Serpil Odabaşı

Serpil Odabaşı (d. 1975, Diyarbakır) Kürt ressam ve aktivisttir.

Serpil Odabaşı
Doğum Diyarbakır
Alanı Resim
Etkin yıllar 2001-günümüze
Sanat eğitimi Gazi Üniversitesi Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Resim bölümü
Ünlü yapıtları Uludere, Annemin Eteğine Sığdım, Yokluğum Varlığına Armağan olsun, İç Kanama,

Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak Diyarbakır'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. 1995 yılında Gazi Üniversitesi, M.Eğitim Fakültesi, Resim Bölümünü kazandı. 1980 darbesi sonrası ailesi ciddi sıkıntılar yaşayan ve dağılan Odabaşı, öğrenim hayatını çeşitli işlerde çalışarak sürdürdü. Üç yıl süreyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nda çalışan[1] Odabaşı, bu sürecin öncesi ve sonrasında hak ihlalleriyle ilgilendi. Savaş, otorite ve cinsiyetçilik karşıtı olan sanatçı, mizahla da ilgilendi. Sanatçının ironik bakış açısı resimlerine de yansıdı.

Uzun yıllar İstanbul'da resim öğretmenliği yaptı. İlk kişisel sergisini 2001 yılında Ankara'da "Parçalanma" adıyla açan sanatçının bu sergisi, kişi güvenliği, dinlenme, gözetlenme üzerine oldu. Daha sonra Atina'da "Sokaktaki Apoletler", İstanbul'da ve Diyarbakır'da "Kar Maskesi", İzmir Alman Kültür Merkezi'nde "Kat(i)Li Mübah" ve Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Yokluğum Varlığına" adlı sergileriyle özellikle ayrımcılık, nefret cinayetleri ve gündelik hayatta faşizm, gibi konulara dikkat çekmeye çalıştı. Militarizm, toplumsal cinsiyetçilik, linç, mültecilik, homofobi konularında iş üreten sanatçının otoportreleri de bulunuyor.

Çeşitli festivallerde ve üniversitelerin şenliklerinde de resimleri sergilenen Odabaşı, TMK mağduru çocuklar yararına; İstanbul, Van, Diyarbakır ve Hakkâri'de sergiler açtı. Sergileri genellikle "Eylem Sergi" niteliğinde olan ressam, ayrıca Kolektif ve fanzinlere özel çalışmalarda, Emet Değirmenci'nin derlediği "Kadınlar Ekolojik Dönüşümde" adlı kitaba da resimleriyle destek sağladı. Çeşitli kitap ve dergi kapakları hazırladı. Birçok karma sergiye katıldı. "Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği" üyesi olup, çalışmalarını sürdürmektedir. Bir röportajında, "Türkiye’de yaşananlara benim üzerimden bir ayna tutmak istedim." diyerek[2] kendini ifade eden Odabaşı, aynı zamanda sosyal sorunlara önem veren bir aktivisttir.

Seçilmiş sergileri / Selected Exhibitions

2012 16 Şubat York University "İmmigration and refugee" Kişisel Sergi 2011 Federal Kürdistan - Duhok 'Kendine Dikkat Et' Duhok Galery, Karma Sergi. 2011 Canada- Toronto Mem u Zin Dans gösterisi, 'Mem u Zin' , İsabel Bader Theatre, 2011 İstanbul Karşı Sanat 'Diyarbakır Hapishanesi ne yana düşer?'Karma Sergi. 2011 Diyarbakir Sumer Park Amed Art Galeri, Husnu Dokak & Samet Aydin Kuratorlugunde "Kendine Dikkat Et" Karma Sergi 2011 Canada Toronto, "Lines Of Resistance Prison Art From the Middle East" Beit Zatoun Gallery, Karma sergi 2011 Istanbul Asma Sanat Beden ve Halleri/ The body and its states, Ozlem Ekin Teker Kuratorlugunde, Karma Sergi 2011 Depo, Istanbul 'Atesin Dustugu Yer' Karma Sergi

  • 2010 Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi E Galeri, “Yokluğum Varlığına…” Kişisel
  • 2010 Diyarbakır Kültür Sanat Festivali Cegerxwin Kültür Merkezi ” Oysa Siz Bizi Ne Çok Sevmiştiniz”, Kişisel
  • 2010 İstanbul, Van, Hakkâri “Temerküz” (Serpil Odabaşı, içmihrak)
  • 2010 İstanbul Başka Kültür Evi 8 Mart, Karma
  • 2010 İzmir Alman Kültür Merkezi “Kat-i-Li Mübah” Kişisel
  • 2009 İstanbul BM SUMA “Pis Hikaye” Karma
  • 2009 İstanbul Karşı Sanat “Öznesiz” Karma
  • 2009 İstanbul Biz “Jazz on Canvas” TMK Mağduru Çocuklar için jazz vokalisti Sibel Köse'yle
  • 2009 İstanbul Boğaziçi Üniversitesi “Toplumsal Refleks” Kişisel
  • 2009 Diyarbakır Keçiburcu Galeri “Kar Maskesi” Kişisel
  • 2009 İstanbul Hafriyat “Kar Maskesi” Kişisel
  • 2008 İstanbul Hafriyat “Makul” Karma
  • 2008 Atina, Nosotros “Sokaktaki Apoletler” Kişisel
  • 2008 İzmir Buca Kültür Merkezi 8 Mart Karma
  • 2001 Ankara Sanat Tiyatrosu “Parçalanma”, Kişisel[3]

Kaynakça

  1. Kişisel sitesi
  2. "Bir röportajı". 6 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2010.
  3. Resmi sitesi

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.