Selime, Güzelyurt

Selime, Güzelyurt, Aksaray'da Kapadokya'nın başlangıcı olarak bilinir. Peri Bacaları boldur.

Peri Bacaları, Selime Kasabası, Güzelyurt, Aksaray [1]

Tarih

Bu peri bacalarında Romalılardan kaçan Hristiyanlar yaşıyordu. Hıristiyanlık Roma'da kabul edilince oralara kiliseler katedraller yaptılar.

Oradaki bir tepede savaş kalesi vardır. Bu kalede Selçuklular'dan Ali Paşa ile Bizanslar savaşmıştır. Ali Paşa şehit olmuş. Onun için Selime Türbesi yaptırılmış. Ayrıca burası uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kaldığı için burada Osmanlılar Sinan Bey Camii'ni (1524) yapmışlardır.

Selime; Üst miyosen döneminde yaklaşık 10 milyon yıl önce aktif hale gelen Hasan Dağı 3258 m, Melendiz Dağı 3000 m, Göllü Dağı 2650 m yükseklikler sahip volkanların bacalarından çıkarak geniş bir alanı kaplayan öncü malzeme soğuk tüfler, akabinde volkanik ısı ile temas etmiş tüfler daha sonra da kraterlerden akarak düz ovaya yayılarak belli bir kalınlıkta katman oluşturan malzemelerin oluşturduğu bir bölgedir, burası. Çok milyon yıllar boyunca meydana gelen doğa olayları "erozyon; depremler, yıllık ısı farkı, kar, yağmur, rüzgâr ve yakınından geçen Melendiz Çayı bu bölgenin muhteşem bir doğal görünüm almasını sağlamıştır.

Tarihi evrelerde yerleşik hayata geçen insan oğlu öncelikle güvenilir su kıyılarına yerleşmişlerdir. Güvenlik ön planda olduğundan yerleşmelerini bir dağın yamacına yaparak gelebilcek tehlikeleri önceden haber almaya ve buna karşıda kendilerini korumayı amaçlamışlardır. Selime bu tür yerleşimlerden biridir. Tarih içerisinde değişik kavimlerin elinde yeniden şekillenmiştir. Bugün gördüğümüz Kale, Manastır, kiliseler ve eski evler son 2000 yılın maceralarının sonucudur.

Selime kalesi veya Katedrali olarak bilinen doğal ve tarihi yapıt Kapadokya turlarının önemli uğrak yerlerinden birisidir. Her yıl yüzbinlerce Kapadokya ziyaretçisi Bu görkemli oluşumu ziyaret eder.

Kaynakça

  1. "Selime Katedrali Ve Peribacaları - Aksaray". Aksaray gezilecek yerler. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.