Kore Merkezî Haber Ajansı

Kore Merkez Haber Ajansı (Korece: 조선중앙통신사, İngilizce: Korean Central News Agency; KCNA), 5 Aralık 1946 tarihinde kurulan Kuzey Kore devlet haber ajansı. Merkezi başkent Pyongyang'dadır.

Kore Merkezî Haber Ajansı
Tip Devlet şirketi
Tür Haber ajansı
Kuruluş 5 Aralık 1946
Kurucu Kore İşçi Partisi
Genel merkezi ,
Sahibi Kuzey Kore devleti
Kore İşçi Partisi
Çalışan sayısı 2000[1] (2004)
Website http://www.kcna.kp
Twitter - DPRK News Service
Dipnotlar / referanslar
  1948 yılından önce resmi adı Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı şeklindeydi.

Hakkında

Kuzey Kore'nin tek haber ajansı olan KCNA, Kore Merkez Televizyonu ve Kore Merkezi Yayın Sistemi aracılığıyla gazete, radyo ve televizyon yayınları da dahil olmak üzere tüm haber kuruluşlarına haber ulaştırmaktadır.[2]

Web sitesi

Dijital ortamda, ilk olarak Aralık 1996 tarihinde Japonya'da bulunan bir web sunucusu ile İnternet üzerindeki yayın hayatına başladı. Ekim 2010'dan bu yana, Kuzey Kore kontrolü içerisinde denetlenmekte ve dünyaya sunulmaktadır. Korece'nin yanı sıra KCNA sitesinde, İngilizce, Çince, İspanyolca, Japonca olmak üzere beş ayrı dil seçeneği sunulmakta ve ayrıca bazen de Rusça haberler de bulunmaktadır. Buna rağmen, 2004 yılından beri, Güney Kore'de yaşayanların, Kore Merkezi Haber Ajansı sitesine girmesi, Güney Kore hükûmeti tarafından yasaklanmıştır.

KCNA'nın 46 ayrı haber ajansıyla anlaşması ve bununla birlikte altı ülkede muhabirleri ve büroları mevcuttur. Ajansta 2004 yılında, 2000 kişiyi istihdam edilmiştir.

KCNA, kendi açıklamasına göre, Kuzey Kore'nin ve Kore İşçi Partisi'nin resmi yayın organıdır.[3]

Kim Cong-il'in ajansa Haziran 1964 tarihinde yaptığı ilk ziyaretinde, "dünyaya liderimizin görüşünü yayın" talimatı vererek şunları söylemiştir[4]

:Partimizin güçlü bir ideolojik silahı olması amacıyla, Kore Merkez Haber Ajansı, fikirde büyük önderimiz, yoldaş Kim İl-sung'un hedefi doğrultusunda bir haber hizmeti sunmak zorundadır, zorlu çalışmalarında Juche'yi yaymak ve Parti ruhunu tam olarak somutlaştırmak için işçi sınıfı ruhunu ve insanlara hizmet ruhunu katmalıdır. Sizlerin, partimizin bakış açısını ve Cumhuriyetin hükümetini anlatması gerekir ki, işte bu yüzden de haber yazılarınızda ki her noktaya, her kelimeye ciddi bir şekilde dikkat edilmesi gerekir."

Ayrıca, Türkiye ile ilgili de haberler sunan haber ajansı, internet sitesinde, Kuzey Kore Yüksek Halk Konseyi Başkanı Kim Yong-nam'ın ismi ile gönderilen mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, tüm Türkiye'ye Ankara saldırısı için başsağlığı mesajını yayınlamıştır. Mesajda ''“Cumhurbaşkanının aracılığıyla, derin bir üzüntü ve anlayışla, acılı ailelere ve Türkiye hükümetine başsağlığı mesajımızı iletiyor ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak, her türlü terörü kınadığımızı tekrar ifade ederek, başta kurbanlar olmak üzere, Türk halkının yaralarını bir an evvel sarmasını içtenlikle diliyoruz.” ifadesi yer almıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. Attacks on the Press, Gazetecileri Koruma Komitesi, 11 Mart 2004, Erişim tarihi: 12 Şubat 2016.
  2. Pares, S. A Political and Economic Dictionary of East Asia: An essential Guide To The Politics and Economics of East Asia, (İngilizce) 2005, Routledge. ISBN 978-1-85743-258-9.
  3. Quick, A. C. (2003). World Press Encyclopedia: A Survey of Press Systems Worldwide. (İngilizce) (2nd eds.) Gale. ISBN 978-0-7876-5584-6.
  4. "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 23 Ocak 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015.

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.