Kenar mahalle

Kenar mahalle veya banliyö bölgesi, bir şehrin veya kentsel alanın bir parçası olarak mevcut olan konut bölgesi veya yerleşim alanıdır. Birçok ülkelerde kenar mahalle alanları, şehir merkezi veya şehir içi alanların aksine tanımlanır.[1] Amerika Birleşik Devletleri'nde, bunun ötesinde "exurb" da (şehirden uzak lüks alan) vardır.

Nassau County, Long Island (yukarıda), New York'un bir iç banliyösünde sürekli yayılmanın simgesidir. New York City'nin nüfus yoğunluğu daha düşük olan dış banliyösünün karakteristik özelliği olan Monroe Township, Middlesex County, New Jersey (aşağıda) ile karşılaştırılır.

Kenar mahalle bölgesinde bu tür konutlar yer almaktadır: tarım alanları, şehre hizmet veren ayrı sanayi işletmeleri, ulaşım tesisleri (tren ve otomobil istasyonları, havaalanı vb.), işçi ve tatil beldesi yerleşimleri, yeşil bölge, kamu hizmetleri, koruma bölgesi, alt drenaj noktaları, ormanlar ve orman parkları, su havzaları vb.

Genel olarak, kenar mahallelerin nüfus yoğunluğu daha düşüktür. Sakinlerin çoğu merkezi şehirlere veya diğer iş bölgelerine gitgel yapar. Endüstriyel banliyöler, planlı şehir ve uydu kentler dahil birçok istisna vardır.[2] Kenar mahalleler, tüm dünyada şehirlerin etrafında çoğalma eğilimindedir.

Kaynakça

  1. "Arşivlenmiş kopya". 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020.
  2. "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020.

Ayrıca bakınız

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.