Rus mersin balığı

Rus mersin balığı (Acipenser gueldenstaedtii), Rusmersini balığı, Tuna mersin balığı, Elmas mersin balığı olarak da bilinmektedir. Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Romanya, Rusya, Türkiye, Türkmenistan ve Ukrayna'da görülen bir mersin balığı türüdür. Ayrıca Hazar Denizi'nde de bulunmaktadır. Şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır.[1]

Rus mersin balığı
Korunma durumu
Kritik tehlikedeki türler (IUCN 3.1)
Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
Sınıf: Actinopterygii
(Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Acipenseriformes
Familya: Acipenseridae
(Mersin balığıgiller)
Cins: ''Acipenser''
Tür: '''''A. gueldenstaedtii'''''
İkili adlandırma
''Acipenser gueldenstaedtii''
J. F. Brandt & Ratzeburg, 1833

Özellikleri

Boyları 235 cm (93 in), ağırlıklarıysa 115 kg (254 lb) kadar olabilir. Sırt kısımları yeşilimsi ve tonlarındadır. Ayrıca açık mavimsi, altın sarımsı ve gümüşimsidir. Karın kısımları beyazdır. Alt çenelerinde sakalları vardır. Bunlarla zeminde yiyecek ararlar. Dip balıklarıdır. Genellikle tek olarak gezerler. Kabuklular, yumuşakçalar, yırtıcı deniz solucanları ve küçük balıklar ana besinlerini oluşturur. Eşeysel olgunluğa çok geç ulaşırlar. Yumurtalarını kuma ya da çakıllı yerlere bırakırlar. 45 yıl kadar yaşayabilirler, ancak çok yavaş büyürler.[2][3]

Kaynakça

  1. "Acipenser gueldenstaedtii". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016.
  2. "Russian sturgeon: Acipenser gueldenstaedti (Brandt)". NatureGate. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013.
  3. "Danube sturgeon (Acipenser gueldenstaedti)". Fishes of the NE Atlantic and the Mediterranean. Marine Species Identification Portal. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.