Epikantal katlantı

Epikantik kıvrımı ya da Epikantal katlantı, göz kapağının iç köşesini (medial canthus) kaplayan üst göz kapağının deri kıvrımıdır. Bununla birlikte, bu özelliğin doğasında varyasyonlar meydana gelir ve 'literatürde' kısmi epikantik kıvrımlar 'veya' hafif epikantik kıvrımlar 'görülmüştür[1][2][3]. Soy, yaş ve bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere epikantik kıvrımların oluşup oluşmadığını çeşitli faktörler etkiler. Epicanthus, genellikle genişletilmiş bir burun kökü (düz burun) olan çocuklarda görülür ve kranyo-yüz kitlesinin eksik gelişimi ile ilişkili olabilir. Bununla birlikte, yetişkinlerde devam ederse, epicantal kat bir anomali olarak kabul edilmelidir. Epicantus oküler kürenin bir kısmını kaplarsa, bir şaşı taklit edebilir ve bazen cerrahi düzeltme gerektirir.

Epikantik kıvrımı türü.
Epikantik kıvrımı ile Koreli kız

Görünüm ve özellikleri

Epicanthus, göz küresinin ön yüzeyinin bir kısmını üst üste koyma eğiliminde olan, çoğunlukla medial ilahiyi seviyesine getiren, yarım daire şeklinde bir kattır (not: daha az sıklıkta, epicantal kat, merkezi veya lateral bir pozisyonda yerleştirilebilir)[4]. Göz kapağı açıklığına gelince, epicanthus orbital bölgeden üst göz kapağından aşağı iner ve alt sınırın derisinde, burun sınırının yakınında tükenene kadar akar. Epicantic kat neredeyse her zaman iki taraflıdır. Epicanthus erken çocukluk dönemine özgüdür ve ergenlik çağında kaybolma eğilimindedir. Epicantia kıvrımına yakın şekilde bağlı olan yüzün ana anatomik bölümlerinden biri burun. Yaşamın ilk yıllarında, eğer nazal kök - henüz tam olarak gelişmemişse - yassılaştırılmış ve genişse, göz kapağı kestirimi normdan daha uzakta olabilir ve bir epicanthus oluşumu daha olasıdır. Genellikle, bu yüz özellikleri, burun şekli tamamlandığında, yaklaşık 5-6 yaşlarında, büyüme ile birlikte kaybolma eğilimindedir.

Moğolistan'da kıvrımları katlar

Moğolistan'da kıvrımları katlar, iç göz kapağı parlaklık cildi (kuvvetli). İç göz açısında deri kıvrımı (göz tahrişi). Üst göz kapağından burnuna doğru ilerleyen orak şeklinde bir kıvrım, kırmızı göz yaşlarının bir kısmını veya tamamını gözlerle kaplar. Mongoloid'de çok sık karakteristik özellikler [5].

İki taraflı epikantal kıvrım sıklıkla trizomi 21'de (veya Down sendromunda) bulunur: Geçmişte, Moğol cinsi Blumenbach'la paylaşılan yüz benzerlikleri nedeniyle bu hastalığa moğolizma deniyordu.

Kaynakça

  1. Powell, M. L. (1981) Assessment and management of developmental changes and problems in children, Mosby, Incorporated, p. 38 9780801615207
  2. U. Schilbach, U. and Rott, H-D. (1988) Ocular Hypotelorism, Submucosal Cleft Palate, and Hypospadias: A New Autosomal Dominant Syndrome, American Journal of Medical Genetics 31:863-870
  3. Lang, Berel (ed.) (2000) Race and Racism in Theory and Practice, Rowman & Littlefield, p. 10
  4. Moğolistan kıvrımı(Iç göz kapağı cilası)
  5. Moğolistan kıvrımı(Iç göz kapağı cilası)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.