşehir Üniversitesi, Tekfen Vakfı, Türkiye Musevi Cemati sponsorluğundaki filmin çekimleri Fransa, Romanya ve Türkiye'de gerçekleşti...[1]

*Türk Pasaportu filmi bir belgesel filmdir.

Türk pasaportunda işlenen konular aynı zamanda Ayşe Kulin tarafından yazılmış Nefes nefese romanında da işlenmektedir.

Reklamcılık sektöründe yönetmen olarak tanınan Burak Cem Arlıel'in iki senelik uzun bir çalışma sonucu ortaya koyduğu Türk Passaportu bir dönemin tarihine ışık tutması açısından ilgi çeken, önemli bir çalışma olarak Adana Altın Koza Film Festivali programında yer alıyor.

Resmi İMDB linki: https://www.imdb.com/title/tt1951292/ ,

FİLM BİLGİLERİ

Yönetmen: Burak Arlıel

Oyuncular: Altan Gordum, Batur Belirdi, Çağla Çakar, Cosma Constantin, Dogukan Polat, Eylem Demir, Eylem Server Unuvar, Gavril Patru, Karya Filiz, Maxim Donici, Olga Gavril, Renan Göksal, Senem Kalender.

Senaryo: Deniz Yeşilgün, Gökhan Zincir

Müzik: Alp Yenier, Alpay Goltekin.

Türk pasaportu, çıkışının ardından Uluslararası Alman devlet radyo ve televizyon kanalı Deutsche Welle (DW) nin türkçe Youtube kanalında haber olmuştur.[2]

Deutsche Wellenin haber açıklaması:

"İkinci Dünya Savaşı, tarihin utanç sayfalarından biri. Yahudi Soykırımı kurbanlarının çoğu gaz odalarında boğularak ya da kurşuna dizilerek katledildi. Holokost'ta 6 milyona yakın Yahudi katledildi. Böylesi bir dönemde sorumluluk alan Avrupa'da görevli Türk diplomatları, kişisel girişimleriyle 18 bine yakın Yahudi’yi ölüm kamplarına gitmekten kurtardı. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 75. yılında, Türk diplomatların barış adına verdiği bu mücadeleyi anlatan "Türk Pasaportu" adlı belgeselinin yapımcısı Bahadır Arlıel ile soykırım tarihinin sonu ölümle bitmeyen öykülerini konuştuk."

Film hakkında filmden sonra yönetmenler, senaristler ve ropörtaja katılan Fransız yahudileri ile ilgili TV yayınları yapılmış ve

belgesel hakkında bilinmeyenler açıklanmıştır.

Bu programlar,

TRT TÜRK hayatın içinden[3] ve Gümüş Hilal programında[4][5]

TRT HABER de[6]

A HABER de[7]

HaberTürk Hayatın İçinden programında [8]

TRT Okul Sanat programında[9]

ve NTV de yayınlanmıştır.[10]

Türk Pasaportu filminin tamamı Youtube de mevcuttur[11]

Kaynakça

  1. "Türk pasaportu filmi Türkçe altyazılı Full (Turkish Passport full) (2011) - Le Passeport turc - YouTube". www.youtube.com. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  2. "Türk pasaportuyla özgürlüklerine kavuşan Yahudiler - DW Türkçe - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  3. "TRT Türk Hayatın içinden Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  4. "TRT TÜRK Gümüş Hilal Türk Pasaportu filmi röportajı 2 full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  5. "TRT TÜRK Gümüş Hilal Türk Pasaportu filmi röportajı full (18.05.2011) - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  6. "TRT haber Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  7. "A haber Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  8. "Habertürk Hayatın İçinden Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  9. "TRT Okul Sanat Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  10. "NTV Türk Pasaportu filmi röportajı full - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
  11. "Türk pasaportu filmi Türkçe altyazılı Full (Turkish Passport full) (2011) - Le Passeport turc - YouTube". www.youtube.com. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2021.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.