Kelebek çalısı

Kelebek çalısı (Buddleja davidii), adını kelebekleri üzerinde çekmesinden alan Çin'dir kökenli bir çiçekli bitkidir.[1] Kelebek Çalısının çiçekleri 20-25 cm uzunluğuna, boyutlarıda 3-4 metreye kadar boylanabilir.[2] Kelebek Çalısı'nın salgıladığı polen ve koku çok sayıda arı cinsini ve değişik kuş türlerini üzerinde çekmesini sağlar. 100'den fazla çeşitli türü olan Kelebek Çalısı'nın yaprakları genellikle uzun, altı gri-yeşil renkte, çiçekleri kokulu saklım şeklinde ve lila rengindedir.

Kelebek çalısı

Kelebek çalısının özellikleri

Bütün yaz ayı boyunca çiçekleri ayak kalabilmektedir. İri ve güzel çiçek elde etmek için Kelebek Çalısı'na 30– 40 cm’den ulaştıktan sonra budama yapılması gerekmektedir.[2]

Bu şekilde yapıldığında 1–1,5 m sürgünler meydana gelir ve daha iri çiçekler oluşur.[2] Budama yapılmaması yüzünden çalılaşma ve çiçeklerinde küçülme gibi verim düşüklükleri meydana gelmektedir.

Kaynakça

  1. Çalısı, Kelebek. "Kelebek çalısı (Buddleja davidii)". agaclar.net. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020.
  2. "Buddleja davidii Summer Lilac Lila Kelebek Çalısı, Saksıda". 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.