Serpentine Gallery

Serpenti Galerisi (İngilizce: Serpentine Gallery), Londra şehrindeki Hyde Park’ın bir parçası olan Kensington Gardens bölgesinde yer alan bir sanat galerisidir.

Serpenti Galerisi (sağda) ve 2007 yılına ait geçici pavyon (solda)

Odak noktası modern ve çağdaş sanatlar olan Serpenti Galerisi, bu bağlamda Londra’nın en popüler ziyaret merkezlerinden birisidir. Düzenlenen sergiler, eğitim çalışmaları, mimarlık etkinlikleri ve kamuya açık programlar senede yaklaşık 750.000 ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Tüm bu etkinlikler halka açık olup, ücretsizdir.

1934 yılında inşa edilmiş klasik mimari öğelerine sahip bir çay pavyonunun (İngilizcesi: tea pavilion), 1970 yılında galeriye çevrilmesi ile kurulmuş olup, ismini yakınlardaki Serpentine Gölü’nden almaktadır. Burada sergiler açmış ünlü sanatçıların başında Man Ray, Henry Moore, Andy Warhol, Paula Rego, Bridget Riley, Allan McCollum, Damien Hirst ve Jeff Koons gelmektedir.

Galerinin zemin katında, Prenses Diana’ya adanmış Ian Hamilton Finlay’ın Peter Coates’in yardımıyla hazırlamış olduğu, sürekli bir sergi yer almaktadır.

2006 yılında Serpentine Galerisi. Çin Enerji İstayonu: Bölüm Bir adlı, Çağdaş Çin Sanatları ile ilgili bir sergiyi güney Londra’da yer alan Battersea Enerji İstasyonu’nda düzenlemiştir.

Serpenti Galerisi Büyük Britanya Sanat Konseyi tarafından kurulmuş olup, kurulduğu senelerde çoğunlukla yaz döneminde halka açık sergiler düzenlemiştir. 1991 yılında Julia Peyton Jones’ın galeriye müdür olarak atanmasıyla, galeri oldukça kapsamlı bir bakım çalışmasından geçmiştir.

Pavyon

Serpentine Galerisi, 2000 yılından beri her sene uluslararası camiada tanınmış mimarlarıdan birisini finanse ederek, galerinin önündeki çim arazide geçici bir pavyon binası tasarlama imkânı vermektedir. Bu şekilde çağdaş mimari uygulamasının orijinal örnekleri, adeta bir açık hava müzesinde olduğu gibi, sergilenme fırsatını bulmaktadır. Pavyonun inşaatının ardından özel film gösterimleri, BBC’nin promosyon çalışmaları düzenlenmektedir.

2000 yılından beri bu mekanda çağdaş mimari anlayışına uygun pavyon tasarlama fırsatı elde etmiş mimarlar şunlardır:

Dış bağlantılar

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.