Demirtaşı

Demirtaşı bir demirli tortul olarak doğrudan çökelir ya da demir bileşiğinin önemli bir kısmını içeren kimyasal değişimle oluşturulan bir tortul kayadır. Bu terim alışıldığı Post-Prekambriyen yaşı, iri bantlı sert nonbandlı ve noncherty tortul kayaçlarıyla sınırlıdır. Farklı kökene sahip Premkambriyen katman, genellikle bantlı demir oluşumları olarak bilinir. Demirtaşı oluşan demir minarelleri oksit, limonit, hematit ve manyetit şeklinde oluşabilir.

Demirtaşı

Görünüm

Yeni parçalanmış demirtaşı genellikle gridir. Kahverengi dış görünümü yüzeyin oksidasyonundan kaynaklanmaktadır. Demirtaşı, bir tortul kaya olmak üzere her zaman homojen değildir ve bazen takı amaçlı kullanılan kaplamda kırmızı ve siyah bantlı şekilde bulunabilir.

Bazen demirtaşı ana konkresyonlar ya da opal taşlardır.

Oluşum

Demirtaşı çeşitli biçimlerde ortaya çıkar. Demirtaşı çeşitli biçimlerde siderit nodüller arasında; derinden yıpranmış Saprolit yani kırmızı kil ve ooidal (olips şeklinde) demirtaşı olarak bulunur.

Kullanımları

Demir kaynağı olarak Demirtaşı Demirtaşı yaygın olsa da demir sınırlı bir kaynaktır. Demir nadir bir kaynak olduğu için demirtaşı ham şekilde nadir olarak bulunur.

Seramik Demirtaşı genel olarak demirtaşı çin olarak bilinen bir seramik bileşen olarak kullanılmıştır ". Josiah Wedgwood da 19. yüzyılda bir "çömlek" çin üretilmiştir. Genellikle 19. yüzyılda ağır yemek hizmetleri için kullanılmıştır. Charles James Mason (çömlekçi Miles Mason oğlu) 1813 yılında "Mason Demirtaşı Çin" için bir patent aldı. Demirtaşı çin 1970 lerde çok popüler oldu.

Inşaat Taş aynı zamanda bir yapı malzemesi olarak kullanılabilir. Örnekler şunlardır kilise kiliseleri de Kirby Bellars ve Güney Croxton içinde Leicestershire .

Kaynakça

  • U.S. Bureau of Mines Staff (1996) Dictionary of Mining, Mineral, & Related Terms. Report SP-96-1, U.S. Department of Interior, U.S. Bureau of Mines, Washington, D.C.
  • Neuendorf, K.K.E., J.P. Mehl, Jr., and J.A. Jackson, J.A., eds. (2005) Glossary of Geology (5th ed.). Alexandria, Virginia, American Geological Institute. 779 pp. ISBN 0-922152-76-4
  • G. Bernard Hughes, English and Scottish Earthenware, Abbey Library
  • Keele University "Mason's Patent Ironstone China"
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.