Hiperakuzi

Hiperakuzi, ayrıca ligerofobi ve sonofobi olarak da bilinir, yüksek seslerden hoşlanmama veya yüksek seslerden korkmaktır. Aynı zamanda kendi sesinden korkma şeklinde de oluşabilir[1]. Oldukça nadir görülür.

Sonofobi, migren rahatsızlığı yaşayan bir hastanın sese karşı aşırı hassasiyeti olarak adlandırılabilir. Bazen bu akustikofobi olarak da adlandırılır[2]. Ligerofobi, bilgisayar hoparlörleri veya yangın alarmları gibi ani ve yüksek desibelde ses çıkarabilen aletlerden korkma fobisidir. Eve ses sistemi, bilgisayar, televizyon gibi aletleri kurarken, bu aletlerin seslerini tamamen kapatırlar ve böylece kazara ortaya çıkabilecek ani sesleri engellemeye çalışırlar. Yüksek ses gelmediğini gördüklerinden sonra da sesi normal seviyeye getirirler. Bateri gibi yüksek ses çıkaran müzik aletlerinin olduğu geçit törenleri ve karvanal alanlarından uzak durmayı tercih ederler. Bu insanların bulunduğu ortamlarda ses 120 desibeli geçtiğinde, kendilerinde Agorafobi ortaya çıkabilir. Çoğu ligerofobik havai fişek patlatılan ortamlarda da bulunmaktan kaçınır.

Bir diğer örnek, balonu kapasitesinden fazla şişiren birini izlemektir. Bu, ligerefobik bir kişinin kafasında "Acaba balon patlar mı?" sorusuna yol açacağı için rahatsız edici ve huzur bozucudur. Eğer balon patlarsa, ağır solunum ve panik atak görülebilir. Bu fobiden muzdarip olanlar, yüksek ses kaynağından kurtulmak için endişeli hale gelirler.

Genellikle musculus stapedius lezyonunda görülebilir.

Kardiyo Hiperakuzi

Kardiyo hiperakuzi, Hiperakuzi ve Kardiyofobinin beraber görülmesidir. Kardiyo hiperakuziye sahip insanlar, başka insanların veya kendilerinin, nabızlarını ve kalp atış seslerini duymaktan rahatsızlık duyarlar. Bunun sebebi, kalp krizi geçirme korkusu ve kalbin atmayı bırakacağını yani kalbin atış sesinin kesileceğinden endişe duymalarıdır. Bu bazen anksiyete ve panik atağa sebep olabilir veya anksiyete ve panik atağın sonucu olarak görülebilir. Fakat bütün bunlar kişinin sadece kalp atış sesi duymaktan irrite olması ve uzak durmak istemesi yüzünden de olabilir ki bu ciddi bir durum olduğu anlamına gelmez.

Kaynakça

  1. "http://www.dictionary.com/browse/phonophobia". 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. |başlık= dış bağlantı (yardım)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.