Lurtz

Lurtz, Peter Jackson ve yardımcı arkadaşlarının Yüzüklerin Efendisi film üçlemesi için uydurdukları bir karakterdir. Bu isim Tolkien tarafından hiç kullanılmamıştır. J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Lurtz adında bir karakter yoktur.

Lurtz

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter


İsminin anlamı Peter Jackson ve yardımcıları, Lurtz ismini Orkça'yı çağrıştıran bir isim olarak uydurmuşlardır ve bir anlamı yoktur. Barad-dûr'un Orkça adı Lugbúrzdan esinlenerek uydurdukları tahmin ediliyor
Irkı Uruk hai
Silahı Yay ve kılıç
Doğum tarihi Ü.Ç. 3018-3019
Ölüm tarihi Ü.Ç. 26 Şubat 3019

Lurtz, bir uruktur. Uruk ırkı, orklar ve insanlar karışımından oluşmuş olan melez bir ırktı[1], bu sayede orklar gibi güneş ışığından rahatsız olmuyorlar, insan gibi her vakit yeryüzünde dolaşabiliyorlardı. Saruman, Lurtz'u yüzüğü bulması için görevlendirdiği uruk topluluğunun başına geçirir. Saruman'ın Lurtz'u baş ork olarak seçmesinin nedeni kibri, öfkesi, hırçınlığı ve çok güçlü olmasıydı. Lurtz'u ilk gördüğü yerde büyücü olduğundan dolayı içindeki hırçınlığı ve öfkeyi anladı. Lurtz bu görev sırasında Amon Hen tepesinde Boromir adlı karakteri hunharca katleder. Daha sonra olaya Aragorn müdahil olur ve Lurtz ile kıyasıya kapışırlar, ancak Lurtz'un kibiri ölmesine yol açar. Lurtz daha güçlü olmasına karşın, Aragorn daha hızlıdır. Lurtz belki yüzüğü bulamamıştır ama yüzük kardeşliğinin bozulmasına neden olmuştur.

Tolkien'in yazmış olduğu kitapta Boromir, Uglúk liderliğindeki bir uruk okçu birliği tarafından öldürülmüştür.

Kaynakça ve Notlar

  1. Ağaçsakal, İki Kule'nin İngilizce orijinal metninde urukların kökeni konusunda şöyle demiştir: "It is a mark of evil things that came in the Great Darkness that they cannot abide the Sun; but Saruman's Orcs can endure it, even if they hate it. I wonder what he has done? Are they Men he has ruined, or has he blended the races of Orcs and Men? That would be a black evil!" J. R. R. Tolkien (1954), The Two Towers, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (published 1987), Treebeard, ISBN 0-395-08254-4
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.