Stanovoy Sıradağları

Stanovoy Sıradağları (Rusça: Станово́й хребе́т, Stanovoy khrebet; Basitleştirilmiş Çince: 外兴安岭; Geleneksel Çince: 外興安嶺; pinyin: Wài xìng'ān lǐng), ve Moğolca'da Sükebayatur ve Sükhbaatar , veya Dış Khingan Dağları Uzak Doğu Rusyası'nın güneydoğusunda yer alan sıradağlardır. Güneybatıdan kuzeydoğuya 900 km uzunluğundadır, batısında Olyokma Nehri, doğusunda Uçur Nehri bulunur.[1] Ohotsk Denizinin neredeyse yanında bulunur. Arktik Okyanusu'nun Lena) kolu ile Büyük Okyanus'un Amur kolunu ayırır. Bu sebepten dolayı, 1689 yılından (Nerçinsk Antlaşması) 1858 yılına kadar (Aigun Antlaşması) Çin ile Rusya arasındaki sınırı oluşturmuştur.

Stanovoylar, ülkenin doğu kesiminde yer alır ve Baykal Gölü'nden Pasifik'e kadar uzanır.

725 km uzunluğundadır. En yüksek noktası 2.482 metre (8.143 ft) uzunluğuyla Skalisty Dağıdır. Lena Nehrinin ana kaynağını oluşturan buzullara sahiptir.

Yablonovo Dağları, Stavonoy'un güneybatı uzantısı olarak kabul edilebilir. Stanavoy'un, 20. yüzyıldan önce, Okhotsk Denizi ile sınırı olduğu tahmin ediliyor.

Kaynakça

  1. "The Mountains of Southern Siberia". 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2017.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.