Gülünün Solduğu Akşam

Gülünün Solduğu Akşam yazar Erdal Öz'ün 1986 yayınlanan anı-roman türündeki eseridir. Aslında eser, tam anlamıyla roman sayılmaz. Anıların, kurgusal ve gerçekçi öykülerin, mektupların ve günlüklerin birleşiminden oluşan türler arası bir eserdir. Adını Turgut Uyar'ın dizelerinden alır. Bu dizeler kitabın girişinde de verilmiştir.[1]

Gülünün Solduğu Akşam
Yazar Erdal Öz
Ülke Türkiye
Dil Türkçe
Konu 1968 dönemi
Tür Anı-Roman
Yayım 1986
Yayımcı Can Yayınları
Sayfa 298
ISBN
975-510-086-5 (Türkçe)

Konusu

Yazar Erdal Öz, 12 Mart 1971 Muhtırası'nı takiben tutuklanır ve burada Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan gibi devrimcilerle tanışır. Onların hikâyelerini dinler, amacı dönemin romanını yazmaktır. Günlük ve notlar tutar. Bu eser o tuttuğu günlük ve notların derlemesidir. Yazar idam edilen, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'a ek olarak Mehmet Asal, Mustafa Yalçıner, Mete Ertekin, Sinan Cemgil, İrfan Uçar ve 1968 kuşağının diğer devrimcilerinin hikâyelerine de yer vermektedir. Ayrıca anılarından derlediği bir öykü şeklinde yazdığı romanında asılan devrimcilerin avukatlarından notlar, son istekleri ve son mektuplarına da yer vererek romanını belgelemiştir.

Herkes ne zaman ölür
elbet gülünün solduğu akşam

Kaynakça

  1. Erdal Öz, Gülünün Solduğu Akşam, 8. basım, Can Yayınları, İstanbul, 1987.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.