IG Farben

IG Farben, Alman kimya sanayi holdingi idi. Şirket 1925 yılında kuruldu. En parlak döneminde IG Farben, dünyanın en büyük kimya şirketiydi ve General Motors, U.S. Steel ve Standart Oil Company'den (New Jersey) sonra en büyük dördüncü genel sanayi kuruluşuydu. 1938 yılında şirketin 218.000 çalışanı vardı.

I.G. Farbenindustrie AG
Tip Ulusal şirket
Endüstri Kimya sanayii
Akıbeti Tasfiye
Ardıl BASF, Bayer, Hoechst
Feshedilme 1952
Genel merkezi Frankfurt

IG Farben II. Dünya Savaşı sırasında birçok savaş suçuna dahil olmuştur. 1945 yılında Müttefikler tarafından ele geçirildi. Müttefikler, savaşın sonunda şirkete el koydular ve ABD yetkilileri şirketin yöneticilerini yargıladılar. Sonraki Nürnberg davalarından biri olarak 1947'den 1948'e kadar süren IG Farben davasında, 23 IG Farben yöneticisinin savaş suçlarından yargılandı ve 13 kişi hüküm giydi. 1951'e gelindiğinde, hepsi Amerika'nın Almanya yüksek komiseri John J. McCloy tarafından serbest bırakıldı. Şirket 1952 yılında tasfiye edildi.

Batı'da IG Farben'den geriye kalanlar 1951'de altı kurucu şirkete bölündü, ardından tekrar üçe bölündü: BASF, Bayer ve Hoechst. Bu şirketler gayri resmi bir kartel olarak faaliyet göstermeye devam etti ve Batı Almanya'da önemli bir rol oynadı.

IG Farben Nazi toplama kamplarında toplu ölümler için kullanılan Zyklon B gazını üreten şirketti.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.