Helyum kütle spektrometresi

Helyum kütle spektrometresi, küçük sızıntıları tespit etmek ve bulmak için yaygın olarak kullanılan bir araçtır. İlk olarak 2. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nde uranyum zenginleştirme tesislerinin gaz difüzyon sürecindeki çok küçük sızıntıları bulmak için geliştirildi.[1] Tipik olarak, içine helyum ile doldurulmuş kapalı bir kabın yerleştirildiği bir vakum odası kullanır. Helyum kaptan dışarı sızar ve sızıntının hızı bir kütle spektrometresi ile tespit edilir.

Algılama tekniği

Helyum, küçük sızıntılara hızla nüfuz ettiği için izleyici olarak kullanılır. Helyum ayrıca toksik olmama, kimyasal olarak inert olma ve atmosferde yalnızca çok küçük miktarlarda bulunma (5 ppm) özelliklerine sahiptir. Tipik olarak, 10 −5 ila 10 −12 Pa·m3·s−1 aralığındaki sızıntıları ölçmek için bir helyum sızıntı detektörü kullanılacaktır.

10 −5 Pa·m3·s−1' lık bir akış standart sıcaklık ve basınç koşullarında (standard conditions for temperature and pressure-STP) dakikada 1 ml' den biraz daha azdır.

10−13 Pa·m3·s−1' lık STP'de yüzyıl başına 3 ml'den biraz daha azdır.

Kullanımlar

Helyum kütle spektrometresi sızıntı dedektörleri, soğutma ve iklimlendirme, otomotiv parçaları, gazlı içecek kapları, gıda paketleri ve aerosol paketleme gibi üretim hattı endüstrilerinde, ayrıca buhar ürünleri, gaz şişeleri, yangın söndürücüler, lastik valfleri imalatında ve tüm vakum sistemleri dahil olmak üzere çok sayıda başka üründe kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. nsla
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.