Jean-Robert Argand

Jean-Robert Argand (18 Temmuz 1768 - 13 Ağustos 1822), Fransız amatör matematikçidir. Karmaşık sayılar olarak bilinen Argand diyagramını geometrik yorumlarıyla yayınladı.[1][2]

Jean-Robert Argand
Doğum Jean-Robert Argand
18 Temmuz 1768(1768-07-18)
Cenevre, İsviçre
Ölüm 13 Ağustos 1822 (54 yaşında)
Paris, Fransa
Milliyet Fransa
Kariyeri
Dalı Matematik

Biyografi

Biyografi Jean-Robert Argand İsviçre’nin Cenevre ilinde doğdu. Argand’ın çocukluğu ve İlkokul eğitimi bilinmemektedir. O, matematik zekâsını kendi kendine eğitmiş ve büyük ihtimalle herhangi bir yere bağlı olmadığından, hobi olarak matematikle ilgilenmiştir. Argand, 1806 yılında Paris'e taşındı ve bir kitapçı dükkanı yönetti. 1813 yılında bir Fransız dergisinde makale yayımladı. Bu yazıda analitik geometri yoluyla karmaşık sayılar grafik üzerinden incelenme olasılığı buldu. Bu yorumlaması önerildi ve uygulandı. Bu yazıya aynı zamanda vektörlerin ve modüllü fikirlerin büyüklüğünü göstermek için ilk Kompleks sayılar gibi vektörler için ab-> gösterimini kullandı.

Diğer taraftan karmaşık sayılar diğer matematikçiler; özellikle Carl Friedrich Gauss ve Caspar Wessel tarafından incelendi. 1799 yılında Wessel'de buna benzer bir grafik çıkarmıştı. Argand da bir kanıt sunmak için 1814 yılında ünlü Cebirin temel teoremini çıkardı. Bu teorem tamdı ve titiz kanıtı teoremiyle de güçlendirildi. Aynı zamanda cebirin temel teoremini genelleştirmek için Polinomlarını karmaşık katsayılarla birlikte kullandı. 1978 yılında matematiksel muhbir tarafından Cauchy Cours d’Analyse’e çağrıldı ve orada en etkili kitabı Cebir’i çıkardı. Argand, 13 Ağustos 1822 tarihinde Paris’te bilinmeyen bir nedenden dolayı öldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. "Jean Robert Argand Biography" (İngilizce). bookrags. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014.
  2. "World of Mathematics on Jean Robert Argand" (İngilizce). bookrags. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.