North American P-51 Mustang

P-51 Mustang (Masteng), Birleşik Krallık-Amerika Birleşik Devletleri ortak yapımı II. Dünya Savaşı avcı uçağı.

P-51 Mustang
Türü Avcı uçağı
Ulusal köken  ABD
Üretici North American Aviation
İlk uçuş 26 Ekim 1940
Hizmete giriş 1942
Hizmetten çıkış 1984
Durumu Hizmet dışı, Akrobatik gösterilerde hala kullanılmakta
Ana kullanıcı USAAF
Diğer kullanıcılar Kraliyet Hava Kuvvetleri
Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri
Üretim sayısı 15,000'den fazla[1]
Birim maliyeti US$ 50,985 (1945)[2] (2018'de US$ 570,000'e eşittir)
Gelişimi North American F-82 Twin Mustang
Piper PA-48 Enforcer
Rolls-Royce Mustang Mk.X
Değişimleri North American A-36
Rolls-Royce Mustang Mk.X
Cavalier Mustang

Yüksek irtifa ağır bombardıman uçaklarına refakat görevi için tasarlanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın en başarılı uçaklarından biridir.

Tasarım özellikleri

Langley Hava Kuvvetleri Üssü'nde düzenlenen uçuş gösterisinde (Virginia, ABD, 21 Mayıs 2004)

II. Dünya Savaşı öncesi ve savaşın başlarında bombardıman uçağı felsefesi ancak sürü ve sıkışık düzendeki bombardıman uçaklarından oluşan akınların etkili olabileceğini öngörmekteydi. Sonraları bu uçakların savunma silahları oldukça geliştirilmekle birlikte, ateş gücündeki bu artış bile bir süre sonra yeterli olmamıştır. P-51 bu duruma bir çözüm arayışıyla tasarlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nin sahip olduğu yüksek irtifa uzun menzil uçakların korunabilmesi için geliştirilen P-51 Mustang; güçlü bir motora, sağlam zırh korumasına ve 12,7 mm'lik (.50 kalibre) 6 adet makineli tüfeğe sahiptir.

Avrupa cephesinde, ABD Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bombardıman akınlarında P-51'ler bombardıman uçaklarına yakın düzende uçarlardı. Bunu bilen Alman uçakları büyük gruplar halinde vur-kaç saldırıları yapıyorlardı. Bu yakın koruma görevi P-51'lerin korudukları uçaklardan uzaklaşmamalarını ve saldıran Alman avcı uçaklarına karşı saldırı imkânlarını kısıtlamaktaydı. Sonraları P-51'ler daha geniş bir alana yayılarak refakat taktiğini benimsemeye başladılar. Bu taktik sayesinde yüksek sayıda olan ABD avcı uçakları, kısa bir süre içerisinde Alman Hava Kuvvetleri'ne ağır kayıplar vermiştir.

Galeri

Çizimler

Kaynakça

  1. "North American P-51D Mustang." National Museum of the United States Air Force, 2 April 2011. Retrieved: 17 January 2012.
  2. Knaack 1978

Wikimedia Commons'ta North American P-51 Mustang ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.