Kredi notu

Kredi notu ya da kredi puanı, bireyin banka ve finans kuruluşları ile arasında geçen her türlü mali dengelere dayanarak çeşitli analizler neticesinde ortaya çıkarılan sayısal bir ifadedir. Finans, reel sektör ve bireyler referans olarak bu kredi notunu kullanır. Uzun yıllardır bankaların müşterilerine kredi vermeden önce kişi veya kuruluşların mali durumunu incelerken referans aldıkları ve kredi riskini hesaplarken kullandıkları önemli bir referans notudur.[1]

Bankalar ve diğer finans kurumları kişiye kredi vermeden önce bu raporu inceleyerek potansiyel risk durumlarını gözden geçirirler. Kredi puanı düşük olan kişilere bankalar ve finans kurumları kredi verme konusunda alternatif yöntemleri (ipotek, kefil, teminat, rehin, vb.) gözden geçirirler. Kredi puanı yüksek olan bireyler krediye daha kolay erişim hakkına sahiptirler.

Kredi notu bireylerin risklerini, göreceli olarak belirler. Kredi notunun amacı, bireyleri öngörülen riskleri açısından bir sıralamaya koymaktır.[2]

Türkiye bankacılık ve finans sektöründe kullanılan bireysel kredi notu 0 ile 1900, arasındadır. Buna göre 0 çok riskli, 1900 ise çok iyi puandır.

Çok riskliOrta riskliAz riskliİyiÇok iyi
0-799800 -12991300-14991500-16991700-1900

Kredi notunu etkileyen etkenler

     

Bireylerin kredi notunu etkileyen çeşitli nedenler vardır. Bu olumsuz maddeler çeşitli finans kuruluşları tarafından şu şekilde belirlenmiştir.[3]

  • Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları %35 Kredili ürün ödemelerinin, son ödeme tarihi geçmeden önce yapılması Findeks Kredi Notu’nu olumlu etkileyen unsurlardan biridir.
  • Mevcut Hesap ve Borç Durumu %35 Findeks Kredi Notu hesaplanırken; henüz kapanmamış aktif kredilerin yanı sıra sorunlu ve sorunsuz kapanmamış kredilerin de borç ve limit tutarları dikkate alınır.
  • Yeni Kredili Ürün Açılışları %11 Henüz ödeme performansları belli olmamakla birlikte yakın zamanda açılan kredili ürünler, Findeks kişinin risklilik oranını artıran bir unsurdur.
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu %10 Kredi kullanan ve düzenli ödeme tarihçesine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.
  • Diğer unsurlar Kredi Notu'nun %9'unu oluşturmaktadır.  

Buna göre kredi puanını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gecikmeye kalmış kredi ve kredi kartı ödemeleri gelir. Bireyin yüksek borç durumu da puan üzerinde olumsuz etki yapan unsurlandandır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2014.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2014.
  3. "Findeks kredi notunun bileşenleri". findeks.com.tr. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2019.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.