Sait Rüstem

Sait Rüstem — (d. 1956[1], Borçalı, Gürcistan), heykeltıraş.

Hayatı

Aslen Azerbaycan Türkü olan Heykeltıraş Dr. Sait Rüstem, 1956 yılında Gürcistan’ın Borçalı bölgesinde doğmuş, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır. Çocukluğunda arklardan topladığı killi toprak ile tanışan sanatçı ilk heykelini 17 yaşında kile şekil vererek yaptı. Annesiyle olan bağından ilham alarak yarattığı heykel ile başlayan sanat yolculuğu ve dolayısıyla kaderi bu zamanlarda şekillenmeye başladı[2].

Eğitimi ve kariyeri

1972 yılında Azerbaycan'ın Gence şehrindeki Pedagoji Üniversitesi Resim Bölümüne girdi. 1978'de bu bölümünden mezun olan Sait Rüstem, öğrenciliğinin son yıllarında heykel sanatı ile profesyonel olarak ilgilenmeye başladı. 1979-1985 yılları arasında Tiflis Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümünde eğitim aldı. "Şehir Mimarisinde Anıt ve Heykellerin Yeri" konulu teziyle 1998 yılında Azerbaycan Bilimler Akademisi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde doktorluk ve doçentlik unvanını aldı. Üniversite ve akademi dönemlerinde klasik sanat tarihi, temel sanat eğitimi, mimarlık, seramik, çizim, resim ve heykel üzerine aldığı eğitimler; çalışmalarında kullandığı malzeme ve tekniklerin çeşitliliğine yansımaktadır. Kendisi dünya görsel sanatlarını incelemiş özgür, sanatsal çalışmalarında Uzak Doğu ve Azerbaycan minyatürü gibi farklı kültürlerin minyatürlerinden daha çok etkilenmiştir.

Sanatçı 1985-1992 yıllarında Azerbaycan’da çalışmış ve anıtsal birçok eser meydana getirmiştir. Bu dönemde ulusal ve uluslararası birçok sergiye katılmış, ödüller almıştır. 1989 yılında Sovyetler Birliği Ressamlar İttifakı, 1991 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Ressamlar İttifakı ve 2001 yılında Uluslararası UNESCO Rusya Ressamlar İttifaklarına üye olmuştur. 1992 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti üzerine Türkiye’ye geldi. 1995 sonrasında Türkiye’de en çok tercih edilen heykeltıraşlardan biri olup, bilim, sanat, yönetim, askeri alanlarda ünlü kişilere ait çok sayıda anıtsal yapılar ortaya koydu.

2008 yılında yaptığı 32 metre yüksekliğindeki "Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı" Türkiye’nin en yüksek anıtı olma özelliğini taşımaktadır. Eserlerini, ısmarlama ve kendi iç dünyası olarak ikiye ayıran sanatçı Ankara'da bulunan sanat evinde serbest heykeltıraş olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Sanatın sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak adına 1998 yılında kurduğu Sait Rüstem Sanatevi bugün çok yönlü bir kurs merkezi olarak Sait Rüstem Bilim ve Sanat Akademisi adıyla hizmet vermektedir.

Türkiye’de ilk defa Anıtkabir’de yapılan diaromik müzenin mimari ve sanatsal tasarım çalışmaları, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile işbirliğiyle Sait Rüstem'in atölyesinde başlatıldı. Anıtkabir yenileme çalışmaları esnasında Anıtkabir Diaromik Müzenin içerisine Sait Rüstem’e ait diaromik rölyef ve heykeller yerleştirilmiştir.

Anıtlar ve eserler

Yaptığı birçok Atatürk heykelinin yanı sıra;

Ayrıca Tekirdağ, Giresun, Trabzon, Kars ve Kastamonu illerinde yaptığı anıtlar bulunmaktadır. Yurt dışında ise Azerbaycan’ın Bakü, Gence, Şemkir ve Tovuz şehirlerinde, Meksika’nın Meksiko şehrinde yaptığı anıtlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Rusya, Portekiz, Japonya ve diğer ülkelerde eserleri vardır[3].

Kaynakça

  1. "SAİT RÜSTEM KİMDİR?". 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020.
  2. "Sait Rüstem Kimdir?". 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020.
  3. "Sait Rüstem kimdir? (Prof. Dr. Said Rüstem)". 18 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.