Sağlık teknolojisi

Sağlık teknolojisi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "bir sağlık sorununu çözmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için geliştirilen cihazlar, ilaçlar, aşılar, prosedürler ve sistemler şeklinde organize bilgi ve becerilerin uygulanması" olarak tanımlanmaktadır.[1] Buna ilaçlar, cihazlar, sağlık bakımında kullanılan prosedür ve organizasyon sistemleri de dahildir.

Tıbbi teknoloji

Tıbbi teknoloji, geniş bir sağlık ürünleri yelpazesini kapsar ve insanlara zarar veren hastalıkları veya tıbbi durumları teşhis etmek, izlemek veya tedavi etmek için kullanılır. Bu tür teknolojiler (tıp bilimi uygulamaları) daha erken teşhis, daha az invaziv tedavi seçenekleri ve hastanede kalış süreleri ve rehabilitasyon sürelerinde azalma ile sağlanan sağlık hizmetlerinin kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.Tıbbi teknolojideki son gelişmeler maliyet azaltmaya da odaklanmıştır. Tıbbi teknoloji genel olarak tıbbi cihazlar, bilişim teknolojisi, biyoteknoloji ve sağlık hizmetleri içerebilir.

Tıbbi teknolojinin etkileri, toplumsal ve etik meseleleri içerebilir. Örneğin, doktorlar sübjektif hasta öyküsünü dinlemek yerine objektif bilgiyi teknolojiden arayabilirler.[2]

Sektörün büyümesinin önemli bir faktör tıbbi teknolojinin'in tüketimidir. Sağlayıcılar, akıllı telefonların ve tabletlerin yaygın kullanımıyla desteklenerek, düşük maliyetle geniş bir kitleye erişebilir, piyasaya yayılan giyilebilir teknolojiler olarak artan bir yönelim mevcut.[3]

2015 yılının sonuna kadar çalışan son beş yılda, girişim finansmanı %200 büyüdü ve alanın 30.000 üzerinde yatırımcıdan Sağlık Teknolojisi işlerine 11,7 milyar ABD doları girdi sağladı.[4]

Benzer meslekler

Tıbbi teknoloji terimi, kamu ve özel sektörlerdeki çeşitli alanlarda klinik laboratuvar profesyonelleri tarafından yerine getirilen görevlere de işaret edebilir. Bu profesyonellerin çalışmaları, kimya, genetik, hematoloji, immünohematoloji (kan bankacılığı), immünoloji, mikrobiyoloji, seroloji, idrar tahlili ve muhtelif vücut sıvısı analizi gibi klinik uygulamaları kapsamaktadır. Yeri, eğitim seviyesi ve belgelendirme kuruluşuna bağlı olarak, bu profesyonel meslek mensuplarına Biyomedikal Bilim Adamları, Tıbbi Laboratuvar Bilim İnsanları (MLS), Tıbbi Teknologlar (MT), Tıbbi Laboratuvar Teknologları ve Tıbbi Laboratuvar Teknisyenleri denilebilir.[5]

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017.
  2. Richard S. Mathis (30 Nisan 2010). "The Impacts of Innovation". Science. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017.
  3. "What is driving the growth of medtech in the UK?". 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015.
  4. "What is Health Tech and how will it evolve?". Hot Topics. 30 Haziran 2016. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2016.
  5. "Medical Technology". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.