Fena Hüsrev

Adudüddevle veya Fena Hüsrev (tam olarak: Azud'üd-Devle fena Husrev-ibn-i Buveyh'id-Deylemi) Büveyhoğulları hükumdarı. Hanedanın isim babası olan Ebu Şüca' Büveyh dedesi, hanedanın Rey koluna hükmeden Ruknüddevle ise babası olur.

Fena Hüsrev'e Adudüddevle ismini dönemin Abbasi halifesi vermiştir. Hanedanın Fars koluna hükmeden ve veliaht bırakmayan amcası İmâmüddevle'nin 948-949 yılı civarındaki ölümü sonrası hanedanın bu kolunun hükumdarı olmuştur. Amcasının ölümüyle birlikte babası Ruknüddevle hanedanın baş hükumdarı konumuna gelmiş, babasının ölümü sonrası ise kendisi bu pozisyona yerleşmiş, zaman içinde üç kola sahip hükumdarlığı birleştirerek tek bir emirlik haline getirmiştir. 949-983 yılları arasında hüküm sürmüş olan Adudüddevle 983 yılında ölmüş ve Necef'e gömülmüştür.

Emirliği birleştirmesi gibi siyasi başarılarının yanı sıra hükumdarlığı boyunca teknolojik ve bilimsel gelişmelere önem vermesi, dönemin kültürel ve bilimsel açıdan önemli ismini meclisinde ağırlamasıyla da tanınır.[1] Örneğin, baraj yaptırdığına dair atıflara rastlanırken, özellikle astronomi ve matematiğe ilgi duyduğu, hastaneler yaptırdığı bilinmektedir.[1][2] Bunun dışında hanedanlığın tarihini konu alan bir kitap yazdırmış, çeşitli kayda değer Şii alimleri de himayesine almıştır.[1]

Kaynakça ve notlar

  1. Julie Scott Meisami, Paul Starkey, (Ed.) (1998). "Buyids". Encyclopedia of Arabic Literature. Taylor & Francis. ISBN 0415185718.
  2. Garrison, Ervan G. (1998). A history of engineering and technology: artful methods. CRC Press. s. 102. ISBN 9780849398100.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.