Rengim Gökmen

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Müzik Direktörü ve Orkestra Şefi olan Rengim Gökmen, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Komposizyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı öğretim üyesidir. Bunun dışında Ankara ve İstanbul Festivalleri danışma kurulu üyesi, İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı, Opera Bale Vakfı ve Zehra Yıldız Kültür Sanat Vakfı yönetim kurulu üyesidir.

Rengim Gökmen, (d. 1955) Türk orkestra şefidir.

Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen'in denetiminde başladı. Piyano ve kompozisyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuvarı'nda tamamladıktan sonra orkestra şefliği öğrenimi için Türk hükûmeti tarafından İtalya'ya gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuvarı, daha sonra Siena Accademia Chigiana ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden birincilikle mezun olan Rengim; kendisine şef çubuğunu veren ilk kişinin ünlü besteci, orkestra şefi Sabahattin Kalender olduğunu söyler.[1]

Avusturya, İngiltere ve Hollanda'da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra 1980 yılında katıldığı "Gino Marinuzzi" San Remo Uluslararası Şeflik Yarışması'nı kazandı. Daha sonra Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD'de ve Güney Amerika'da konserler yönetti.

1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörlüğü görevi sırasında 1988 yılında İtalya hükûmeti tarafından "Cavalleria" nişanı ile onurlandırılan sanatçı, 1991 yılında da TÜTAV tarafından Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımına katkıları sebebiyle ödüllendirildi.

2013 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteği üzerine İstiklal Marşı'nın daha fazla enstrüman kullanılarak yeni kaydının yapılması görevini üstlendi.[2]

Hâlen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın müzik direktörü olan Rengim Gökmen, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın da kurucusu ve daimî şefidir. Sanatçı, 2015 yılında kurulan İzmir Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası'nın da süpervizörlüğünü yürütmektedir.

2007-2014 yıllar arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Sanat Yönetmenliği görevini yürüten Rengim Gökmen, 24 Temmuz 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevden alındı.[3] Bunun üzerine Bakanlığa göreve iade davası açan Gökmen, 2016 yılında davayı kazanarak aynı göreve atandı, ancak kısa bir süre sonra yeniden görevden alındı.[4]

Ödüller

  • 1988 İtalya Hükûmeti tarafından “Cavalleria” nişanı
  • 1991 TÜTAV tarafından Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımına katkıları sebebiyle özel ödül
  • 1995 Kültür Bakanlığı tarafından “Yılın En İyi Şefi”
  • 1997 TOBAV tarafından “En Başarılı Opera Şefi”
  • 1998 Devlet sanatçısı
  • 1999 Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı
  • 2010 Andante Klasik Müzik Ödülleri, Yılın Orkestra Şefi Ödülü
  • 2010 Andante Klasik Müzik Ödülleri, Yılın Müzik Kurumu Yöneticisi Ödülü

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ""Bana şef çubuğunu veren ilk kişi Sabahattin Kalender'dir."". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020.
  2. "Gül talimat verdi İstiklal Marşı yenilendi". yenisafak.com.tr. 18 Ekim 2013. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013.
  3. "Rengim Gökmen görevinden alındı". 27 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014.
  4. "Rengim Gökmen 20 gün sonra tekrar görevden alındı". 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.