Simenit Gölü

Simenit Gölü, Yeşilırmak deltasının doğu kısmında yer alan kıyı set gölüdür. Terme ilçe sınırları içerisinde yer alan göl deltadaki eski koyların önlerinin kıyı okları tarafından kapatılması ile oluşmuştur.[1],[2] Geçmiş yıllarda göl için; Semenlik, Simenit, Karasu ve Arapsazı isimleri de kullanılmıştır. Simenit gölü ve bir kanalla bağlı olduğu komşu Akgöl, 1960 yıllara kadar tek göl olarak haritalanmıştır. Drenaj kanalları açılması ve taşınan alüvyal malzemeler sulak alanları daraltmış, iki ayrı göl oluşmuştur.[1]

Gölün çevresinde sazlık ve bataklık alan oldukça geniş yer tutar. Simenit ile Akgölün toplam göl alanı 200 hektar, sazlık ve bataklık alanla beraber sulak alan 1900 hektardır. Deltanın büyük kısmı tarım alanı elde etmek amacıyla geçmiş yıllarda kurutulmuştur.Gölün derinliği mevsim ve yıllara bağlı değişmekle birlikte 1,5–2 m, en derin yeri 5 m kadardır.

Simenit gölünü denizden ayıran kıyı oku üzerinde 5-6m yüksekliğinde kumul tepeleri oluşmuştur. Bu kumulların rüzgâr erozyonuyla iç kısımlara ilerlemesini durdurmak için ağaçlandırma yapılmıştır.

Gölde balıkçılık yapılmakta, sazlıkların %25i kontrollü olarak köylüler tarafından kesilerek ekonomik fayda sağlanmaktadır. Göl çevresinde Balaban, Gece Balıkçılı, Alaca Balıkçıl, Saz Delicesi, Uzunbacak ve Irmak Bülbülü, Delta, Yeşilbaş, yağmurcun, Elmabaş, Patka, Kılkuyruk gözlemlenmiştir.[3] Göl çevresinde 3355 hektarlık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur.[3]

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.