Spekülatif gerçekçilik

Spekülatif gerçekçilik, Kant sonrası baskın felsefe biçimlerine (veya korelasyonizm adı verilen yaklaşıma), metafizik gerçekçilikle karşı duran çağdaş bir felsefe akımıdır.[1] Adını Goldsmiths College'da Nisan 2007'de yapılmış, moderasyonunun Alberto Toscano tarafından yapıldığı, Ray Brassier, Iain Hamilton Grant, Graham Harman ve Quentin Meillassoux'nun sunumlarının yer aldığı bir konferanstan almıştır.[2] Spekülatif gerçekçilik ismini ortaya atan kişi olarak sıklıkla Brassier gösterilse de, Meillassoux'nun kendi konumunu nitelendirmek için spekülatif materyalizm terimini kullanması daha önceye dayanır.

Bu dört felsefecinin ortak yanı, korelasyonizmin ve insan erişimine dayalı felsefelerin dışında düşünce sistemleri kurmaktır. Meillassoux, korelasyonizmi "erişimimiz olan tek şeyin düşünce ile varlık arasındaki korelasyon olduğu ve bu iki terimi asla ayrı ayrı ele alamayacağımız fikri" olarak tanımlar. Bu akımın kurucusu olan felsefeciler, her biri diğerinden farklı gerçekçilik biçimleri öne sürerler ve çağdaş kıta felsefesinde baskın olan, insanı ayrıcalıklı bir konuma yerleştiren idealizm biçimlerine karşı çıkarlar.

Kaynakça

  1. Mackay, Robin (March 2007). "Editorial Introduction". Collapse. 2 (1): 3–13.
  2. College & Research Libraries News - ACRL
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.