Katrancık Dağları

Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe (2269 m) ile kuzeyde Kestel Dağı (2328 m), Beşparmak Dağı (2028 m) adında yükseltilerden oluşmaktadır. Batısında, Burdur Gölü'ne dökülen Bozçay'ın drene ettiği Kocaova yer alır. Doğusunda Korkuteli Polyesi, kuzeyinde Burdur Gölü ve şehir merkezi bulunur. Güneyinde Korkuteli şehir merkezinin batısında yer alan Koru Dağı (2124 m) bulunur.

Katrancık Dağları
Katrancık Dağları
En yüksek noktası
Yükseklik 2.328 m (7.638 ft)
Çıkıntı 2.269 m (7.444 ft)
Koordinatlar 37°35′11.33″K 30°18′59.78″D
Coğrafya
Konum Burdur,  Türkiye
Sıradağ Batı Toroslar
Jeoloji
Dağ türü Kıvrım Dağları

En yüksek dağ olan Kestel Dağının yamaçları 1800 m'ye kadar[1] ardıç ve çam ormanları ile örtülüdür. Karaçamlar geniş alan kaplarken seyrek olarak meşe türleri, kızılçam, pırnal meşesi bulunur. Ağaççık türlerinden karaçalı, sürünücü bodur ardıç, böğürtlen ve kocayemiş yaygındır[2].

Kestel Dağı'nın Kestel Gölü'ne inen yamaçları oldukça diktir, oysa Bozçay tarafı eğim düşüktür, mesafe uzundur, pek çok ova, yerleşim, ormanlar ve tarım alanları barındırır. Dağın üzerinde Hatıp Yaylası, Kocayayla, Deli İbrahim Yaylası yer alır, otu ve suyu boldur. Su kaynakları Çamoluk (Aziziye) ve Anbahan'dan çıkarlar. Doğudaki yükselti Katrancık Tepe'si üzerinde Kuşbaba Yaylası bulunur. Kestel Dağı'nın batı yamacını buradan doğan dereler derince parçalamıştır. Bozçay'ın kolları olan bu dereler arasında sırtlar oluşmuştur[3].

Kayaaltı köyünün güneyinde birden yükselen Beşparmak (Kıravğaz) Dağı bulunur. Çadır şekilli, sivri birkaç zirvesi bulunur. Suyu ve otu bol olan bu zirveler yaylacılık için önemlidir. Dağın üst kısmındaki kalkerin altında flişler yer alır. İki tabakanın kesişim yerinden güçlü kaynak suları doğar. Bu yükseltinin güneydoğusunda bulunan alçak Bereket Ovası'nda kışın ve ilkbaharda sular birikir. Yakındaki köyün adı (Bereket) ile isimlendirilen Bereket Gölü'nün fazla suları küçük bir akıntı ile Aykırdak (Yayla) Çayı'na dökülür[3].

Kaynakça

  1. "Coğrafi Durumu". burdur.ktb.gov.tr. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020.
  2. "Burdur İli Doğa Turizmi Master Planı (2013-2023)" (PDF). burdur.ormansu.gov.tr. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020.
  3. SARAÇOĞLU, Hüseyin (1989). Akdeniz Bölgesi. İstanbul: MEB. ss. 244, 251. ISBN 9751103649.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.