Jose Marti Küba Dostluk Derneği

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, 2002 yılında Ankara'da kurulmuş olan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Gözde Somel’in yaptığı[1], amacı Türkiye ile Küba arasında dostluk ve dayanışmayı artırmak olan dernek. Adını Jose Marti'den almıştır.

Kuruluşu

2002 yılında Ankara’da kurulan dernek Küba Büyükelçiliği'nin de desteğiyle kısa zamanda adını duyuran çalışmalar yaparak gelişmiş, 2006 yılında İstanbul Şubesini, 2009 yılında İzmir Şubesini, 2012 yılında da Eskişehir Şubesini açarak etkinliklerine devam etmiştir.

Etkinlikleri

Dernek kültürel, sanatsal etkinliklerin yanı sıra toplumsal, tarihi ve turistik alanda da Küba ile ilgili kamuoyu yaratmak için faaliyetlerde bulunmaktadır. Dernek ayrıca Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü (ICAP) ile koordinasyon içerisindedir ve 2006 yılının Ekim ayında Avrupa Küba Dostluk Dernekleri Konferansı'na İstanbul’da ev sahipliği yapmıştır.

Uluslararası Tugaylar

Dernek Küba’yı tanımak isteyen özellikle genç Küba dostlarını yaz aylarında dünyanın dört bir tarafından Küba’ya gelerek özel bir programa dahil olan insanlarla buluşturmaktadır. Bu program dahilinde katılımcılar başkent Havana’nın dışında inşa edilmiş olan Julio Antonio Mella Campamento Internacional isimli kampta[2] kalmakta, tarlalarda gönüllü çalışarak Küba ekonomisine yardım etmekte, konferanslara katılmakta ve çeşitli hastane, üniversite ziyaretleri gerçekleştirmektedir.[3] Turistik bir ziyaretten öte bir program dahilinde ziyaret edilen kurumlarda yetkililerden bilgiler alınabilmekte ve konferanslara katılınabilmektedir.[4] Dernek bu kapsamda farklı meslek gruplarından (doktorlar, avukatlar vb.) heyetler için özel ziyaret programları da oluşturabilmektedir.

Granma

Dernek, orijinali günlük olarak Küba’da basılan Granma gazetesini dergi şeklinde aylık olarak 2009 yılına dek yayınlamıştır. Dergide Küba’dan haberler, Küba devletinden yetkililerin açıklamaları, başta Latin Amerika olmak üzere dünya siyasetine dair haber ve yorumlar, sanatsal, kültürel ve sporla ilgili haber ve yazılar bulunmaktadır.

Küba Beşlisi açıklamaları

Dernek ABD’de tutuklu bulunan Küba Beşlisi olarak adlandırılan 5 Kübalının serbest bırakılması konusunda açıklamalar yapmıştır. Küba’ya karşı saldırılar gerçekleştirmek üzere özellikle Miami’de üstlenen ve örgütlenen mafya örgütlerine sızmış olan Beşli, ABD mahkemelerince uzun hapis cezalarına çarptırılmıştır. Küba’da yürütülen Beşli'ye Özgürlük kampanyasının bir benzeri de Türkiye'deki dernek tarafından yürütülmüş, dayanışma için imza toplanmış ve konuyla ilgili basın açıklamaları yapılmıştır.

Fidel Castro'nun doğumgünü etkinlikleri

Dernek, Küba eski devlet başkanı Fidel Castro'nun doğumgünü olan 13 Ağustos tarihinde her yıl Türkiye'de ismi Fidel olan kişilerle beraber kutlama yapmaktadır. En son yapılan doğumgünü kutlamasına Türkiye'den çok sayıda Fidel isminde kişi katılmıştır.[5]

Basılan eserler

Derneğin Küba ile ilgili basılan bazı eserleri de bulunmaktadır:

  • Küba Cumhuriyeti Anayasası, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • Belgelerle Amerikan Adaleti, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • Seyrettiğim Tembel Güneşler, Alpidio Alonso Grau, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları
  • 100 Soruda Küba, Carmen R. Alfonso Hernández, Jose Marti Küba Dostluk Derneği Yayınları

Kaynakça

  1. İlgili 7 Kasım 2014 tarihli Manşet Kocaeli etkinlik haberi 27 Ocak 2015 tarihinde erişilmiştir
  2. Kamp adını komünist önder Julio Antonio Mella'dan alır
  3. 25 Temmuz 2012 tarihli soL haberi 30 Temmuz 2012 tarihinde erişilmiştir
  4. Tugaya Katılmış Olanların Gözünden Küba Etkinliği
  5. Türk Fidel'ler buluşuyor

Dış bağlantılar

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.