Olimpik yay

Olimpik yay, okçuluk sporunda yaygın olarak kullanılan yay türüdür. Basit olarak, yay kirişinin çekilmesiyle oluşan potansiyel enerjiyi oka aktararak oku atmaya yarayan ekipman olarak tanımlanabilir. Klasik Kızılderili ya da Hun yaylarının aksine, karbon, fiber, çelik gibi malzemeler kullanarak üretilir. Yayı çekmeyi, Kiriş adı verilen ipin, yayın alt ve üstündeki tahtaları yani limbleri geriye doğru esnetmesi sağlar. Yani esnek olan ip değil, alt ve üst limblerdir.

Bir olimpik yay.

Olimpik yayın boyutları, 48 inç (122 cm) ile 70 inç (178 cm) arasında değişir. Genellikle kullanılan yaylar ise 62-66 inç arasındaki yaylardır.

Parçalar

  • Kiriş: Sporcunun oku tutturduğu ve çektiği sert iptir. Tam ortası, ok arkalığının içini dolduracak şekilde kalındır.
  • Handle: Sporcunun yayı kavradığı ve tahtaların yani limblerin tutturulduğu kısımdır.
  • Limb: Handle'ın altında ve üstünde bulunan, tahta , karbon ve fiber gibi malzemelerle yapılan, yayın esnemesini ve sertçe kapanıp oku fırlatmasını sağlayan elemanlardır.
  • Nişangah: Nişan almayı sağlayan, ayarlanabilir metal levhalara sahip plastik yuvarlak bir parçadır.
  • Stabilizer ağırlıklar: Handle'ın ortasından yaya tutturulan, fırlatma esnasındaki sarsıntıyı minimuma indirmeye yarayan ağırlıklardır. Genellikle alüminyum üstüne karbon kaplamayla yapılırlar. Ok atıldıktan sonra oluşan enerji, yayın ucuna gidip, yayı aşağı doğru iter.
  • Clicker: Kiriş yeterince çekildiğinde ve oku atmak için uygun mesafeye geldiğinde, okun üstünden yana doğru düşerek "klik" sesi çıkaran parça. Ses duyulduğu anda ok atılır. Okun uzunluğuna göre clicker mesafesi ayarı yapılıyor çünkü her seferde yay aynı çekmeye yarar.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.