Kötülük İmparatorluğu konuşması

Kötülük İmparatorluğu konuşması, Leonid Brejnev'in etkisi ile birlikte Sovyetler Birliği'nin artan stratejik ve küresel askeri yeteneklerini ve askeri açıdan ABD'yi geçme yönündeki stratejisine karşı sert bir tutum sergileyen ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 1983 yılında gerçekleşen konuşmadır. Reagan konuşmasında "Sovyetler Birliği tarihinin son sayfalarını yazıyor." ifadelerini kullandı. Sovyetler Birliği konuşmaya büyük tepki gösterdi.

Reagan 1983'te Ulusal Evanjelikler Birliği'nde konuşuyor.

G. Thomas Goodnight'a göre; Sıfır Seçeneği ve “Yıldız Savaşları” konuşmalarıyla birlikte “Kötülük İmparatorluğu” konuşması, ABD'nin Soğuk Savaş'ı tırmandırmasının retorik yönünü temsil ediyordu. Reagan daha önce de nükleer savaşı “iyi ve kötülük arasındaki eski mücadelenin bir uzantısı olarak tasvir etmişti[1] ve küresel çatışmaları önlemek için nükleer envanterin yanı sıra bilim ve teknolojideki ilerlemenin gerekli olduğunu savunmuştu. Bu konuşmalar yoluyla Reagan yönetimi, halkın nükleer savaş hakkındaki bilgilerini ve tutumlarını yeniden şekillendirmek için retorik kullandı.[1]

Küresel tepkiler ve sonrası

1987'de Amerikalı muhafazakâr Michael Johns, "Bugün Sovyet komünizminde karşılaştığımız şeyin gerçekten de kötü bir imparatorluk olduğunu" iddia ederek Reagan'ı tekrarlayan bir Sovyet suçları listesi hazırladı.[2]

Sovyetler Birliği, ABD’nin süper güç olarak bütün dünyaya hükmetmek isteyen emperyalist yapı olduğunu ve Sovyetler Birliği’nin insanlık adına onunla mücadele ettiğini açıkladı. Moskova'da Sovyet basın ajansı TASS "kötülük imparatorluğu" ifadelerinin Reagan yönetiminin "delice anti-komünist savaş yürüten" biri olduğunu söyledi.[3]

Göreve başladığı ikinci dönemde, Mayıs-Haziran 1988'de, “kötülük imparatorluğu” terimini kullandıktan beş yıldan uzun bir süre sonra Reagan, Sovyetler Birliği'nin yeni reformist Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov'u ziyaret etti. O dönemde Gorbaçov Yeni Politik Düşünce doktrinini savunmaktaydı. Bir muhabir tarafından, Sovyetler Birliği'nin hala "kötülük imparatorluğu" olduğunu düşünüp düşünmediği sorulduğunda, Reagan artık böyle düşünmediğini ve terimi kullandığında "başka bir zaman, başka bir dönem" olduğunu söyledi.[4]

Kaynakça

  1. Goodnight, G. Thomas (1 Kasım 1986). "Ronald Reagan's Re-formulation of the Rhetoric of War: Analysis of the "Zero Option", "Evil Empire", and "Star Wars" Addresses". Quarterly Journal of Speech. 72 (4). s. 390. doi:10.1080/00335638609383784.
  2. Johns, Michael. "Seventy Years Of Evil". Policy Review. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015.
  3. "President Ronald Reagan". Britannica.com. 12 Haziran 1987. 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013.
  4. MEISLER, STANLEY (1 Haziran 1988). "Reagan Recants 'Evil Empire' Description". Los Angeles Times (İngilizce). ISSN 0458-3035. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2016.
  • G. Thomas Goodnight, "Ronald Reagan's re‐formulation of the rhetoric of war: Analysis of the 'zero option,' 'evil empire,' and 'star wars' addresses." Quarterly Journal of Speech 72.4 (1986): 390-414.
  • Robert C. Rowland and John M. Jones, "Reagan's Strategy for the Cold War and the Evil Empire Address". Rhetoric & Public Affairs 19.3 (2016): 427–463.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.