Musiki Mecmuası

Musiki Mecmuası, 1948 yılından bu yana İstanbul'da yayımlanmakta olan ve abonelik yoluyla okuyuculara ulaştırılan Türk Müziği dergisidir.

Musiki Mecmuası
Derginin 50. yıl sayısı
Editör Hüseyin Sadeddin Arel
Kategoriler Kültür & Sanat
Sıklık Aylık
İlk sayı 1948
Ülke Türkiye
Dil Türkçe

Üç ayda bir yayımlanır. Kurucusu, Hüseyin Sadeddin Arel'dir. Robert Schumann'ın 1834’te çıkarmaya başladığı ve 170 yıldan uzun süredir yayımı devam eden Neue Zeitschrift für Musik (Yeni Müzik Dergisi) adlı dergiden sonra dünyanın en uzun ömürlü ikinci müzik dergisidir.

Tarihçe

İleri Türk Musikisi Konservatuvarı'nın yayın organı olarak 1948 yılının Mart ayından itibaren Hüseyin Sadeddin Arel öncülüğünde yarı bilimsel müzikoloji dergisi olarak çıkarılmaya başlandı. Müzik tarihi, teorisi, bestecilerin biyografileri hakkında yazılar yayımlayan mecmuanın her sayısında bir Klasik Türk Musikisi eseri nota olarak yayımlanmaktaydı[1]. Kısa sürede Türkiye'nin en önemli müzik yayını haline geldi.[2] İlk 87 sayının sorumluluğunu Hüseyin Sadettin Bey üstlendi ve dergiye yazılar yazdı. "Türk Musikisi Nazariyat Dersleri" adlı yazı dizisi, dergide yayımladığı en önemli yazılardandı.

1955'te Hüseyin Sadettin Bey'in ölümü üzerine dergi, yayın hayatına öğrencisi Tanburi Laika Karabey Hanım öncülüğünde devam etti. 176. sayıdan sonra derginin sorumluluğunu Etem Ruhi Üngör üstlendi. Fırat Kutluğ, İbrahim Sevinç gibi müzisyenler derginin yayın hayatına devam etmesi için katkıda bulundular.

1997 yılı itibarıyla yayın hayatına Kaf Müzik çatısı altında devam eden dergiye (458-472. sayılar arasıda) 458. sayıdan itibaren ses sanatçısı Mehmet Güntekin de destek verdi. Kaf Müzik'in yayın haklarını üstlendiği mecmua, yurt çapında genel dağıtımdan çekilse de Mehmet Güntekin'in çabalarıyla abone sayısı arttı, sayfa sayısı ve içeriği genişletildi; derginin ilk sayılarına tıpkıbasım olarak yeni sayfalarda yer verildi. Zamanla abone sayısı azalan derginin editörlüğünü 474. sayıdan 479. sayıya kadar İhsan Toy üstlendi.

Alman Besteci Robert Schumann’ın 1834’te çıkarmaya başladığı ve 170 yılı aşkın süredir devam eden Neue Zeitschrift für Musik (Yeni Müzik Dergisi) adlı dergiden sonra 60 seneyi geçen ömrüyle dünyadaki en uzun ömürlü 2. müzik dergisidir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.