Super Socket 7

Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.

Super Socket 7; AMD'nin K6-2 ve K6-III işlemcilerinde, son Cyrix M-II işlemcilerinin bazılarında, son IDT WinChip 2 işlemcilerinin bazılarında ve Rise mP6 işlemcilerinde kullanılmıştır. Bu soket, Socket 7 işlemcileriyle geriye uyumludur; bu da Socket 7 işlemcilerin Super Socket 7 destekleyen anakartlarda kullanılabilmesi ama Super Socket 7 işlemcilerin Socket 7 anakartlarda maksimum hızda çalışamaması anlamına gelmekteydi. Socket 5 işlemciler Super Socket 7 ile pin uyumludur ancak Super Socket 7 için tasarlanmış anakartların bazıları Socket 5 işlemciler için gereken voltajları desteklememektedir.

Super Socket 7 bir işlemciye arkadan bakış (AMD K6-2)

AMD, işlemcileri için önceden hep Intel soketleri kullanmıştır; Socket 7, AMD'nin yasal olarak kullanma hakkı olan son Intel soketiydi. İntel, Socket 7 geliştirmesini durdurarak ve Slot 1'e geçerek AMD'nin güncelliğini yitirmiş bir platform kullanmasına neden olup AMD'nin işlemcilerini rekabet edemez hale getirmeyi ummuştur. FSB'nin 66 Mhz'den 100 Mhz'ye çıkarılmasıyla Super Socket 7, AMD'ye kendi bağımsız anakart altyapısı Slot A'yı geliştirirken ihtiyaç duyduğu geçici çözümü sağlamıştır.[1]

Bu mimari ucuzdu ve planlanan amacı gerçekleştirdi ancak VIA, SIS ve diğer firmalar tarafından üretilen üçüncü parti çipsetler. özellikle AGP entegrasyonu anlamında düşük kaliteliydi. AMD'nin sıkıntılı, uyumsuz anakartlar için kazandığı ün geçmişte kalmasına ve VIA'nin çipsetleri için standartları yükseltme programı K6-III ve Pentium III devriyle beraber sonuçlarını göstermeye başlamasına rağmen AMD, Athlon işlemcileri için bir kalite güvencesi programı devreye sokmuştur.

Ayrıca bakınız

  • AMD mikroişlemcileri listesi

Kaynakça

  1. "Technology Evolution". 24 Eylül 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.