Napolyon Yasaları

Napolyon Yasaları (Fransızca: Code Napoléon; Code civil des Français) - Napolyon Bonapart'ın hazırlattığı medeni yasa metnidir. Onun isteğiyle Fransa'da hazırlanmış ve 1804 yılında yürürlüğe girmiştir.

Metin hazırlanırken önceki iki hukuk sistemlerinden etkilenilmiştir. Birisi Roma Hukuku, diğeri İslâm Hukuku (Fıkıh) idi.[1] Roma Hukukunda I. Justinianus'un hazırlattığı Corpus iuris civilis metin külliyâtından ve Fıkıh'da ise Mısır'ı işgal ettiği zamanda bölgede yaygın olan Şafi Mezhebi ve özellikle metin olarak İmam Mâlik'in Muvatta adlı kitabından etkilenmiştir.

Bu yasalarla Fransa'da hukukun üstünlüğü tanınmış, yasaların yürürlüğe girebilmesi için remen ilanı şart koşularak gizli yasa çıkarılması engellenmiş ve yasasın yetersiz kaldığı suçlarda adaleti sağlamak için yargıçlara ilk defa yasaları yorumlama yetkisi verilmiştir. Dünya'daki çoğu devletin hukuk sistemleri hâlâ Napolyon yasaları baz alınarak hazırlanmaktadır.

Kaynakça

  1. Mukayese-i Kavânîn-i Medeniyye 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Medenî Kanunlar Karşılaştırması Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye ve Kod Napolyon) AÜHFD, 61 (2) 2012: 809-818
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.