Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi

Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında kurulmuş Türkiye'nin 7. Sosyal bilimler lisesidir.[1] Karadeniz Bölgesinde kurulan ilk Sosyal bilimler lisesi olan Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, adını okulun tarihi binasını restore ederek birinci eğitim ve öğretim yılında eğitime hazır hale getirilmesine vesile olan hayırsever iş adamı İbrahim Tanrıverdi'den almaktadır. Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi ile bağlantılı bir şekilde Uluslararası Bakalorya (IB) diploması alabilirler. Bu programa katılmak isteyen Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, 11. ve 12. sınıfı İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi'nde okurlar.

Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi
Slogan Geleceğinize Hoş geldiniz
Ülke Türkiye
Şehir Samsun
Türü Sosyal Bilimler Lisesi
Yabancı dil(ler) İngilizce, Fransızca, Almanca
Resmî sitesi http://www.ssbl.k12.tr

Eğitim

Samsun Sosyal Bilimler Lisesi'nde eğitim yılı bir senesi hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır.[2] Okulda okutulan yabancı diller ise İngilizce ve Fransızca'dır. Ayrıca 10. sınıftan itibaren öğrenciler Osmanlı Türkçesi dersleri almaktadırlar.[3] Bununla birlikte okulun diğer liselerden farklı olarak kendi alanına yönelik, Sosyal bilimler liseleri müfredatında belirlenmiş, çeşitli dersleri de vardır.

Samsun Sosyal Bilimler Lisesi, diğer Sosyal bilimler liseleri gibi, "Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler" (Eşit Ağırlık ve Sözel) alanında eğitim vermektedir. Mezun olan öğrencilerin diplomasında "Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler Bölümü" yazıldığı gibi üniversite tercihlerinde bu iki bölümde de (Eşit Ağırlık ve Sözel) puanları kırılmadan tercih yapabilmektedirler.

Ayrıca okulun üniversite öğretim üyelerinden oluşan etkin bir Bilim Danışma Grubu vardır.

Etkinlikler

Samsun Sosyal Bilimler Lisesi, öğrencilerinin sosyal bilimler alanına yönelik aktif bir etkinlik içerisinde olmasını amaçlamaktadır.

Okul öğrencileri, Bilim Danışma Grubunun da destekleriyle bugüne kadar birçok etkinlik düzenlemişlerdir. 2007 yılında düzenlenen, "Doğumunun 800. Yılında Mevlana" konulu sempozyuma birçok entelektüel ve değerli akademisyen konuşmacı olarak katılmış, yerel ve ulusal medyada bu etkinlik yer almıştır.[4] 2008 yılında ise, daha geniş katılımla gerçekleştirilen, "Doğu-Batı" konulu 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu düzenlenmiştir.[5] Ayrıca bu sempozyum Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası lise sempozyumu olmuş[6]
[7][8] ve yine yerel ve ulusal medyada yer almıştır.[9]

Samsun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin edebiyat üzerine yazdıkları makalelerden oluşan iki ciltlik Makalat ve Türkiye'nin entelektüel yazarları ve şairleriyle yapmış olduğu mülakatlarının yer aldığı iki ciltlik Mülakat adlı eserleri bulunmaktadır.[10][11]

(Mülakat-I: Rasim Özdenören, Hilmi Yavuz, Nazan Bekiroğlu, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Mustafa Armağan, Mustafa Kutlu, Ümit Meriç, Abdurrahim Karakoç, Yaşar Bedri Özdemir, Ayla Kutlu, Mevlana İdris Zengin, Nuriye Akman, Hakan Albayrak, Mustafa Karaosmanoğlu, Sıddık Akbayır, Nihat Genç, Ahmet Turan Alkan, Bekir Coşkun.

Mülakat-II: Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Murat Belge, Ahmet İnam, Alev Alatlı, Doğan Hızlan, Vedat Türkali, Haydar Ergülen, Selim İleri, Ferit Edgü, Yavuz Bülent Bakiler, Hüseyin Su, Hasan Ali Toptaş, Sevinç Çokum, Tahsin Yücel, Turgut Özakman, Necip Tosun, Sadık Yalsızuçanlar, Mehmet Niyazi, Sunay Akın, Ali Ayçil, Cezmi Ersöz, Şaban Abak, Mario Levi, Turan Oflazoğlu, Ali Çolak, Robert D. Vivian, Reha Çamuroğlu, Tayfun Talipoğlu, Ali Ural, İbrahim Tenekeci, Arif Ay, Yavuz Bahadıroğlu, Zerrin Koç, Haşmet Babaoğlu, Gökhan Özcan, Feride Çiçekoğlu, Vehbi Vakkasoğlu, İdris Özyol, Türkan Yeşilyurt, Kenan Sarıalioğlu, Mustafa Usta, Gökhan Akçiçek, Recep Şükrü Apuhan, Selçuk Küpçük, Mustafa Uçurum, Mehmet Halistin Kukul, Ogün Kaymak, Ferhat Kalender, Ahmet Seven, Nizamettin Aksu, Murat Karacan, Doğan Kan, Recep Yazgan.)

Okul öğrencilerinin, her yıl düzenlenen TÜBİTAK Proje Yarışmalarında birincilik, ikincilik ve üçüncülükleri bulunmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK Proje Yarışmalarında derecesi olan okul öğrencileri üniversite giriş sınavında ek puan almaya da hak kazanmışlardır.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 7 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  3. "Arşivlenmiş kopya". 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  4. "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  5. "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  6. http://ssbl.k12.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=52:2007-2008-etkinlikleri&catid=7:etkinliklerimiz%5Bölü/kırık+bağlantı%5D
  7. http://www.kenthaber.com/Haber/egitim/Normal/lisede-uluslararasi-sempozyum/6cbb9175-8f8e-4991-aa3b-5ea68a9b43e2%5Bölü/kırık+bağlantı%5D
  8. "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  9. http://www.lpghaber.com/haberler/egitim/2-uluslararasi-sosyal-bilimler-sempozyumu-470462.html%5Bölü/kırık+bağlantı%5D
  10. "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.
  11. "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2011.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.