Sumo terimleri
Aşağıdaki kelimeler Japonya'da sumo güreşinde kullanılan terimlerdir.[1]
- banzuke (番付)
- Bir önceki turnuvanın sonuçlarına göre düzenlenen sumo güreşçileri listesi. Güreşçiler rütbelerine göre sıralanırlar. Genellikle turnuvanın ilk gününden 13 gün önceki Pazartesi günü yayınlanır.
- basho (場所)
- Mekan. Herhangi bir sumo turnuvası.
- dohyō (土俵)
- Sumo güreşi maçlarının yapıldığı, kilden yapılmış ring. Her turnuvadan önce yeni bir dohyō inşa edilir.
- dohyō-iri (土俵入り)
- Sadece jūryō ve makuuchi bölümlerinde güreşçiler tarafından gerçekleştirilen ringe giriş töreni. Doğu ve batı cepheleri dohyō-iri'lerini arka arkaya gerçekleştirir; yokozunalar ayrı ayrı kendi bireysel dohyō-iri'lerine sahiptir . Yokozuna dohyō-iri'nin ana stilleri, Unryū Kyūkichi ve Shiranui Kōemon'un adını taşıyan Unryū ve Shiranui'dir . Bir yokozuna töreni tachimochi (太刀持ち, kılıç taşıyıcı) ve tsuyuharai (露払い, süpürücü) olmak üzere iki katılımcı ile gerçekleştirir.
- gyōji (行司)
- Sumo hakemi.
- henka (変化)
- Ataktan kurtulmak icin yana kaçmak. Kötü sumo olarak değerlendirilir.
- heya (部屋)
- Sumo güreşçilerinin eğitildiği ve yaşadığı okul. Her sumo güreşçisi bir heyaya bağlı olmak zorundadır.
- honbasho (本場所)
- Resmi profesyonel sumo turnuvası, modern dönem sumoda yılda altı kez düzenlenir, bu turnuva sonuçlarına göre sumo güreşçilerinin rütbeleri belirlenir.
- jūryō (十両)
- Sumodaki ikinci en yüksek lig.
- kachi-koshi (勝ち越し)
- Bir turnuva içerisinde, bir sumo güreşçisinin kazandığı karşılaşma sayısının, kaybettiği karşılaşma sayısından fazla olması. Üst seviye sumo güreşçileri için 8, alt seviyeler için 4 karşılaşma veya fazlasını kazanmak.
- kinboshi (金星)
- Altın Yıldız. Resmi bir sumo turnuvası sırasında (honbasho), bir yokozunaya karşı galibiyet kazanan maegashira'ya verilir. Kalıcı bir maaş bonusu kazandırır.
- maezumō (前相撲)
- Sumoya yeni başlayan güreşçiler arasında yapılan turnuva. Yeni sumo güresçilerinin resmi turnuvaya başlangıç dereceleri ilk olarak bu turnuvada belirlenir.[2]
- shokkiri (初っ切り)
- Gösteri amacıyla yapılan komedi sumo performansı
- yūshō (優勝)
- Herhangi bir sumo seviyesinde en çok kazanan güreşçiye verilen turnuva şampiyonluğu.
- zenshō (全勝)
- Bir turnuvayı hiç kaybetmeden bitirmek, seviyeye bağlı olarak 15-0 veya 7-0.
Kaynakça
- The big book of sumo : history, practice, ritual, fight. Stone Bridge Press. 1997. ISBN 978-1-880656-28-0.
- "Sumo of Japan". Encyclopedia of Japan (İngilizce). 28 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.