Kvalifikacija za Millstreet

Kvalifikacija za Millstreet (Türkçe: Milstreet için eleme, İngilizce: Qualification for Millstreet, Fransızca: Qualification pour Millstreet), Millstreet, İrlanda'da düzenlenen 1993 Eurovision Şarkı Yarışması için gerçekleştirilen ön elemedir. Eurovision Şarkı Yarışması'na daha önce hiç katılmamış (Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya Yugoslavya tarafından temsil edilmekteydiler fakat bağımsız ülkeler olarak yarışmaya daha önce hiç katılmamışlardı) yedi ülkenin yer aldığı ön eleme 3 Nisan 1993 tarihinde Ljubljana, Slovenya'da bulunan RTV SLO stüdyolarından Tajda Lekše'nin sunuculuğu aracılığıyla canlı olarak yayınlanmış ve üç ülke 1993 Eurovision Şarkı Yarışması finaline yükselmiştir.

Kvalifikacija za Millstreet
Tarihler
Final tarihi 3 Nisan 1993
Ev sahibi
Yer RTV SLO Stüdyo 1,
Ljubljana, Slovenya
Sunucu(lar) Tajda Lekše
Şef Frank Naef
Yönetmen Peter Juratovec
Ev sahibi yayıncı Radiotelevizija Slovenija
(RTV SLO)
Ara gösteri Yarışmacılar aşağıda gösterilen şarkıları seslendirdiler:
Katılımcılar
Katılımcı sayısı
Oylama
Oylama sistemi Her ülke altı favori şarkısına 5-8, 10, ve 12 puan vermiştir
Sıfır puan Yok
Kazanan şarkı Slovenya
"Tih deževen dan"

Yedi yarışmacı şarkı seslendirildikten ve jüriler puanlamayı tamamladıktan sonra, her yarışmacı birer defa daha sahne almış ve kendilerine ait birer şarkı seslendirmişlerdir. Her ülke altı favori şarkısına 5-8, 10, ve 12 puan vermiş, bu nedenle puan alamayan bir ülke olmamıştır. Program, yedi katılımcı ülke yanı sıra ön elemeye katılmayan dört ülkede de (Danimarka, Kıbrıs Cumhuriyeti, İspanya ve Portekiz) canlı olarak yayınlanmıştır. Oylamanın sona ermesiyle eski Yugoslav ülkeleri Bosna-Hersek (ikinci sırada), Hırvatistan (üçüncü sırada) ve Slovenya (birinci sırada) 15 Mayıs 1993 tarihinde gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması finalinde yarışmaya hak kazanmışlardır. 1994 yarışması için bir önceki yarışmada başarılı olamayan ülkelerin uzaklaştırıldığı sistem kabul edildiğinden, bu ön elemede elenen dört ülke de ilk katılımlarını 1994 yılında gerçekleştirmişlerdir.

Ev sahibi

Lua hatası 438 satırında Modül:Konum_haritası: boylam için verilen değer 14.30.30 için geçerli değil.
Ev sahibi şehrin Slovenya'daki konumu.

Söz konusu eleme 3 Nisan 1993 tarihinde Ljubljana, Slovenya'da bulunan, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevizija Slovenija (RTV SLO)'nın stüdyolarında yedi ülkenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Şov, Tajda Lekše tarafından sunulmuştur.

Ljubljana (Almanca: Laibach, İtalyanca: Lubiana, Latince: Labacum veya Aemona), Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin isminin kökeni hakkında çeşitli öneriler mevcuttur ve bunlar arasında en ağır basanları Latince kökenli olduğu yönündedir, çoğunlukla Yunan mitolojisindeki İason ile ilişkilendirilir. MÖ 2000'li yıllarda kurulduğu tahmin edilen şehrin (arması ve bayrağı üzerinde de bulunan) sembolü çok kanatlı yeşil bir ejderhadır ve Slovenler tarafından ruhani bir merkez olarak kabul edilen Klagenfurt (Avusturya) şehrinin sembolü olan ejderha ile büyük bir benzerlik taşımaktadır.

II. Dünya Savaşı sırasında 1941 yılında Faşist İtalya, 1943 yılında ise Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş; İtalyan ve Alman işgalleri sona erdikten sonra 1991 yılına dek Yugoslavya'nın bir parçası olan Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olarak kalmıştır. 1990'lı yılların başlarında yaklaşık 250 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Ljubljana günümüzde, 2004 yılında Avrupa Birliği'ne giren bağımsız Slovenya'ya başkentlik yapmaktadır.

Orkestra şefleri

Ön elemeye ev sahipliği yapan Stüdyo 1.

Yarışmacılara eşlik eden canlı orkestrayı, her performans sırasında yarışmacı ülkeden birer orkestra şefi yönetmiştir. Söz konusu orkestra şefleri aşağıda listelenmiştir:

Sonuçlar

Kalın punto ve turuncu arka plan ile ifade edilen ülkeler ilk üçe girerek 15 Mayıs 1993 tarihinde Millstreet, İrlanda'da gerçekleştirilen 1993 Eurovision Şarkı Yarışması finaline katılmaya hak kazanmışlardır.

Sıra Ülke Dil Şarkıcı Şarkı Türkçe çevirisi Derece Puan
1 Bosna-Hersek Boşnakça Fazla "Sva bol svijeta" Dünyadaki tüm acı 2 52
2 Hırvatistan Hırvatça, İngilizce Put "Don't Ever Cry" Hiç ağlama 3 51
3 Estonya Estonca Janika Sillamaa "Muretut meelt ja südametuld" Üzgün bir kafa ve yanan bir kalp 5 47
4 Macaristan Macarca Andrea Szulák "Árva reggel" Yapayalnız bir sabah 6 44
5 Romanya Rumence Dida Drăgan "Nu pleca" Uzaklaşma 7 38
6 Slovenya Slovence 1X Band "Tih deževen dan" Yağmurlu sessiz bir gün 1 54
7 Slovakya Slovakça Elán "Amnestia na neveru" Sonsuzluğa sığınmak 4 50

Oylama

Yarışmacılar ve aldıkları
puanların toplamı
Jüri oyları
Bosna-Hersek 52 581010712
Hırvatistan 5110 612788
Estonya 4768 86127
Macaristan 447612 865
Romanya 3851255 56
Slovenya 548710712 10
Slovakya 50121076510

Uluslararası yayın ve oylama

Renklerin anlamları

     Katılımcı ülke
     Katılmayan ülke

Jüri üyeleri

Her ülke, ön elemelerin gerçekleştirildiği mekana birer jüri göndermiştir. Jüriler, kameranın kendilerine dönmesi ile oylarını okumuşlardır. Söz konusu jüriler aşağıda belirtilmiştir:

Sıra Ülke Jüri üyesi Notlar
1 Bosna-Hersek Ismeta Dervoz-Krvavac 1976 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı temsil eden Ambasadori grubunun bir üyesi idi.
2 Hırvatistan Ksenija Urličić 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'nın Hırvatça yorumlarını yapmıştı.
3 Estonya Yuri Makarov Yok
4 Macaristan Péter Wolf Yarışmada iki defa besteci/orkestra şefi olarak yer almıştır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Macaristan'ı temsil eden Kati Wolf'un babasıdır.
5 Romanya Aurora Andronache Yok
6 Slovakya Mojmir Sepe 1966, 1970, 1997 ve 1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda besteci/orkestra şefi olarak yer almıştır.
7 Slovenya Stanislav Bartovič Yok

Televizyon yayını

Ülke Kanal Yorumcu
Bosna-Hersek TVBiH Bilinmiyor
Danimarka DR 1
Estonya Eesti Televisioon Olavi Pihlamägi
Hırvatistan HRT 2 Aleksandar "Aco" Kostadinov
İspanya TVE1 Bilinmiyor
Kıbrıs Cumhuriyeti KRYK 1
Macaristan Magyar 2 István Vágó
Portekiz RTP1 Bilinmiyor
Romanya TVR1
Slovakya STV1
Slovenya SLO1 Gregor Krajc

Ayrıca bakınız

Kaynakça

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.