Değişik alanlarda kendini gösteren sözdebilimlerin listesi

Akademisyenler veya araştırmacılar tarafından sözde bilim olarak nitelendirilen konuların bir listesidir . Bu konuların ayrıntılı tartışmaları ana sayfalarında bulunabilir. Bu konular, şüpheli veya potansiyel olarak hileli veya tehlikeli iddia edilen uygulamaların bilim toplulukları tarafından veya şüpheci muhalif örgütler tarafından sahte bilim eleştirisi yapılan konuların mantıksal , metodolojik veya retorik temellerinin eleştirilerini içerir .  

Listelenen konulardan bazıları bilimsel olarak araştırılmaya devam etse de, bazıları sadece geçmişte bilimsel araştırmalara tabi tutulmuştur. Bugün yalanlanmış olarak kabul edilse de sözde bilim olarak yeniden dirilmektedir. Burada sunulan fikirler tamamen bilimsel değildir, ancak bilimsel alanlara veya uygulamalara şu ya da bu şekilde etki etmiştir.

Konular, pek çok taraf veya işin pratisyenleri tarafından sözde bilim olarak nitelendirilmektedir.

Fizik bilimleri

Astronomi ve uzay bilimleri

  • 2012 fenomeni - Mesoamerican Uzun Sayım takvimine göre 21 Aralık 2012'de 5126 yıl süren döngünün sonu olduğu düşünülmüştür. Maya uygarlığının bir parçası olan ülkelerde (Meksika, Guatemala, Honduras ve El Salvador),Meksika'daki Chichén Itzá ve Guatemala'daki Tikal'de tarihi anma şenlikleri gerçekleşti. Profesyonel Mayacı akademisyenler hiçbir klasik Maya hesabının olmadığını söyleyerek kıyamet senaryolarını reddetmiştir.26 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Eski astronotlar - akıllı dünya dışı varlıkların Dünya'yı ziyaret ettiği ve antik çağlarda ve tarih öncesi zamanlarda insanlarla temas kurduğu inancına dayanan bir kavram. Taraftarlar bu temasın modern kültürlerin, teknolojilerin ve dinlerin gelişimini etkilediğini öne sürüyorlar. Yaygın bir iddia, dinlerin hepsinin olmasa da bazılarının tanrılarının aslında dünya dışı olduğu ve eski astronotların Dünya'ya getirdiği ileri teknolojilerin, erken insanlar tarafından ilahi statünün kanıtı olarak yorumlandığıdır. Eski astronotların var olduğu fikri akademisyenler tarafından ciddiye alınmıyor ve hakemli çalışmalarda güvenilir bir ilgi görmemektedir.

Astroloji - astronomi olayları ile insanın kişiliği ve olayları arasında bir ilişki olduğuna inanan bir dizi inanç sisteminden oluşur. Çeşitli kehanet sistemleri, çeşitli gerçek ve yorumlanmış gök cisimlerinin nispi pozisyonlarına ve hareketlerine dayanır. Astrolojinin bilimsel testi yapılmıştır ve astrolojik geleneklerde özetlenen öncüleri veya iddia edilen etkileri destekleyecek hiçbir kanıt bulunamamıştır.  

  • Yaratılışçı kozmolojiler , İncil'in Tanrısının kozmosu "yaratılış haftasının" altı günü boyunca sekiz yaratıcı eylemde yarattığı Genesis yaratılış anlatımı (Yaratılış 1)açısından evrenin kökenlerinin ve biçiminin açıklamalarıdır. 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Dogon halkı ve Sirius B - Dogon kabilesinin, çıplak gözle görülememesine rağmen Sirius'un beyaz cüce yoldaşını bildiğini iddia eden bir dizi iddia(ve Avrupalıları ziyaret ederek anlatılmaktan başka nedenlerle bildiği).
  • Mars'taki Yüz, Mars'takiSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes Cydonia Mensae'de gezegendeki akıllı, yerli yaşamın kanıtı olduğu iddia edilenbir kaya oluşumudur. Yakın zamanda çekilen yüksek çözünürlüklü görüntüler, yüze daha az benzediğini gösterir. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes Richard C. Hoagland ve Tom Van Flandern'in eserlerinde dikkat çekmektedir .  Bu etki aynı zamanda,belirsiz veya anlamsız bir uyarana anlam (yüz algısı gibi) atadığıpsikolojik fenomenler, pareidolia ile de açıklanabilir.
  • Ay etkisi - dolunay'ın insan davranışını etkilediği inancı.
  • Modern düz Dünya inançları , dünyanın yukarı doğru hızlanan ve yerçekimi yanılsaması üreten düz, disk şeklinde bir gezegen olduğunu öne sürüyor. Düz Dünya Topluluğu gibi düz bir Dünya'nın önericileri, Dünyagezegeninin uzaydan fotoğrafları gibi zorlayıcı kanıtları kabul etmezler.
  • Modern jeocentrism - Astronomide, jeosantrik model (jeocentrism veya Ptolemaic sistemi olarak da bilinir),evrenin merkezde olduğu Dünya'nın yerini alan birtanımdır. Jeosantrik model altında, Güneş, Ay, yıldızlar ve gezegenler Dünya'yı daire içine aldı. Jeosantrik model, Aristoteles ve Batlamyuslar gibi birçok eski uygarlıkta kozmosun baskın tanımı olarak hizmet etti.
  • Ay iniş komplo teorileri - Apollo programının ve ilgili Ay inişlerinin bazılarının veya tümünün NASA tarafından diğer kuruluşların yardımıyla sahnelendiğini iddia edin. En dikkate değer iddia, altı insanlı inişin (1969-72) sahte olduğu ve on iki Apollo astronotunun aslında Ay'da yürümediğidir. Çeşitli gruplar ve bireyler 1970'lerin ortalarından bu yana NASA ve diğerlerinin, fotoğrafları, telemetri bantlarını, radyo ve TV yayınlarını, Moon rock örneklerini içeren kanıtları üreterek, kurcalayarak veya imha ederek, inişlerin gerçekleştiğine inanmak için halkı bilerek yanlış yönlendirdiklerini iddia ettiler. ve hatta bazı önemli tanıkları öldürmek.
  • Nibiru - ilk tarafından yapılan bir tahmin contactee mitolojik gezegen olduğunu Nancy Lieder Nibiru Dünya ile çarpışmak istiyorum. Tahminini birçok kez ayarladıktan sonra, olayın gerçekleştiği yılı 2012 olduğunu iddia etti. 2017 yılında, David Meade olarak bilinen bir komplo teorisyeni2017'nin Nibiru'nun vuracağı yıl olduğunu iddia etti.
  • Vaimānika Shastr - uçaklar icat edildiğini iddia eski Hindistan'da sırasında Vedik dönem . Hindistan Bilim Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından 1974 yılında yapılan bir araştırma olan Bangalore , Vaimānika Shāstra'nın tarifettiği havadan daha ağır uçaklarınaerodinamik olarak mümkün olmadığını buldu. Yazarlar, metindeki uçuş ilkelerinin tartışılmasının, bazı durumlarda Newton'un hareket yasalarını ihlal ettiği için büyük ölçüde kusursuz ve yanlış olduğunu belirtti.
  • Çarpışmadaki Dünyalar - yazar Immanuel Velikovsky Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesÇarpışma Dünyaları kitabındaeski metinlerin ve coğrafi kanıtların insanlığın Güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerin yıkıcı etkileşimlerine tanık olduğunu gösterdiğiniönerdi.

Yer Bilimleri

  • Megalitik geometri veya 366 geometrisi -en az MÖ 3500 yılına dayanan Dünya tabanlı bir geometrinin varlığınıve böyle bir sistemin modern Masonluk'ta hala kullanılma olasılığını ortaya koymaktadır. Destekçilere göre,Britanya ve Bretanya'daki megalitik medeniyetler, geometri ve Dünya'nın büyüklüğü hakkında ileri düzeyde bilgiye sahipti. Megalithic yarda 366 derece bölünmüş bir daire kullanarak Earth polar çevresi ile bağlantılıdır.
  • Bermuda Şeytan Üçgeni - Atlantik Okyanusu'nun Bermuda, Porto Riko ve (en popüler versiyonunda) Florida arasında bulunan bir bölgesi. Bu alanda sık görülen gemi ve uçak felaketleri ve kaybolmaları, olağan dışı doğal fenomenlerin hikâyelerinin, paranormal karşılaşmaların ve dünya dışı varlıklarla etkileşimin dolaşımına yol açtı.
  • İklim değişikliğinin reddi -insanların neden olduğu genişlik, doğa ve insan toplumu üzerindeki etkileri veya küreselleşmeye uyum potansiyeli de dahil olmak üzere iklim değişikliği hakkındaki bilimsel uzlaşmadan ayrılan inkâr, işten çıkarılma, teminatsız şüphe veya karşıt görüşleri içerir.insan hareketleriyle ısınma.
  • Sel jeolojisi - Dünyadaki jeolojik özelliklerin çoğunu savunan jeolojinin yaratılışçı biçimi küresel bir sel tarafından açıklanabilir.
  • Oyuk Dünya - Dünya'nın tamamen içi boş olduğu veya kabuğun altındaki içi boş bölümlerden oluştuğu önerisi. Bazı folklor ve komplo teorileri bu fikri taşır ve yeraltı yaşamının varlığını önerir.

Enerji

  • Serbest enerji - enerji yaratmayı ( termodinamiğin birinci yasasını ihlal ederek) veya denge sistemlerinden yararlı çalışmaları çıkarmayı (termodinamiğin ikinci yasasını ihlal ederek)iddia eden bir sürekli hareket sınıfı. 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Su yakıtlı arabalar - sürekli hareket makinelerinin bir örneği. Bu tür cihazların yakıt olarak su kullandığı veya başka bir enerji girişi olmadan gemideki sudan yakıt ürettiği iddia edilmektedir. Bu tür birçok iddia yatırım sahtekarlığının bir parçasıdır.
  • 23 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Suyu benzine dönüştürdüğü iddia edilen benzin hapı .
  • Hongcheng Sihirli Sıvı - Çin'de bilimsel bir eğitimi olmayan bir otobüs şoförü olan Wang Hongcheng (Çince: 王洪成; pinyin: Wáng Hóngchéng) bir aldatmaca, 1983'te düzenli suyu benzinle yanıcı bir yakıta dönüştürebildiğini iddia etti. sıvısının birkaç damlasını içinde eriterek.
  • Hydrinos - sahibine göre, zemin durumundan daha düşük enerjiye sahipve yakıt olarak son derece yüksek bir verime sahipolan hidrojen atomunun varsayılan bir durumu.  Eleştirileri bilimsel kanıtları yoksun ve bir kalıntı olduğunu söylemek soğuk füzyon . İstemlerin eleştirel analizi hakemli dergilerde yayınlanmış olan Fizik Mektupları A , Fizik Yeni Dergisi , Uygulamalı Fizik Dergisi ve Uygulamalı Fizik: Fizik D Dergisi Kuantum Mekaniği geçerli olduğunu temelinde ve teklif edilen hidrino devletler bu fiziksel olmayan ve Kuantum Mekaniğinin temel denklemleriyle bağdaşmaz. 7 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 11 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes15 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes26 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes8 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • E-Cat - iddia edilen bir soğuk füzyon reaktörü.
  • Orgone -1930'larda önerilenbir ezoterik enerji veya varsayımsal evrensel yaşam gücü olarak tanımlanan sahte bir kavram.

Fizik

  • Otodinamik - 1940'larda Lorentz dönüşümünün denklemlerini iddia eden bir fizik teorisi, Einstein'ın özel görelilik ve genel görelilik teorilerini ve Maxwell denklemlerini geçersiz kılacak göreceli etkileri tanımlamak için yanlış bir şekilde formüle edilmiştir. Teori, ana akım fizik topluluğu tarafından azaltılır.
  • Einstein – Cartan – Evans teorisi - genel göreliliği, kuantum mekaniğini ve elektromanyetizmayı birleştirdiğini iddia eden Myron Wyn Evans tarafından önerilen birleşik bir fizik teorisi.  Hipotez büyük ölçüde 2003-2005 yılları arasında Temel Fizik Mektupları dergisinde yayınlandı; 2008'de editör, yanlış matematiksel iddialar nedeniyle derginin hipotez desteğini etkili bir şekilde geri çeken bir editoryal not yayınladı.
  • Elektrogravitikler - bir elektrik alanının bir kütle üzerindeki etkisinin yarattığı alışılmadık bir etki türü veya yerçekimi karşıtı tahrik olduğu iddia edilmiştir. Adı 1920'lerde ilk olarak etkiyi tanımlayan ve hayatının çoğunu onu geliştirmeye ve bir itme sistemi olarak satmaya çalışarak geçiren Thomas Townsend Brown tarafından üretildi. İddiaların takibi (1990 ABD Hava Kuvvetleri çalışmasında RL Talley, 2003 deneyinde NASA bilim adamı Jonathan Campbell, ve2004 makalesinde Martin Tajmar ) boşlukta hiçbir itme gözlenemediğini bulmuş, iyon rüzgar fenomeni ile tutarlı.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes

Uygulamalı Bilimler

Tarım

  • Lysenkoism veya Lysenko-Michurinism - Trofim Lysenko, takipçileri ve Sovyet yetkilileri tarafından yürütülen genetik ve bilim temelli tarıma karşı politik bir kampanyaydı. Lysenko, Sovyetler Birliği'nin Lenin All-Union Tarım Bilimleri Akademisi'nin direktörü olarak görev yaptı. Lysenkoism 1920'lerin sonlarında başladı ve resmi olarak 1964'te sona erdi. Lysenkoism'in sahte bilimsel fikirleri, Lamarckian'ın kazanılmış karakteristiklerin kalıtsallığı kavramları üzerine inşa edildi.  Lysenko teorisi Mendel mirasını ve "gen" kavramını reddetti; doğal seleksiyonu reddederek Darwinci evrim teorisinden ayrıldı.
  • Biyodinamik tarım -çiftlikleri birleşik ve bireysel organizmalar olarak gören organik tarım yöntemi. Biodynamics, astrolojik olarak nitelendirilen bir takvim kullanır. Biyodinamikçiler tarafından kullanılan maddeler ve kompostlar alışılmadık ve homeopatik olarak tanımlanmıştır. Örneğin, tarla fareleri, Venüs Akrep takımyıldızındayken tarla faresi derisinden hazırlanan küllerin yayılmasıyla karşılanır. Sertifikalı biyodinamik tarım teknikleri ile benzer organik ve entegre tarım uygulamalarıarasında bilimsel olarak faydalı sonuçlarda hiçbir fark yoktur. Biyodinamik tarım, etkinliği için güçlü bilimsel kanıtlardan yoksundur ve sahte bir bilim olarak adlandırılmıştır.27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ezoterik bilgi ve mistik inançlara aşırı dayanması nedeniyle.

Mimari

  • Feng shui - tasavvuf ve antik Çin sistem estetik dayalı astronomi , coğrafya ve varsayımsal akışı qi . Etkinliğine dair kanıtlar fıkra üzerine dayanır ve makul bir eylem yönteminin eksikliği vardır; Bu, farklı feng shui uygulayıcılarından çelişkili tavsiyelere yol açar. Feng shui uygulayıcıları bunu varyasyonların veya farklı okulların kanıtı olarak kullanırlar; eleştirel analistler bunu şöyle tarif ettiler: "Feng shui her zaman sadece tahminlere dayanmaktadır." Modern eleştiri geleneksel bir din-din olarak feng shui ile modern pratiği birbirinden ayırır: "Doğalcı bir inanç, aslen bir türbe veya türbe için uğurlu bir yerleşim yeri bulmak için kullanıldı. Ancak, yüzyıllar boyunca ... çarpıtılmış ve iğrenç bir batıl inanca dönüşmüştür. "
  • Ley hatları - eski anıtların ve peyzaj özelliklerinin kasıtlı olarak hizalanmasını önerdi, daha sonra şu satırların istatistiksel bir analizi ile açıklandı: "İngiliz manzarasındaki arkeolojik alanların yoğunluğu o kadar büyük ki, hemen hemen her yerden çizilen bir çizgi bir sayıyı 'kırpacak' "  Orijinal kavram üzerine yeni Ek Çağ ve feng shui kavramları önerilmiş ve hatlardan akan enerji ile ilgili sahte bilimsel iddialar yapılmıştır.
  • Vastu shastra , ambiyansla ilgili ev inşa etmek için bir dizi kural belirleyen antik Hindu mimari sistemidir.  Vastu Shastra gibi rasyonalist tarafından pseudoscience olarak kabul edilir Narendra Nayak ait Hint Rasyonalist Dernekleri Federasyonu  ve astronom Jayant Narlikar Vastu çevreye herhangi bir "mantıksal bağlantısı" yok yazar.

maliye

  • Teknik analiz ,fiyat ve hacim başta olmak üzere geçmiş piyasa verilerinin incelenmesi yoluyla fiyatların yönünü tahmin etmek içinbir güvenlik analizi metodolojisidir.  Davranışsal ekonomi ve kantitatif analiz teknik analiz aynı araçları birçok kullanımı ki, bir yönüyle olmanın aktif yönetimi , çok çelişkili olan ve modern portföy teorisi . Hem teknik hem de temel analizin etkinliği , etkin pazar hipotezi ile tartışılmaktadır.11 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 21 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 28 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 8 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bu da borsa fiyatlarının aslında öngörülemez olduğunu belirtiyor.  Hala birçok akademisyen tarafından sahte bilim olarak kabul edilmektedir .  gibi Akademisyenler Eugene Fama teknik analiz için kanıt seyrek ve tutarsız olduğunu söylemek zayıf formda etkin piyasa hipotezi.

Sağlık ve Tıp

Ayrıca bakınız: tanı listesi pseudoscience olarak karakterize ve alternatif tıp formları Listesi

Yalancı bilimsel tıbbi uygulamalar genellikle şarlatanlık olarak bilinir . Aksine, modern tıp kanıta dayalıdır (veya olmaya çalışmaktadır) .

  • Akupunktur - akupunktur noktalarını uyarmakve qi akışını dengelemek içinince iğnelerin kullanılması. Akupunktur noktalarının veya meridyenlerin varlığı içinbilinen anatomik veya histolojik bir temelyokturve akupunktur alternatif bir tıbbi prosedür olarak kabul edilir.  Bazı akupunktur uzmanları onları yapısal birimlerden ziyade fonksiyonel olarak görür, hastaların değerlendirilmesinde ve bakımında rehberlik eder. Akupunktur aktif bilimsel konu olmuşturSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20. yüzyılın sonlarından bu yana yapılan araştırmalar ve etkileri ve uygulanması tıp araştırmacıları ve klinisyenler arasında tartışmalıdır. Bir hap yerine bir prosedür olduğu için, kontrollü çalışmaların tasarımı, cerrahi ve diğer prosedürlerde olduğu gibi zordur . Bazı bilimsel incelemeler, akupunkturun etkilerinin esas olarak plasebo etkisine atfedilebileceği ve bazılarının belirli koşullar için etkinlik olasılığını bulduğu sonucuna varmaktadır .
    • Kuru iğneleme , geleneksel Çin tıbbı (TCM) bilgisinebakılmaksızın ince iğnelerin terapötik olarak sokulmasıdırve benzer şekilde tartışmalıdır.
    • Akupresür , prensipte akupunktura benzer alternatif bir tıp tekniğidir. Vücuttaki "meridyenler" den akan yaşam enerjisi kavramına dayanır. Tedavide,bu meridyenlerde tıkanıklıklarıgidermek amacıyla akupunktur noktalarına fiziksel basınç uygulanır. Basınç elle, dirsekle veya çeşitli cihazlarla uygulanabilir. Bazı çalışmalar, bulantı ve kusmanın, bel ağrısının, gerginlik baş ağrılarının ve mide ağrısının yönetilmesinde etkili olabileceğini öne sürdü, ancak bu tür çalışmaların önyargı olasılığının yüksek olduğu bulunmuştur.  birçok alternatif ilaçlar gibi, bu yarar sağlayabilir plasebo etkisi . Quackwatchakupresürün şüpheli bir uygulama olduğunu ve uygulayıcılarının irrasyonel yöntemleri kullandığını söylüyor.
  • Adrenal yorgunluk veya hipoadreni , adrenal bezlerin tükendiği vekronik stres veya enfeksiyonlar nedeniylebaşta glukokortikoid kortizol olmaküzere yeterli miktarda hormon üretemediğibir durum olarak tanımlanan sahte bir teşhisdir.  Adrenal yorgunluk gibi adrenal fonksiyon bozukluğu fiili biçimlerinin bir dizi ile karıştırılmamalıdır adrenal yetmezlik veya Addison hastalığı .  terimi, James Wilson, bir 1998 yılında keşfedilmiştir "adrenal yorgunluk", kiropraktöre , daha çok bir koleksiyon uygulanabilir 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesspesifik olmayan semptomlar .  Adrenal yorgunluk kavramını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur ve herhangi bir bilimsel veya tıbbi topluluk tarafından teşhis olarak tanınmamaktadır.  Sistematik bir derleme, adrenal yorgunluk terimi için endokrinolojik toplumlar arasında bir efsane olduğu konusundaki fikir birliğini kanıtlayan hiçbir kanıt bulamamıştır.
  • Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesAlexander Tekniği yaratıcısı adını, Frederick Matthias Alexander , hareket ve postür alışılmış kalıplarını yeniden eğitmek için oluşturuldu bir eğitim sürecidir. Alexander , duruş ve hareketteki kötü alışkanlıkların, sağlığın yanı sıra mekansal öz farkındalığa da zarar verdiğine ve hareket verimliliğinin genel fiziksel refahı destekleyebileceğine inanıyordu. Tekniği bir zihinsel eğitim tekniği olarak da gördü.  İskender 1890'larda  halkın konuşması sırasında ses kaybını ele almak amacıyla tekniğinin prensiplerini geliştirmeye başladı . Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesShakespeare tiyatrosunda okuma tutkusunu sürdürmesine izin vererek yöntemine güveniyordu .  o kümülatif fiziksel davranışlarla ilişkili sağlık koşullarının çeşitli adresleri, ancak teknik hakkında yapılan iddiaların çoğunun destekleyen çok az kanıt olmadığını Alexander Tekniği söz hakkından kimi destekçileri.  2015 yılı itibariyle Alexander Tekniğinin uzun süreli sırt ağrısı , uzun süreli boyun ağrısı için yararlı olabileceğini ve insanların Parkinson hastalığı ile başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardı .  Ancak, her ikisi de Aetnave Avustralya Sağlık Bakanlığı incelemeler yapmış ve tekniğin sigorta kapsamını garanti etmek için yeterli kanıt bulunmadığı sonucuna varmıştır.
  • Alternatif kanser tedavileri , terapötik malların düzenlenmesinden sorumlu devlet kurumları tarafından onaylanmamışve uygun şekilde yapılmış, iyi tasarlanmış klinik çalışmalara tabitutulmamış kanser için alternatif veya tamamlayıcı tedavilerdir . Yayınlanmış olanlar arasında, metodoloji genellikle zayıftır. 198 kanser alternatif kanser tedavisinin klinik çalışmasını kapsayan 214 makalenin 2006 sistematik bir incelemesi, hastaların hiçbirinetedavinin yararlı bir miktarının verilmesini sağlamak için gerekli olan doz aralıklı çalışmalarınneredeyse hiçyapılmadığısonucuna varmıştır.  Bu tür tedaviler sık ​​görülür ve yok olur ve tarih boyunca devam eder. 16 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 1 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Alternatif veya saçak tıbbı - Alternatif tıp , tamamlayıcı tıp , bütünleştirici tıp, bütünsel tıp , doğal tıp , alışılmamış tıp , saçak tıbbı , geleneksel olmayan tıp ve yeni yaş tıbbı terimleri birbirinin yerine kullanılır ve neredeyse eşanlamlıdır.  Terminoloji, uygulayıcıların markasını yansıtmak için zamanla değişmektedir.  Tedaviler genellikle"doğal" veya "bütünsel" olarak çerçevelenir , dolaylı ve kasıtlı olarak geleneksel tıbbın "yapay" ve "kapsamı dar" olduğunu düşündürür.
  • Antroposofik ilaç veya antroposofik ilaç , alternatif bir ilaç türüdür.  1920'lerde Rudolf Steiner ve Ita Wegman tarafından tasarlandı, gizli fikirleredayanıyorduve Steiner'in antroposofi olarak adlandırdığı manevi felsefesine dayanıyordu. Uygulayıcılar antroposofik kurallara dayanan çeşitli tedavi teknikleri kullanırlar.  anthroposophic tıpta kullanılan birçok ilaç preparatları homeopatide kullanılanlara benzer ultra seyreltilmiş maddelerdir. Bazı antroposofik doktorlar çocukluk aşılarına karşı çıkıyor ve bu önlenebilir hastalık salgınlarına yol açtı. Tamamlayıcı tıp profesörü 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesEdzard Ernst ve diğer eleştirmenler antroposofik tıbbı bilime,  yalancı bilimsel ,  ve şarlatanlığa dayanaksız olarak nitelendirdiler .
  • Apiterapi , bal , polen , propolis , arı sütü ve arı zehiri dahil olmak üzere bal arısı ürünlerinikullanan alternatif bir ilaç dalıdır. Apiterapi taraftarları, kanıta dayalı tıp tarafından desteklenmeyen sağlık yararları için iddiada bulunurlar. 17 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 24 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 14 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Uygulamalı kinesiyoloji ( AK ), alternatif tıpta hastalığı teşhis edebildiği veya kasları güç ve zayıflık açısından test ederek tedavi seçebileceği iddia edilen bir tekniktir.  Alerji tanısı testi ile ilgili yönergelerine göre, Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji, uygulanan kinesiyolojinin "tanısal geçerliliğine dair bir kanıt" olmadığını belirtmiştir.  Başka bir çalışma, bir değerlendirme yöntemi olarak AK "nin rastgele tahmin etmekten daha yararlı olmadığını", ve Amerikan Kanser Derneği'nin "bilimsel kanıtların uygulanan kinesiyolojinin teşhis veya tedavi edebileceği iddiasını desteklemediğini göstermiştir. "kanser veya başka bir hastalık".
  • Aromaterapi , esansiyel yağlar ve diğer aroma bileşikleri de dahil olmak üzere,psikolojik veya fiziksel refahı iyileştirme iddialarıylaaromatik malzemeler kullanır.  Bu olarak sunulmaktadır tamamlayıcı tedavi ya da bir formu olarak alternatif tıp , standart tedavilere birlikte ilk anlamı, İkinci yerine geleneksel kanıta dayalı tedavilerin.  Aromaterapistler, aromaterapi uygulamada uzmanlaşmış kişiler, tropikal uygulama, masaj, inhalasyon veya suya daldırma olarak kullanılabilir sözde terapötik uçucu yağların karışımları kullanır. İyi bir tıbbi kanıt yoktur 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. aromaterapi herhangi bir hastalığı önleyebilir, tedavi edebilir veya iyileştirebilir.  Plasebo kontrollü çalışmaların tasarımı zordur, çünkü aromaterapi noktası ürünlerin kokusudur. Postoperatif bulantı ve kusma ile mücadelede etkili olabileceğine dair tartışmalı kanıtlar vardır.
  • Aspartam ,1974'te ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)tarafından ilk onayından bu yana birçok tartışmaya konu olmuştur. Aspartamın FDA onayı, güvenliğini destekleyen ilk araştırmanın kalitesinin yetersiz ve kusurluydu ve bu çıkar çatışmaları 1981 aspartam onayını gölgeledi.  1987 yılında ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi , gıda katkı maddesi onay sürecinin aspartam için uygun şekilde takip edildiği sonucuna vardı.  Usulsüzlükler bir komplo teorisini körükledi 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."Nancy Markle" e-posta aldatmacasının, tıbbi kanıtların ağırlığına karşı olduğu iddiaları ile birlikte - multipl skleroz, sistemik lupus, metanol toksisitesi , körlük, spazmlar, atış ağrıları, nöbetler, baş ağrıları, depresyon, anksiyete, hafıza kaybı, doğum kusurları ve ölüm  ) normal dozlarda aspartam tüketiminden kaynaklanmaktadır.  aspartam a, metil ester, bir aspartik asit / fenilalanin dipeptid . Potansiyel sağlık riskleri, çok sayıda bilimsel araştırma projesi tarafından incelenmiş ve reddedilmiştir. Şunlar dışındakiler için risk hariç:fenilketonüri , aspartam dünyadaki hükümetler ve büyük sağlık ve gıda güvenliği kuruluşları tarafından güvenli bir gıda katkı maddesi olarak kabul edilir.  FDA yetkilileri, aspartamı "ajansın şimdiye kadar onayladığı en kapsamlı test edilmiş ve araştırılmış gıda katkı maddelerinden biri" olarak ve güvenliğini "net kesim" olarak tanımlamaktadır.  bilimsel kanıtlar mevcut ağırlığı bu aspartam, besleyici olmayan tatlandırıcı olarak güvenli olduğunu gösterir.
  • Kulak (aynı zamanda , kulak tedavisi , kulak akupunktur ve auriculoacupuncture ) bir tür alternatif tıp fikrine göre kulak temsil tüm vücudu yansıtan bir mikro sistem olup, kulak , kulağın dış kısmı. Hastanın fiziksel, zihinsel veya duygusal sağlığını etkileyen koşulların, sadece kulak yüzeyinin uyarılmasıyla tedavi edilebileceği varsayılmaktadır. Refleksoloji ve iridoloji uygulamaları da dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde benzer eşlemeler kullanılır. Bu eşlemeler herhangi bir tıbbi veya bilimsel kanıta dayanmaz veya bu kanıtlarla desteklenmez 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve bu nedenle sahte bilim olarak kabul edilir .
  • Otistik enterokolit - gözden önerdiği varolmayan bir tıbbi durumun adıdır İngiliz gastroenterolog Andrew Wakefield o kadar belirgin olduğunu iddia yaygın klinik semptom ve bulguları bir dizi arasında bir bağlantı önerdi zaman otizm .  Böyle bir enterokolitin varlığıuzmanlar tarafından "kurulmamış" olarak reddedilmiştir.  Wakefield'ın şimdi geri çekilmiş ve hileli raporunda yetersiz kontroller kullanılmış ve olumsuz bulgular bastırılmış ve sonuçlarını tekrarlamak için yapılan çok sayıda girişim başarısız olmuştur. Tıbbi literatürde yapılan incelemeler otizm ve bağırsak hastalığı arasında bir bağlantı bulamamıştır.
  • Balneoterapi ( Latince : balneum "banyo") elde tahmin faydadır hastalığı ile banyo , bir geleneksel tıp genellikle en pratik teknik kaplıcalar .  Balneotherapy sıcak veya soğuk kapsayabilir su , masaj su, Hareketli gevşeme veya stimülasyon . Kaplıcalardaki birçok maden suyu özellikle silika , kükürt , selenyum ve radyum gibi mineraller bakımından zengindir 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 1 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Balneoterapinin etkinliği üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, balneoterapinin romatoid artrit tedavisinde etkili olduğunu göstermemektedir .  banyonun daha etkin türünü gösteren hiçbir kanıt da yoktur  veya yıkanma egzersiz, gevşeme terapisi veya mudpacks daha etkili olduğunu belirtmek için.  Balneoterapi ile ilgili çalışmaların çoğunun metodolojik kusurları vardır ve güvenilir değildir.  2009 yılında yayınlanan tüm klinik kanıtların gözden geçirilmesi, mevcut araştırmanın balneoterapinin etkinliği hakkında kesin sonuçlar çıkarmak için yeterince güçlü olmadığı sonucuna varmıştır.
  • Daha iyi görme için Bates yöntemi - görme yeteneğini geliştirmeyi amaçlayan alternatif bir tedavidir. Göz doktoru William Horatio Bates (1860–1931), neredeyse tüm görme problemlerini gözlerin alışılmış zorlanmasına bağladı ve gözlüklerin zararlı olduğunu ve asla gerekli olmadığını hissetti. Bates,insanların böyle bir "zorlamayı" gevşetmeye yardımcı olma yaklaşımını detaylandıran Perfect Sight Without Glasses'inyanı sıra Better Eyesight Magazine adlı bir dergi(ve daha önce bir yazışma kursunda Bernarr MacFadden ile işbirliği yaptı) kendi yayınladı. iddia, görüşlerini geliştirmek. Teknikleri görselleştirme ve hareket üzerine yoğunlaştı. 1952'de optometri profesörü Elwin MargBates, "İddialarının çoğu ve neredeyse tüm teorileri neredeyse tüm görsel bilim adamları tarafından yanlış kabul edildi."  Marg Bates yöntemi büyük ölçüde bunu takip eden birçok kişi tarafından yaşanan "açık görüş yanıp" onun ününün sonucuna varmıştır.  Bu tür olaylar o zamandan beri nemin göz üzerindeki kontakt lens benzeri etkisi,  veya siliyer kasların lensin düzleşmesi olarak açıklanmıştır .
  • Biyolojik arazi değerlendirmesi - Kişiye özel idrar, kan ve tükürüğün pH'ını, özdirençini ve redoksunu ölçmek için kullanılan ve sağlık takviyeleri ve ilaçları (vitaminler, homeopatik takviyeler, veya bitkisel ilaçlar) içerir. Taraftarlar, BTA'nın biyolojik dengesizliklerin patolojik hale gelmeden önce düzeltilmesine izin verdiğini öne sürerken, rakipler testlerin kesin olmadığını ve yanlış teşhislerle sonuçlandığını iddia ediyorlar.
  • Biorhythms ( Yunanca—ος - bios , "hayat" ve ῥυθμός - rhuthmos , "herhangi bir düzenli yinelenen hareket, ritim" ), bir kişinin hayatının çeşitli yönlerini basit matematiksel döngülerle tahmin etme girişimidir. Teori,19. yüzyılın sonlarında Wilhelm Fliess tarafından geliştirildive 1970'lerin sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler hale geldi. Çoğu bilim adamı, fikrin şanstan daha tahmin edici bir gücü olmadığını düşünüyor.  "Biyoritizm teorisi, günlük yaşamımızın ritmik döngülerden önemli ölçüde etkilendiğini iddia eden bir teoridir."
  • Vücut hafızası (BM),sadece beynin aksine vücudun kendisinin anıları depolayabileceğine dairbir hipotezdir . Deneyler hücresel bellek olasılığını kanıtlasa da şu anda beyin dışındaki dokuların anıları depolayabileceği bilinen bir yol yoktur.  Modern BM kullanımı, onu sadece travmatik hafıza ve vücudun bir hafızanın hatırlanmasına tepki verme bağlamı çerçevesinde çerçeveleme eğilimindedir. Bu bağlamda, TSSB tedavisinde önem kazanmıştır.
  • Beyin Jimnastiği - akademik performansı arttırdığı iddia edilen bir dizi egzersizi teşvik eden bir organizasyondur. 26 Beyin Jimnastiği faaliyetlerinin göz takımını (binoküler görme), mekansal ve dinleme becerilerini, el-göz koordinasyonunu ve tüm vücut esnekliğini geliştirdiği iddia edilir ve bunu yaparak beyni manipüle ederek öğrenmeyi ve hatırlamayı geliştirir. Beyin Jimnastiği programı çocuklara emekleme, esneme, havada semboller yapma ve içme suyu gibi bazı basit hareketleri tekrarlamalarını; bunlar "entegre", "repattern" ve beyne kan akışını arttırmayı amaçlamaktadır.  Örgüt, yöntemlerin iyi sinirbilime dayandığını iddia etse de, altta yatan fikirler yalancı bilimdir.
  • Kandida aşırı duyarlılığı - Kronik maya enfeksiyonlarının yorgunluk , kilo alımı , kabızlık , baş dönmesi , kas ve eklem ağrısı , astım ve diğerleride dahil olmak üzerebirçok yaygın bozukluktan ve spesifik olmayan semptomlardan sorumlu olduğu iddia edilmektedir.  Bu fikre Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi tarafından şiddetle meydan okundu. 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 10 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 21 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 26 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Şelasyon tedavisi , bazı uygulayıcılar tarafından kalp hastalığı ve otizm de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için alternatif tıp tarafından iddia edilmektedir.  Davranışsal ve diğer bozukluklar için alternatif tıp pratisyenleri tarafından şelasyon tedavisinin kullanılması yalancı bilimsel olarak kabul edilir; bunun etkili olduğuna dair bir kanıt yoktur.  Etkisiz olmasına ek olarak, ağır metal testinden önce şelasyon tedavisi, idrardaki ağır metal konsantrasyonlarını yapay olarak artırabilir ("provoke" idrar testi) ve uygun olmayan ve gereksiz tedaviye yol açabilir.  Tıp Toksikoloji Amerikan Koleji ve 13 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 14 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesAmerikan Klinik Toksikoloji Akademisi halkı şelasyon tedavisinde kullanılan şelatlayıcı ilaçların karaciğer ve böbrek hasarı, kan basıncı değişiklikleri, alerjiler ve hatta bazı durumlarda hastanın ölümü gibi ciddi yan etkilere sahip olabileceği konusunda uyarmaktadır.
  • Kayropraktik ,çoğunlukla kas-iskelet sistemi , özellikle omurgadaki mekanik bozuklukların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir alternatif tıp türüdür .  Bazı savunucuları, alanın erken tarihte, özellikle de bu tür hastalıkları ile genel sağlık etkileyen iddia sinir sisteminin , aracılığıyla vertebral subluksasyonun , dayanmayan istemler bilimsel kanıtlar .  , ana kiropraktik tedavi tekniği içeren el tedavi , özellikle,16 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 8 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 12 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 29 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesomurga manipülasyon tedavisi (SMT), diğer eklemlerin ve yumuşak dokuların manipülasyonları .  Temeli temel tıpla çelişmektedir ve kayropraktik, vertebral subluksasyon ve bilimi reddeden "doğuştan gelen zeka" gibi yalancı bilimsel fikirler ile sürdürülmektedir .
  • Renk terapisi Kimi zaman renk terapisi , colorology veya Kromaterapi , bir bir alternatif tıp kabul edilir yöntem olup, Pseudoscience .  Kromoterapistler, ister fiziksel, ister duygusal, ruhsal veya zihinsel düzeyde olsun, bir kişinin vücudundan eksik olan "enerjiyi" dengelemekiçin ışığı Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesrenk şeklindekullanabileceğini iddia ederler. Renk terapisi, yenidoğan sarılık tedavisi  ve kan ışınlama tedavisi gibidiğer ışık tedavisi türlerinden farklıdır.22 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 1 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. çeşitli koşullar için bilimsel olarak kabul edilen bir tıbbi tedavi olan  ve fotobiyolojiden , ışığın canlı organizmalar üzerindeki etkilerinin bilimsel çalışması. Fransız kuşkucu ve aydınlatma fizikçisi Sébastien Point, ev tipi radyasyondaki LED lambaların genel popülasyon için normal kullanımda güvenli olduğunu düşünüyor  ayrıca, kromoterapi gibi uygulamalarda LED'lerden aşırı ışığa maruz kalma riskini ve süresi zaman maruziyeti kontrol altında değildir.
  • Kronik Lyme hastalığı (ile karıştırılmamalıdır Lyme hastalığının ) kapsar genel reddedilen teşhistir "hastalıklar veya semptom kompleksleri geniş bir dizi olan herhangi ilişkinin hiçbir tekrarlanabilir veya inandırıcı bilimsel kanıt yoktur Borrelia enfeksiyon."  Çok sayıda çalışmaya rağmen, "kronik" Lyme hastalığının kalıcı bir enfeksiyondan kaynaklandığına dair klinik bir kanıt yoktur.  Lyme spiroketleri ile enfeksiyonun başarılı bir şekilde tedavisinden sonra da devam edebilen bir dizi kalıcı semptom olan tedavi sonrası Lyme hastalığı sendromundan farklıdır. "Kronik Lyme" belirtileri jenerik ve spesifik olmayan "yaşam belirtileridir".
  • Kolon temizleyici (aynı zamanda kolon tedavisi ) bir dizi kapsar alternatif tıbbi tedaviler spesifik olmayan kaldırmak için talep edilen toksinler gelen kolonun herhangi birikimlerini kaldırarak ve bağırsak dışkı . Kolon temizliği kolon hidroterapi , kolonik veya kolonik bir sulama olarak adlandırılabilir . 2000'li yıllarda internet pazarlama vesözde kolon temizliği için sözlü takviyeleri infomercials arttı.  Bazı kolon hidroterapi formlarında su enjekte etmek için tüpler kullanılır 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., bazen otlar veya diğer sıvılarla karıştırılarak özel ekipman kullanılarak rektum yoluyla kolon içine. Oral temizleme rejimleri diyet lifi , otlar, diyet takviyeleri veya müshil kullanır . Kolon temizliği uygulayan insanlar, doymuş dışkı birikimlerinin kalın bağırsağın duvarlarını ördüğüne ve bu birikimlerin parazitleri veya patojenik bağırsak florasını barındırdığına ve spesifik olmayan semptomlara ve genel sağlık sorunlarına neden olduğuna inanmaktadır . Bu "otomatik zehirlenme" hipotezi, Eski Mısırlıların ve Yunanların tıbbi inançlarına dayanmaktadır ve 20. yüzyılın başlarında gözden düşmüştür.
  • Kolloidal gümüş (sıvı içinde asılı gümüş parçacıklarından oluşanbir kolloid ) ve gümüş tuzları içeren formülasyonlar doktorlar tarafından 20. yüzyılın başlarında kullanıldı, ancak kullanımları daha güvenli ve etkili modern antibiyotiklerin geliştirilmesini takiben 1940'larda büyük ölçüde kesildi.  1990 yılından bu yana, bir besin takviyesi olarak kolloidal gümüşün tanıtımının yeniden canlanması, temel bir mineral takviyesi olduğu veya çok sayıda hastalığı önleyebileceği veya tedavi edebileceği iddialarıyla pazarlandı, gibi kanser , diyabet , artrit , HIV / AIDS , herpes , ve tüberküloz .  İddia edilen bu endikasyonlardan herhangi biri için kolloidal gümüşün etkinliğini destekleyen hiçbir tıbbi kanıt yoktur.  Gümüşinsanlarda önemli bir mineral değildir; gümüş için diyet gereksinimi yoktur ve dolayısıyla gümüş "eksikliği" diye bir şey yoktur.  Kolloidal gümüşün herhangi bir tıbbi durumu tedavi ettiğine veya önlediğine dair bir kanıt yoktur ve argyria gibi ciddi ve potansiyel olarak geri döndürülemez yan etkilere neden olabilir.
  • Kraniosakral tedavi- Kafatasının senkrotriyal eklemlerini manipüle etmek için hafif dokunuş kullanan bir üstyapı veya alternatif tedavidir. Kraniyal sakral terapi pratisyeni ayrıca hastanın omurga ve pelvisine hafif dokunuşlar uygulayabilir. Uygulayıcılar bu manipülasyonun beyin omurilik sıvısının akışını düzenlediğine ve "birincil solunum" a yardımcı olduğuna inanıyorlar. Kraniosakral terapi 1970'lerde John Upledger, DO tarafından, kraniyal alanda osteopati dalı olarak veya 1930'larda William Garner Sutherland tarafından geliştirilen kraniyal osteopati olarak geliştirildi. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, CST stres veya gerginlik semptomlarını hafifletebilse de, "mevcut bilimsel kanıtlar kraniyosakral tedavinin kanserin veya başka herhangi bir hastalığın tedavisinde yardımcı olduğu iddialarını desteklemiyor." Kraniyal osteopati de benzer bir değerlendirme aldı, 1990 tarihli bir bildiride, uygulayıcıların incelenen makalenin iddiaları için bilimsel bir temel bulunmadığı tespit edildi.
  • Cryonics - Klinik olarak ölü, çok düşük sıcaklıklarda (tipik olarak −196 santigrat derecenin altında) donmanın gelecekteki canlanmaya veya yeniden kanıtlanmaya izin vereceği fikrini destekleyen bir ürün, teknik ve inanç alanı. Bu inançlar genellikle, ölmekte olan hücrelerin stabilizasyonu için henüz bilinmeyen bir teknolojiye sahip olacak olan uzak gelecekte ileri insan veya yabancı toplumların varlığına dayanmaktadır. Böyle bir dondurmadan sonra bir insanın yeniden canlanabileceğine dair bir kanıt yoktur ve hiçbir somut bilimsel kanıt, gelecekte yeniden canlandırmanın mümkün olacağını göstermez.
  • Kristal iyileştirme - kristallerin iyileştirici özelliklere sahipolduğu inancı. Bir zamanlar bilim öncesi ve yerli halklar arasında yaygın olan, 1970'lerde New Age hareketiylepopülerliğin yeniden canlanmasına neden oldu. Kristal iyileşmesinin herhangi bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur.
  • Kupa terapisi , alternatif tıbbın eski bir şeklidir. Kupa 60'dan fazla ülkede kullanılmaktadır.  Kullanımı M.Ö. 1.550 yılına kadar uzanmaktadır Farklı çukurluk biçimleri vardır; en yaygın olanları kuru, ıslak ve yangın çukurluğudur. Bardaklar cilde uygulanır ve cildi yukarı çekerek bir emiş oluşturulur. Vücudun belirli bölgelerine kan akışını arttırmak içindir.  Modern çağda tıbbi uygulamanın bir parçası değil, çukurluğu sahte bir bilim olarak nitelendirildi.  Herhangi bir sağlık yararı olduğuna dair iyi bir kanıt yoktur ve özellikle ıslak ve yangın çukurluğu durumunda bazı zarar riskleri vardır.
  • Detoksifikasyon - Alternatif tıp bağlamında detoksifikasyon, kısa veya uzun vadede bireysel sağlık üzerinde istenmeyen etkiler uyguladığı iddia edilen birikmiş maddeler olan "toksinlerden" vücuttan kurtulmayı iddia eden bir yaklaşımdan oluşur. Kavram, bilim insanlarından ve sağlık kuruluşlarından, sağlam olmayan bilimsel temeli ve iddialar için kanıt eksikliği nedeniyle eleştiri aldı.  "Toksinler" genellikle tanımsız olarak kalır ve hastada toksik birikim kanıtları çok azdır veya hiç yoktur. İngiliz bilim kurumu Sense , bazı detoks diyetlerini ve ticari ürünlerini "zaman ve para kaybı" olarak nitelendirdi,İngiliz Diyetisyenler Derneği fikri "saçmalık" ve "pazarlama efsanesi" olarak adlandırdı.
  • Kulak coningi veya termal kulak kepçesi tedavisi olarak da adlandırılan kulak kandilleri ,içi boş bir mumun bir ucunu aydınlatarakve diğer ucunu kulak kanalına yerleştirerekgenel sağlığı ve refahıarttırdığıiddia edilenyalancı bilimsel alternatif tıp uygulamasıdır. Tıbbi araştırmalar uygulamanın hem tehlikeli hem de etkisiz olduğunu göstermiştir vebu izlenime katkıda bulunan ürün tasarımına rağmen kulak kirini veya toksik maddeleri fonksiyonel olarak uzaklaştırmamaktadır. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 23 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 26 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 26 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Topraklama tedavisi veya Topraklama, ağrıyı hafiflettiği, daha iyi bir gece uykusu sağladığıve zemine veya elektriksel zemine bağlı bir cihaza doğrudan fiziksel olarak temas ederek iltihap belirtileri olan hastalıklara yardımcı olduğu iddia edilen bir terapidir. Dünyada, yalıtım ayakkabıları ve toprak örtüsü nedeniyle insanların eksik olduğu fazla elektron var. Toprakla elektriksel temas halinde olmak vücuda daha sonra antioksidan görevi gören fazla elektronları sağlar. 2012 sistematik derleme çalışması, literatürdeki metodolojik konularla ilgili sonuçsuz sonuçlar göstermiştir. 1 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 10 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesDaha sonra, ormanlarda zaman geçirmenin faydalarının 2017 sistematik bir incelemesi, olumlu sağlık etkileri gösterdi, ancak klinik uygulama kılavuzları oluşturmak veya nedensellik göstermek için yeterli değil .
  • Elektrohomeopati (veya Mattei kanser tedavisi ),19. yüzyılda Count Cesare Mattei tarafından icat edilen bir homeopatinin bir türevidir. Adı kombinasyonundan türetilmiştir elektro (elektrikli atıfta biyoenerji sözde yerine, bitkilerden ve terapötik değer ekstre içeriğine elektrik ve geleneksel anlamında) homeopatinin (geliştirdiği alternatif tıbbi felsefesi atıfta Samuel Hahnemann içinde 18. yüzyıl). Elektrohomeopati, elektrikli cihazlar ve homeopati kombinasyonu olarak tanımlanmıştır.
  • Elektromanyetik aşırı duyarlılık (EHS) -belirlenmiş güvenlik standartlarının çok altında maruz kalma seviyelerinde elektrik ve manyetik alanlara duyarlılıkveyaçeşitli frekanslarda elektromanyetik radyasyon bildirilmiştir. Semptomlar tutarsızdır, ancak baş ağrısı, yorgunluk, uyku güçlüğü ve benzer spesifik olmayan endikasyonları içerebilir.  Provokasyon çalışmaları, hastaların rahatsızlıklarının gizli radyasyon kaynakları ile ilgisiz olduğunuve ve “şu anda EHS ile [elektromanyetik alanlara] maruz kalma arasında bir bağlantı için bilimsel bir temel bulunmadığını"ortaya koymaktadır.
  • Enerji tıbbı , enerji terapisi , enerji iyileştirme , titreşim tıbbı, psişik iyileşme , manevi tıp veya ruhsal iyileşme ,şifacıların şifa enerjisini bir hastaya yönlendirebileceği ve olumlu sonuçlarverebileceği sahte bilimsel bir inancadayanan alternatif tıp dallarıdır. Bu fikrin kendisi birkaç yöntem içerir: hasta ve şifacının farklı yerlerde olduğu uygulamalı, hands-off ve uzak (veya yok).  Enerji iyileşmesi hakkındaki bilimsel literatürün erken gözden geçirmeleri tartışmalı ve daha ileri araştırmalar önermekle birlikte,27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 7 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesdaha yeni incelemeler klinik etkinliği destekleyen hiçbir kanıt olmadığı sonucuna varmıştır.
  • Kolaylaştırılmış iletişim ,otizmli veya diğer iletişim engelli kişilerin iletişimine yardımcı olmaya çalışanbilimsel olarak itibarsız bir tekniktir . Kolaylaştırıcı, bu işlem sırasında engelli kişinin kolunu veya elini tutar ve bir klavyede veya başka bir cihazdayazmaya devam etmelerine yardımcı olmaya çalışır.  Araştırma, kolaylaştırıcının FC aracılığıyla elde edilen mesajların kaynağı olduğunu (kolaylaştırıcı tarafından hastanın kolunun ideomotor etki yönlendirmesiniiçeren) göstermektedir. Çalışmalar, kolaylaştırıcı soruların cevaplarını bilmediğinde (örneğin hastayı kolaylaştırıcıya bir nesne göstermediğinde) FC'nin basit sorulara bile doğru yanıtı sağlayamadığını bulmuştur.  Buna ek olarak, birçok durumda özürlü kişiler onlar uzak görünümlü veya mektup kurulu özel bir ilgi gösteren ise hastanın gözleri kapalı iken tutarlı mesaj yazarak veya edilecek kolaylaştırıcı tarafından kabul edilmiştir.
  • İnanç şifa - hastalığı dua etme ve el koyma gibi yollarla tedavi etme eylemi. Plasebo ilebeklenenden fazla maddi yarargözlenmemiştir.
  • Oruç - Bazı alternatif tıp pratisyenlerioruçla " bedeni temizlemeyi " teşvik eder , kavram,mantığı veya etkinliği için bilimsel bir temeli olmayan şarlatanlıktır .  20. yüzyılın başlarında oruç, Hereward Carrington , Edward H. Dewey , Bernarr Macfadden , Frank McCoy , Edward Earle Purinton , Upton Sinclair ve Wallace Wattles gibi alternatif sağlık yazarları tarafından desteklendi.  Bu yazarların hepsi yadoğal hijyen veya yeni düşünce hareketi.  1911'de Sinclair , oruç tutmanın sansasyonel iddialarını kanser , sifiliz ve tüberküloz da dahil olmak üzere neredeyse tüm hastalıkların sansasyonel iddialarını yapan Oruç Tedavisini yazdı .  Sinclair, "faddistlerin en güveniliri" olarak tanımlandı ve kitabı şarlatanlık örneği olarak kabul edildi. 16 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Fonksiyonel tıp , birdizi kanıtlanmamış ve kanıtlanmamış yöntem ve tedaviyi kapsayan bir alternatif tıp türüdür.  Destekçileri, "bireysel tedavi planları" geliştirmek için çevre ile gastrointestinal, endokrin ve bağışıklık sistemleri arasındaki etkileşimlere dayalı hastalıkların "kök nedenlerine" odaklandığını iddia ediyorlar.  karşıtları olarak tarif etmiştir pseudoscience , şarlatanlık , ve özünde markalanması yeniden tamamlayıcı ve alternatif tıp .
  • Germen Yeni Tıp - 8 Ağustos 1978 tarihinde, Ryke Geerd Hamer oğlu Dirk, İtalya, son kralının oğlu tarafından vuruldu Savoy Vittorio Emanuele , kapalı bir yatta iken uykuda Cavallo Aralık 1978 ve 7 öldü Hamer'in Dirk'ün ölümünden bir süre sonra Cermen Yeni Tıp'ı (GNM) geliştirmeye başladı. GNM'ye göre gerçek bir hastalık yoktur; aksine, yerleşik tıbbın "hastalık" olarak adlandırdığı şey aslında "özel anlamlı doğa programı" dır ( sinnvolles biologisches Sonderprogramm)) bakteri, virüs ve mantarların ait olduğu Hamer GNM, her hastalığı ve tedaviyi bu binalara göre açıkladığını ve böylece geleneksel tıbbı ortadan kaldırdığını iddia ediyor. Tedavi her zaman çatışmanın çözülmesidir. Hamer'e göre kemoterapi veya morfin gibi ağrı kesici ilaçlar gibi bazı tedaviler ölümcül.  Bu "yasalar", doğa veya tıp yasaları değil, GNM'nin dogmalarıdır ve insan fizyolojisinin bilimsel olarak anlaşılmasıyla çelişmektedir.
  • Saç analizi , genel bilimsel kullanımda bir saç örneğininkimyasal analizidir. Kullanımı saç analizinde de alternatif tıp yardımcı olmak için bir araştırma yöntemi olarak alternatif tanı tartışmalıdır ve bu şekilde kullanımı ile defalarca karşı olmuştur AMA nedeniyle kanıtlanmamış durumu ve sağlık dolandırıcılık için potansiyeli .
  • Sağlık bilezik , sağlığını geliştirmek iyileşmek ya iyileştirmek için sözde ve çeşitli şifa takı chi gibi giyen ait iyonize bilezik , hologram bilezik ve manyetik takı . Üreticiler tarafından yapılan hiçbir etkinlik iddiası, bağımsız kaynaklarla kanıtlanamamıştır.
  • Altıgen su  - Pazarlama aldatmacalarında kullanılan bir terim , vücut için daha iyi olan belirli bir su yapılandırması oluşturma yeteneğini iddia eder.  Burada kullanılan "altıgen su" terimi bir su molekülü küme sözde besin emilimini artırır metabolik atıkları ortadan kaldırır ve artıran, bir altıgen şekli oluşturan hücresel iletişim diğer şeyler arasında,.  Benzer dihidrojen monoksit aldatmaca , aldatmaca kimya, fizik ve fizyolojisi tüketicinin sınırlı bilginin yararlanır.
  • Homeopati  - bir hastalık belirtisi olan bir hastanın sağlıklı insanlarda aynı semptomları ürettiği düşünülen son derece seyreltik ilaçlarla tedavi edilebileceği inancı. Bu preparatlar genellikle herhangi bir tedavi molekülünün kaldığı noktanın ötesine seyreltilir. Homeopatik uygulama çalışmaları büyük ölçüde olumsuz ya da sonuçsuz kalmıştır.  Homeopatik prensipler için hiçbir bilimsel temel kanıtlanmamıştır.
  • Bach çiçek ilaçları ( BFR ) ait çözümleridir konyak içeren ve suda su aşırı seyreltme ait çiçek tarafından geliştirilen materyalin Edward Bach , bir İngiliz homeopat 1930'larda. Bach, çiçek yaprakları üzerinde bulunan çiğin, o bitkinin hayali iyileştirici özelliklerini koruduğunu iddia etti.  Sistematik yorum ait klinik çalışmalarda Bach çiçek çözümleri dışında hiçbir etkinlik bulduk plasebo etkisi.
  • İridoloji - destekçilerin irisin işaretlerini ve desenlerini yakından inceleyerek sağlık sorunlarını tanımlayabildiğine ve teşhis edebileceğine inandığı tıbbi teşhis araçları. Uygulayıcılar irisi, her biri belirli bir vücut bölgesine veya organa bağlı olan 80-90 bölgeye bölerler. Bu bağlantı bilimsel olarak doğrulanmamıştır ve bozukluk tespiti ne seçici ne de spesifiktir.  İris dokusu gebelik sırasında gelişen ve doğumdan sonra değişmeyen (irisi Biyometri için yararlı kılan) fenotipik bir özellikolduğundan iridoloji tamamen imkansızdır.
  • Sızdıran bağırsak sendromu  - alternatif tıpta, zararlı maddelerin bağırsak duvarından dışarıya geçişinden kaynaklanan önerilen bir durum. Psödobilimsel olarak adlandırılan bir iddia olan multipl skleroz ve otizmgibi birçok durumun nedeni olarak önerilmiştir.  göre İngiltere Ulusal Sağlık Servisi , teori belirsiz ve kanıtlanmamış olduğunu.  Bazı şüpheciler ve bilim adamları, sızdıran bağırsak sendromu için tedavilerin pazarlamasının yanlış yönlendirilmiş veya kasıtlı sağlık sahtekarlığının bir örneği olduğunu söylüyor.
  • Yıldırım Süreci - osteopati, nöro-dilsel programlama (NLP) ve yaşam koçluğundantüretildiği iddia edilen bir sistem.  savunucuları Süreci dahil hastalıkların ve durumların uzun bir listeden üzerinde olumlu bir etkisi olabilir iddia Myaljik ensefalomyelitis etkinliğinin hiçbir bilimsel kanıtlara rağmen. Yıldırım Sürecinin tasarımcısı Phil Parker, ME / CFS gibi bazı hastalıkların, Yıldırım Sürecinin ele almayı amaçladığı merkezi sinir sisteminin ve otonom sinir sisteminin düzensizliğinden kaynaklandığınıvebu nedenle "adrenalin döngüsünü" sistemlerin stres tepkileri yüksektir.
  • Makrobiyotik diyetler (veya makrobiyotikler ) Zen Budizminden çekilen yiyecek türleri hakkında fikirlere sabitlenir.  Diyet, yiyecek ve pişirme kaplarınınvarsayılan yin ve yang öğelerinidengelemeye çalışır.  Makrobiyotik diyetlerin temel prensipleri hayvansal ürünleri azaltmak, mevsiminde bulunan yerel olarak yetiştirilmiş yiyecekleri yemek ve ılımlı yiyecekleri tüketmektir.  Makrobiyotik yazarları, bu önerileri destekleyen iyi bir kanıt olmamasına rağmen, diyetin zararlı olabileceği halde, bir makrobiyotik diyetin kanser ve diğer kronik hastalıkları olan insanlar için yararlı olduğunu iddia etmektedirler. Olumlu sonuçlara işaret eden çalışmalar zayıf metodolojik kaliteye sahiptir.  Ne Amerikan Kanser Derneği ne de Cancer Research UK diyetin uygulanmasını önermiyor.
  • Mıknatıs tedavisi - sağlığı olumlu yönde etkilemek için manyetik alanlar kullanma pratiği. Mıknatıslar ve manyetik alanlar için yasal tıbbi kullanımlar olsa da, manyetik terapide kullanılan alan gücü herhangi bir biyolojik değişikliği etkileyemeyecek kadar düşüktür ve kullanılan yöntemlerin bilimsel geçerliliği yoktur.
  • Yukarıdakiler, darbeli elektromanyetik alan terapisi gibi insan dokusu üzerinde elektromanyetizma içeren mevcut sağlık tedavileri ile karıştırılmamalıdır (bakınız: Elektromanyetik terapi ).30 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 2 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Maharishi Ayurveda - geleneksel Ayurveda, eski Hindistan'da kökleri olan ve zihinsel bir inanç setine dayanan 5.000 yıllık alternatif bir tıbbi uygulamadır.  Bireyin bilincindeki dengesizlik veya stresin hastalıkların nedeni olduğuna inanılmaktadır.  hastalar (üç gövde türlerine göre sınıflandırılır DOSHALAR , bireyin "vücut tipi" belirler, kontrol zihin-beden uyum kabul edilir); ve tedavi, zihin-beden sistemine dengeyi yeniden sağlamayı amaçlamaktadır.  Hindistan'da uzun zamandır ana geleneksel sağlık sistemi olmuştur ve ve lisanssız uygulayıcıların yaygın olmasına rağmen Hindistan kolejlerinde ve okullarında kurumsallaşmıştır. Diğer geleneksel bilgilerde olduğu gibi, çoğu kaybolmuştur; Batıda, mevcut uygulama kısmen1980'lerde Maharishi Mahesh Yogi'nin Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes öğretisini Transandantal Meditasyon ile karıştırdı; Ayurveda'nın diğer formlarıda vardır. Ayurveda'nın Amerika'daki en önemli savunucusuMaharishi'nin Ayurveda'sının kuantum mistisizmine dayandığını iddia eden Deepak Chopra'dır . 12 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • A medical intuitive is an alternative medicine practitioner who claims to use their self-described intuitive abilities to find the cause of a physical or emotional condition through the use of insight rather than modern medicine. Other terms for such a person include medical clairvoyant, medical psychic or intuitive counselor. In 2009 Steven Novella, writing on Science Based Medicine, calls medical intuitive diagnosis as "purely magical thinking" and refers to a Huffington Post article about it as "a promotion of a dubious pseudoscientific medical claim".
  • Morgellons – is the informal name of a self-diagnosed, unexplained skin condition in which individuals have sores that they believe contain some kind of fibers. Morgellons is poorly characterized but the general medical consensus is that it is a form of delusional parasitosis. An attempt to link Morgellons to the cause of Lyme disease has been attacked by Steven Salzberg as "dangerous pseudoscience".
  • Moxibustion – application on or above the skin of smoldering mugwort, or moxa, to stimulate acupuncture points. A Cochrane Review found limited evidence for the use of moxibustion in correcting breech presentation of babies and called for more experimental trials. Side effects included nausea, throat irritation, and abdominal pain from contractions. Moxibustion has also been studied for the treatment of pain, cancer, stroke, ulcerative colitis, constipation, and hypertension. Systematic reviews have found that these studies are of low quality and positive findings could be due to publication bias.
  • Nambudripad's Allergy Elimination Techniques (NAET) are a form of alternative medicine which proponents claim can treat allergies and related disorders. The techniques were devised by Devi Nambudripad, a California-based chiropractor and acupuncturist, in 1983, drawing on a combination of ideas from applied kinesiology, acupuncture, acupressure, nutritional management and chiropractic methods. There is no credible evidence to support its effectiveness in assessing or treating allergies.
  • Naturopathy, or naturopathic medicine, is a type of alternative medicine based on a belief in vitalism, which posits that a special energy called vital energy or vital force guides bodily processes such as metabolism, reproduction, growth, and adaptation. Naturopathy has been characterized as pseudoscience. It has particularly been criticized for its unproven, disproven, or dangerous treatments. Natural methods and chemicals are not necessarily safer or more effective than artificial or synthetic ones; any treatment capable of eliciting an effect may also have deleterious side effects.
  • Negative air ionization therapy is the use of air ionizers as an experimental non-pharmaceutical treatment. It is widely considered pseudoscience.
  • Oil pulling – is a folk remedy where oil is "swished" or "held" in the mouth for up to 20 minutes with the goal of improving oral as well as systemic health. It is said that this technique "pulls out" toxins from the body, and is claimed to be able to treat a plethora of conditions from migraines to diabetes.
  • Orthomolecular medicine, sometimes referred to as megavitamin therapy, is a form of alternative medicine, that aims to maintain human health through nutritional supplementation. The concept builds on the idea of an optimum nutritional environment in the body and suggests that diseases reflect deficiencies in this environment. Treatment for disease, according to this view, involves attempts to correct "imbalances or deficiencies based on individual biochemistry" by use of substances such as vitamins, minerals, amino acids, trace elements and fatty acids. The notions behind orthomolecular medicine are not supported by sound medical evidence and the therapy is not effective; even the validity of calling the orthomolecular approach a form of medicine has been questioned since the 1970s.
  • Osteopathic manipulative medicine (OMM) or osteopathic manipulative treatment (OMT) – the core technique of osteopathic medicine. OMM is based on a philosophy devised by Andrew Taylor Still (1828–1917) who held that the body had self-regulating mechanisms that could be harnessed through manipulating the bones, tendons and muscles. It has been proposed as a treatment for a number of human ailments including Parkinson's disease, pancreatitis, and pneumonia but has only been found to be effective for lower back pain by virtue of the spinal manipulation used. It has long been regarded as rooted in "pseudoscientific dogma". In 2010, Steven Salzberg referred to the OMT-specific training given by colleges of osteopathic medicine as "training in pseudoscientific practices".
  • Pulse diagnosis is a diagnostic technique used in Ayurveda, traditional Chinese medicine, traditional Mongolian medicine, Siddha medicine, traditional Tibetan medicine, and Unani. It has no scientific legitimacy, and is ill-defined, subjective and unreliable.
  • Radionics – means of medical diagnosis and therapy which proponents believe can diagnose and remedy health problems using various frequencies in a putative energy field coupled to the practitioner's electronic device. The first such "black box" devices were designed and promoted by Albert Abrams, and were definitively proven useless by an independent investigation commissioned by Scientific American in 1924. The internal circuitry of radionics devices is often obfuscated and irrelevant, leading proponents to conjecture dowsing and ESP as operating principles. Similar devices continue to be marketed under various names, though none is approved by the US Food and Drug Administration; there is no scientific evidence for the efficacy or underlying premise of radionics devices. The radionics of Albert Abrams and his intellectual descendants should not be confused with similarly named reputable and legitimate companies, products, or medical treatments such as radiotherapy or radiofrequency ablation.
  • Reiki is a form of alternative medicine called energy healing. Reiki practitioners use a technique called palm healing or hands-on healing through which a "universal energy" is said to be transferred through the palms of the practitioner to the patient in order to encourage emotional or physical healing. Reiki is a pseudoscience, and is used as an illustrative example of pseudoscience in scholarly texts and academic journal articles. It is based on qi ("chi"), which practitioners say is a universal life force, although there is no empirical evidence that such a life force exists. Clinical research has not shown reiki to be effective as a treatment for any medical condition. There has been no proof of the effectiveness of reiki therapy compared to placebo. An overview of reiki investigations found that studies reporting positive effects had methodological flaws. The American Cancer Society stated that reiki should not replace conventional cancer treatment, a sentiment echoed by Cancer Research UK and the National Center for Complementary and Integrative Health. Developed in Japan in 1922 by Mikao Usui, it has been adapted into varying cultural traditions across the world.
  • Reflexology, or zone therapy, is an alternative medicine involving the physical act of applying pressure to the feet, hands, or ears with specific thumb, finger, and hand techniques without the use of oil or lotion. It is based on what reflexologists claim to be a system of zones and reflex areas that they say reflect an image of the body on the feet and hands, with the premise that such work effects a physical change to the body. A 2009 systematic review of randomised controlled trials concluded that the best evidence available to date does not demonstrate convincingly that reflexology is an effective treatment for any medical condition. There is no consensus among reflexologists on how reflexology is supposed to work; a unifying theme is the idea that areas on the foot correspond to areas of the body, and that by manipulating these one can improve health through one's qi. Reflexologists divide the body into ten equal vertical zones, five on the right and five on the left. Concerns have been raised by medical professionals that treating potentially serious illnesses with reflexology, which has no proven efficacy, could delay the seeking of appropriate medical treatment.
  • Rolfing (also called Structural Integration) – body manipulation devised by Ida Rolf (1896–1979) claimed by practitioners to be capable of ridding the body of traumatic memories storied in the muscles. There is no evidence that rolfing is effective as a treatment for any condition.
  • Therapeutic touch – form of vitalism where a practitioner, who may be also a nurse, passes his or her hands over and around a patient to "realign" or "rebalance" a putative energy field. A recent Cochrane Review concluded that "[t]here is no evidence that [Therapeutic Touch] promotes healing of acute wounds."[needs update] No biophysical basis for such an energy field has been found.
  • Tin foil hat – A tin foil hat is a hat made from one or more sheets of aluminium foil, or a piece of conventional headgear lined with foil, worn in the belief it shields the brain from threats such as electromagnetic fields, mind control, and mind reading. The usage of a metal foil hat for protection against interference of the mind was mentioned in a science fiction short story by Julian Huxley, "The Tissue-Culture King", first published in 1926, in which the protagonist discovers that "caps of metal foil" can block the effects of telepathy. At this time no link has been established between the radio-frequency EMR that tin foil hats are meant to protect against and subsequent ill health.
  • Traditional Chinese medicine (TCM) – traditional medical system originating in China and practiced as an alternative medicine throughout much of the world. It contains elements based in the cosmology of Taoism, and considers the human body more in functional and vitalistic than anatomical terms. Health and illness in TCM follow the principle of yin and yang, and are ascribed to balance or imbalance in the flow of a vital force, qi. Diagnostic methods are solely external, including pulse examination at six points, examination of a patient's tongue, and a patient interview; interpractitioner diagnostic agreement is poor. The TCM description of the function and structure of the human body is fundamentally different from modern medicine, though some of the procedures and remedies have shown promise under scientific investigation.
    • TCM materia medica – a collection of crude medicines used in traditional Chinese medicine. These include many plants in part or whole, such as ginseng and wolfberry, as well as more exotic ingredients such as seahorses. Preparations generally include several ingredients in combination, with selection based on physical characteristics such as taste or shape, or relationship to the organs of TCM. Most preparations have not been rigorously evaluated or give no indication of efficacy. Pharmacognosy research for potential active ingredients present in these preparations is active, though the applications do not always correspond to those of TCM.
    • Gua sha (Chinese: 刮痧), kerokan or coining, is part of traditional Chinese medicine (TCM). Its practitioners use a tool to scrape people's skin to cause tissue damage in the belief this has medicinal benefit. Gua sha is sometimes referred to as "scraping", "spooning" or "coining" by English speakers. Any apparent benefit from gua sha is due to the placebo effect.
    • Meridians are the channels through which qi flows, connecting the several zang-fu organ pairs. There is no known anatomical or histological basis for the existence of acupuncture points or meridians.
    • Shiatsu (指圧) is a form of Japanese bodywork based on ideas in traditional Chinese medicine. Shiatsu derives from a Japanese massage modality called anma. There is no evidence that shiatsu is an effective medical treatment.
    • Qi – vital energy whose flow must be balanced for health. Qi has never been directly observed, and is unrelated to the concept of energy used in science.
    • Qigong (/ˈtʃiːˈɡɒŋ/), qi gong, chi kung, or chi gung (simplified Chinese: 气功; traditional Chinese: 氣功; pinyin: qìgōng; Wade–Giles: ch‘i kung; literally: 'life energy cultivation') is a holistic system of coordinated body posture and movement, breathing, and meditation used for the purposes of health, spirituality, and martial arts training. With roots in Chinese medicine, philosophy, and martial arts, qigong is traditionally viewed as a practice to cultivate and balance qi (chi), translated as "life energy". Research concerning qigong has been conducted for a wide range of medical conditions, including hypertension, pain, and cancer, and with respect to quality of life. Most research concerning health benefits of qigong has been of poor quality, such that it would be unwise to draw firm conclusions at this stage.
    • Zang-fu – concept of organs as functional yin and yang entities for the storage and manipulation of qi. These organs are not based in anatomy.
  • Urine therapy – drinking either one's own undiluted urine or homeopathic potions of urine for treatment of a wide variety of diseases is based on pseudoscience.
  • Promotion of a link between autism and vaccines, in which the vaccines are accused of causing autism-spectrum conditions, triggering them, or aggravating them, has been characterized as pseudoscience. Many epidemiological studies have reported no association between either the MMR vaccine and autism, or thimerosal-containing vaccines and autism. Consequently, the Institute of Medicine has concluded that there is no causal link between either of these varieties of vaccines and autism. Similarly, "Vaccine overload", a non-medical term describing the notion that giving many vaccines at once may overwhelm or weaken a child's immature immune system and lead to adverse effects, is strongly contradicted by scientific evidence.
  • Vitalism – doctrine that the processes of life are not explicable by the laws of physics and chemistry alone and that life is in some part self-determining. The book Encyclopedia of Pseudoscience stated "today, vitalism is one of the ideas that form the basis for many pseudoscientific health systems that claim that illnesses are caused by a disturbance or imbalance of the body's vital force." "Vitalists claim to be scientific, but in fact they reject the scientific method with its basic postulates of cause and effect and of provability. They often regard subjective experience to be more valid than objective material reality."
  • Wilson's syndrome (not to be confused with Wilson's disease) is an alternative medicine concept, not recognized as a legitimate diagnosis in evidence-based medicine. Its supporters describe Wilson's syndrome as a mix of common and non-specific symptoms which they attribute to low body temperature and impaired conversion of thyroxine (T4) to triiodothyronine (T3), despite normal thyroid function tests. The American Thyroid Association (ATA) says Wilson's syndrome is at odds with established knowledge of thyroid function, has vague diagnostic criteria, and lacks supporting scientific evidence. The ATA further raised concern that the proposed treatments were potentially harmful.
  • Wind turbine syndrome and wind farm syndrome are terms for adverse health effects that have been ascribed to the proximity of wind turbines. Proponents have claimed that these effects include death, cancer and congenital abnormality. The distribution of recorded events, however, correlates with media coverage of wind farm syndrome itself, and not with the presence or absence of wind farms. Reviews of the scientific literature have consistently found no reason to believe that wind turbines are harmful to health.

Social sciences

Psychology

  • Attachment therapy – common name for a set of potentially fatal clinical interventions and parenting techniques aimed at controlling aggressive, disobedient, or unaffectionate children using "restraint and physical and psychological abuse to seek their desired results." (The term "attachment therapy" may sometimes be used loosely to refer to mainstream approaches based on attachment theory, usually outside the US where the pseudoscientific form of attachment therapy is less known.) Probably the most common form is holding therapy in which the child is restrained by adults for the purpose of supposed cathartic release of suppressed rage and regression. Perhaps the most extreme, but much less common, is "rebirthing", in which the child is wrapped tightly in a blanket and then made to simulate emergence from a birth canal. This is done by encouraging the child to struggle and pushing and squeezing him/her to mimic contractions. Despite the practice's name it is not based on traditional attachment theory and shares no principles of mainstream developmental psychology research. In 2006, it was the subject of an almost entirely critical Taskforce Report commissioned by the American Professional Society on the Abuse of Children (APSAC). Not all forms of attachment therapy are coercive and since the Candace Newmaker case there has been a move towards less coercive practices by leaders in the field.
  • Brainwashing or mind control – a theoretical indoctrination process which results in "an impairment of autonomy, an inability to think independently, and a disruption of beliefs and affiliations. In this context, brainwashing refers to the involuntary reeducation of basic beliefs and values". The term has been applied to any tactic, psychological or otherwise, which can be seen as subverting an individual's sense of control over their own thinking, behavior, emotions or decision making. In 1983, the American Psychological Association (APA) asked Margaret Singer to chair a taskforce called the APA Task Force on Deceptive and Indirect Methods of Persuasion and Control (DIMPAC) to investigate whether brainwashing or "coercive persuasion" did indeed play a role in "cult" recruitment. The APA found that brainwashing theories were without empirical proof, and rejected the DIMPAC report because the report "lacks the scientific rigor and evenhanded critical approach necessary for APA imprimatur". Two critical letters from external reviewers Benjamin Beit-Hallahmi and Jeffery D. Fisher accompanied the APA's rejection memo. The letters criticized "brainwashing" as an unrecognized theoretical concept and Singer's reasoning as so flawed that it was "almost ridiculous."
  • Conversion therapy – sometimes called reparative therapy, seeks to change a non-heterosexual person's sexual orientation so they will no longer be homosexual or bisexual. The American Psychiatric Association defines reparative therapy as "psychiatric treatment ... which is based upon the assumption that homosexuality per se is a mental disorder or based upon the a priori assumption that a patient should change their sexual homosexual orientation."
  • Coding is a catch-all term for various Russian alternative therapeutic methods used to treat addictions, in which the therapist attempts to scare patients into abstinence from a substance they are addicted to by convincing them that they will be harmed or killed if they use it again. Each method involves the therapist pretending to insert a "code" into patients' brains that will ostensibly provoke a strong adverse reaction should it come into contact with the addictive substance. The methods use a combination of theatrics, hypnosis, placebos, and drugs with temporary adverse effects to instill the erroneous beliefs. Therapists may pretend to "code" patients for a fixed length of time, such as five years.
  • Göz hareketi duyarsızlaştırma ve yeniden işleme ( EMDR ),tedavi edilen kişiden rahatsız edici görüntüleri hatırlaması istenen bir psikoterapi şeklidir; terapist daha sonra kişiyiyan yana göz hareketleri veya elle dokunmagibibir tür iki taraflı duyusal girdiye yönlendirir.  Bu tedavisi için çeşitli kılavuzlara dahildir , travma sonrası stres bozukluğu (PTSD).  Bazı klinik psikologlar, göz hareketlerinin görüntüye maruz kalmanın üstüne bir şey eklemediğini ve tanıtımını ve takma bilimi olarak kullanımını karakterize ettiğini iddia etmişlerdir. 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesBununla birlikte, bu karakterizasyon iki büyük meta analiz ışığında tartışılmaktadır, göz hareketleri kullanıldığında etki büyüklüğünün daha büyük olduğunu göstermektedir.
  • Kolaylaştırılmış iletişim ( FC ), desteklenen yazma veya elden teslim etme, ciddi eğitim ve iletişim engelleri olan kişilerin iletişimini kolaylaştırmaya çalışanbilimsel olarak itibarsız bir tekniktir . Kolaylaştırıcı, bu işlem sırasında engelli kişinin kolunu veya elini tutar veya hafifçe dokunur ve özel bir klavyede yazmaya devam etmelerine yardımcı olmaya çalışır. Yazma veya işaretleme için gereken fiziksel desteği sağlamanın yanı sıra, kolaylaştırıcı sözlü bilgi istemleri ve ahlaki destek sağlar. Bilimsel topluluk ve çoklu engelli savunuculuk örgütleri arasında FC'nin otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin iletişim becerilerini otantik bir şekilde artırmak için geçerli bir teknik olmadığı konusunda yaygın bir anlaşma vardır.  Bunun yerine, araştırma kolaylaştırıcı en kaynağı ya da (ilgili FC ile elde edilen tüm mesajlar olduğunu gösterir ideomotor etkisi kolaylaştırıcı ile hastanın kol yol).  Bu nedenle, çalışmalar, hastaların kolaylaştırıcı sorulara cevaplar bilmiyor bile basit sorulara doğru tepki temin etmek mümkün olduğunu bulduk (örneğin, hasta ancak kolaylaştırıcı bir amacı gösteriliyor). Buna ek olarak, araştırmacılar tarafından engellilerin, kolaylaştırıcılar tarafından hastanın gözleri kapalıyken veya mektup tahtasından uzağa bakarken veya herhangi bir ilgi göstermediğinde tutarlı bir mesaj yazdığı varsayıldığı çok sayıda vaka bildirilmiştir.
  • Feldenkrais Yöntemi ,20. yüzyılın ortalarındaİsrail Moshé Feldenkrais (1904-1984)tarafından tasarlananbir tür egzersiz terapisidir . Yöntem, beyin ve vücut arasındaki bağlantıları yeniden organize etmek ve böylece vücut hareketini ve psikolojik durumu iyileştirmek için iddia edilir.  hiçbir iyi olduğunu tıbbi kanıt Feldenkrais yöntemi sağladığına herhangi sağlık yararları. Güvenli veya maliyet etkin olup olmadığı bilinmemektedir ancak araştırmacılar ciddi riskler oluşturduğuna inanmamaktadır. 2 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Grafoloji - kişiliğin özelliklerinin bilinçsiz ve tutarlı bir şekilde el yazısı morfolojisini etkilediği inancına dayanan psikolojik test - bazı insan türlerinin belirli kalem tuhaflıkları sergilediği. El yazısı niteliklerinin analizi, kişiyle şans yazışmasından daha iyi değildir ve sinirbilimci Barry Beyerstein sempatik sihirle atanan korelasyonları benzetmiştir.  Grafoloji, yüzeysel olarak sadeceel yazısını da inceleyen adli belge incelemesi ile ilgilidir.
  • Hipnoz - bir kişinin hipnotist tarafından yapılan önerilere alışılmadık şekilde tepki verdiği aşırı gevşeme ve iç odaklanma durumu. Modern uygulamanın kökleri, Franz Mesmer'in yarattığı hayvan manyetizması ya da büyücülükfikrindedir.  Mesmer'in açıklamaları tamamen gözden düştü ve bugüne kadar araştırmacılar arasında hipnozun gerçek bir fenomen mi, yoksa sadece bir tür katılımcı rol yürürlüğe koyma mı olduğuna dair bir anlaşma yok.  Öneriye ilişkin bazı yönler klinik olarak faydalı olmuştur. 13 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesHipnozun iddia edilen diğer kullanımları sahte bilim alanına daha açık bir şekilde girer. Bu alanlar geçmiş yaşam regresyonu dahil olmak üzere hipnotik regresyon kullanımını içerir .
  • Hipnoterapi - hipnozda bir suje ile yapılan terapi.  Bu yaygın bir kolu olarak kabul edilir alternatif tıp kurucusu olsa James Örgü , olarak tanımlanmıştır "sözde bilimin en ateşli ve en etkili eleştirmenlerinden biri."
Gevşeme, duygudurum kontrolü ve diğer ilgili faydalar (genellikle meditasyonla ilişkili ) için hipnozun kullanılması , özellikle kemoterapide zor fiziksel duygusal strese maruz kalan hastalar için alternatif tıptan ziyade standart tıbbi tedavinin bir parçası olarak kabul edilir . 10 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 11 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Cazibe yasası - Yeni Düşünce felsefesinde, bir kişinin olumlu ya da olumsuz düşüncelere odaklanarak bir kişinin yaşamlarına olumlu ya da olumsuz deneyimler getirdiği fikrini özetlemek için kullanılan"beğenmek" gibi bir maksim . Skeptical Inquirer dergisi, bu iddiaların yanlışlanabilirliği ve test edilebilirliğinin eksikliğini eleştirdi.  Eleştirmenler sağlanan kanıtlar genellikle olarak ileri sürüyorlar anekdot ve bu, çünkü pozitif raporların kendinden seçilmesi doğanın yanı sıra sübjektif herhangi bir sonuç niteliği, bu raporlar duyarlıdır 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 21 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 16 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 10 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 7 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 1 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 13 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesonay yanlılığı ve seçim yanlılığı .  Fizikçi Ali Alousi , örneğin, ölçülemeyen olarak eleştirdiler ve düşünceler kafasına dışında bir şey etkileyebilir ihtimalini sorguladı.
  • Memetikler - bilgi birimlerinin veya "memlerin" bağımsız bir varlığa sahip olduğu, kendi kendini kopyaladığı ve çevresel güçler aracılığıyla seçici evrime tabi olduğu kavramına dayanan kültürel bilgi aktarımının evrimsel modellerine yaklaşım. Richard Dawkins'in yazılarında öne sürülen bir öneriden yola çıkarak, o zamandan beri kendini kopyalayan kültür birimlerine bakan yeni bir çalışma alanına dönüştü. Memlerin genlere benzer olduğu gibi, memetiklerin de genetiğe benzer olduğu öne sürülmüştür. Memetik, çeşitli cephelerde sahte bir bilim olarak kabul edildi.  Destekçilerinin iddiaları "denenmemiş, desteklenmeyen veya yanlış" olarak etiketlenmiştirama aynı kitap Susan Blackmore'un "Memes as Good Science" konulu makalesini içeriyor. Memetik destekçileri arasında EO Wilson , Douglas Hofstadter ve diğerleri sayılabilir.
  • Myers – Briggs Tip Göstergesi -iki türden oluşan dört kategoriden oluşanbir kişilik testi . Test,kapsamlı ve birbirini dışlayan sınıflandırmalara sahip olup olmama sorunlarına ek olarak tekrarlanabilirlik ile tutarlı problemlere sahiptir. 11 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesDört kategoride içe dönük / dışa dönüklük, algılama / sezgi, düşünme / hissetme, yargılama / algılama vardır. Her bireyin, her kategoriden bir kaliteye sahip olduğu söylenir ve 16 benzersiz tür üretilir. Psikolojik Tip Uygulama Merkezi, MBTI'nın bilimsel olarak desteklendiğini iddia ediyor, ancak bu konuyla ilgili araştırmaların çoğu kendi günlüğü olan Psikolojik Tip Dergisi aracılığıyla önyargı soruları ortaya koyuyor.  Sonuçlar izleyin söylenir Barnum etkisi .
  • Nöro-dilsel programlama -1970'lerde oluşturulan iletişim , kişisel gelişim ve psikoterapiye bir yaklaşım. Başlık, nörolojik süreçler ("nöro"), dil ("dilbilimsel") ve deneyim ("programlama") yoluyla öğrenilen ve yaşamdaki belirli hedeflere ulaşmak için organize edilebilen davranış kalıpları arasında belirtilen bir bağlantıyı ifade eder.  Bazı sinirbilimcilere psikologlar ve dilbilimcilere göreNLP mevcut bilimsel kanıtlarla desteklenmemektedir ve yanlış ve yanıltıcı terimler ve kavramlar kullanmaktadır. NLP üzerine yapılan ampirik araştırmaların gözden geçirilmesi, NLP'nin çok sayıda olgusal hata içerdiğini göstermektedir  ve NLP'nin yaratıcıları ve taraftarları tarafından yapılan etkinlik iddiaları için güvenilir sonuçlar üretememiştir.  Devilly'ye göre,  NLP artık 1970 ve 1980'lerde olduğu kadar yaygın değil. Eleştiriler etkinlik için ampirik kanıt eksikliğinin ötesine geçer; eleştirmenler NLP'nin yalancı bilimsel özellikler,  başlık,  kavramlar ve terminoloji sergilediğini söylüyor .  NLP, profesyonel ve üniversite düzeyinde bilimsel okuryazarlık öğretimini kolaylaştırmak için sahte bilimin bir örneği olarak kullanılmaktadır.  NLP da düşmüş müdahalelerin akran gözden uzman konsensus bazlı listelerde görüntülenir.  Modern akıl sağlığı uygulamasında "quack faktörünü" belirlemek için tasarlanmış araştırmalarda Norcross ve ark. (2006)  NLP'yi muhtemelen veya muhtemelen itibardan düşmüş olarak listelemiş ve madde ve alkol kötüye kullanımına yönelik itibarsız müdahaleleri gözden geçiren makalelerde Norcross ve ark. (2008)  NLP'yi en çok "itibarsız" olarak listelemiş ve Glasner-Edwards ve Rawson (2010) NLP'yi "kesinlikle itibarsız" olarak listelemiştir.
  • Parapsikoloji - psişik yeteneklerin ve ölümden sonraki yaşamın varlığını ve nedenlerini bilimsel yöntemi kullanarakaraştırmayı amaçlayan tartışmalı disiplin. Parapsikolojik deneyler,hem insan hem de hayvan deneklerle önyargı ve psikokinezi kanıtlarını test etmek için rastgele sayı üreteçlerinin kullanımını içerir ve Ganzfeld deneyleri ekstra algılamayı test etmek için. 23 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 4 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Frenoloji - 18. yüzyıl fizyoloğu Franz Joseph Gall tarafından önerilen kafatasında çarpma hissi vererek kişilik özelliklerini belirlemek için geçersiz bir sistem. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes François Magendie , "sahte bilim" teriminin erken kaydedilmiş bir kullanımındafrenolojiye "günümüzün sahte bilim" adını vermiştir.  Kişiliğin kafatasındaki çarpmalardan okunabileceği varsayımı o zamandan beri tamamen gözden düşmüştür. Bununla birlikte, Gall'un karakterin, düşüncelerin ve duyguların beyinde bulunduğu varsayımı, nöropsikolojiye doğru önemli bir tarihsel ilerleme olarak kabul edilir (ayrıca bkz . Beyin fonksiyonunun lokalizasyonu , Brodmann alanları , nöro-görüntüleme ,zihin veya fakülte psikolojisi modülerliği ).
  • Polygraph ("yalan tespiti") - denek sorulurken ve bir dizi soruyu cevaplarken kan basıncı, nabız, solunum ve cilt iletkenliği gibi çeşitli fizyolojik indeksleri ölçen ve kaydeden bir sorgulama yöntemi. İnanç, yanıltıcı cevapların, yanıltıcı olmayan cevaplarla ilişkili olanlardan ayırt edilebilen fizyolojik yanıtlar üreteceğidir. Bilim topluluğunun birçok üyesi, poligrafiyi sahte bilim olarak görür.  matbaacılık bilim adamları arasında çok az güvenilirliği vardır.  Yalan makinesi savunucuları tarafından% 90-95, yalan makinesi hizmeti sunan işletmeler tarafından% 95-100 geçerlilik iddialarına rağmen,eleştirmenler, yöntemin bir "test" yerine , doğruluğu belirlenemeyen doğası gereği standartlaştırılamayan bir sorgulama tekniği olduğunu iddia etmektedir. 421 psikolog tarafından yapılan 1997'de yapılan bir araştırma, testin ortalama doğruluğunu yaklaşık% 61 olarak tahmin etti ve şanstan biraz daha iyi.  Film, aynı zamanda bu da yalan makinesi doğruluğundan büyük olarak deneklerin önemli sayıda verilen (örneğin, bir% 90 doğruluk verilen% 10) uzanan gibi görünür ve haksız "başarısız" poligraf sonuçlarını zarar görecek iddia etmektedirler.
  • Primal terapi - bazen bir bilim olarak sunulur.  Gale Psikoloji Ansiklopedisi (2001) şunları ifade eder: "Terapinin teorik temeli, doğum öncesi deneyimlerin ve doğum travmasının insanların yaşamın birincil izlenimlerini oluşturduğu ve daha sonra hayatımızın yönünü etkilediğinin varsayımıdır. bilindiği gibi, primal tedavi bilimsel olarak belirlenmiş prensiplerle savunulamaz, şüpheli teorik mantığı dikkate alındığında bu şaşırtıcı değildir. "  Diğer kaynaklar da bazıları "sahte bilim" terimini kullanarak primal tedavinin bilimsel geçerliliğini sorgulamıştır (bkz. Primal tedavi § Eleştiri ).
  • Psikanaliz - Avusturyalı hekim Sigmund Freud ve takipçileritarafından geliştirilenve insan psikolojik işleyişi ve davranışlarının incelenmesine adanmışfikirler gövdesi. Psikanaliz psikiyatri içinde güçlü bir etkiye sahip olmasına rağmen, kuruluşundan bu yana tartışmalıdır. Bazıları tarafından sahte bilim olarak kabul edilir.  Karl Popper bunu sahte olmanın gerekliliğini ortadan kaldıran psikanalize dayanan sahte bilim olarak nitelendirdi.  Frank Cioffi"Popper psikanalizin yalancı olduğunu söylemek doğru ve yalancı olmadığını söylemek doğru olsa da, yalancı olduğu için yalancı bilimsel olduğunu öne sürdüğünü iddia etti . [Freud] onun [ampirik tezlerini] yalancı bilimsel olduğunu doğruladı (sadece somutlaştırmadı).
  • Yavaş şizofreni - bazı Komünist ülkelerde, siyasi muhaliflerin zihinsel kurumlara istem dışı bağlılığını haklı çıkarmak için kullanılan bir tanı.
  • Bilinçaltı reklamı - bilinçli farkındalık eşiğinin altında fark edilen, tüketim alışkanlıkları üzerinde güçlü bir kalıcı etkiye sahip olduğu iddia edilen görsel veya işitsel bilgiler. 1970'lerin sonlarında itibarsızlaştı, ancak son zamanlarda araştırma ilgisi yenilendi.  Kabul edilen bilimsel görüşün ana akımı bilinçaltı algısının insan davranışı üzerinde güçlü ve kalıcı bir etkisiolmadığını düşünmemektedir.

Irk teorileri

Ayrıca bakınız: Tarihsel yarış kavramları

  • Bilimsel ırkçılık - bilimsel kanıtların belirli ırkların aşağılık veya üstünlüğünü gösterdiğini iddia edin.
  • Aryanism – the claim that there is a distinct "Aryan race" which is superior to other putative races, was an important tenet of Nazism, and "the basis of the German government policy of exterminating Jews, Gypsies, and other 'non-Aryans.'"
  • Drapetomania was a conjectural mental illness that, in 1851, American physician Samuel A. Cartwright hypothesized as the cause of enslaved Africans fleeing captivity. It has since been debunked as pseudoscience and part of the edifice of scientific racism.
  • Melanin theory – belief founded in the distortion of known physical properties of melanin, a natural polymer, that posits the inherent superiority of dark-skinned people and the essential inhumanity and inferiority of light-skinned people.
  • Turkish History Thesis – the belief that Turks from Central Asia migrated and brought civilization to China, India, the Middle East, and Europe.
  • Sun Language Theory – the belief that all languages had their origins in the Turkish language.

Sociology

  • Unilineal evolution – Before Darwin's work On the Origin of Species, some models incorporated Enlightenment ideas of social progress, and thus, according to philosopher of science Michael Ruse, were pseudoscientific by current standards, and may have been viewed as such during the 18th century, as well as into the start of the 19th century (though the word pseudoscience may not have been used in reference to these early proposals). This pseudoscientific, and often political, incorporation of social progress with evolutionary thought continued for some one hundred years following the publication of Origin of Species.

Paranormal and ufology

Paranormal subjects have been subject to critiques from a wide range of sources including the following claims of paranormal significance:

  • Animal mutilations – cases of animals, primarily domestic livestock, with seemingly inexplicable wounds. These wounds have been said to be caused by extraterrestrials, cults, covert government organizations, or cryptids such as el chupacabra, when in fact most such cases were found to be caused by natural predation.
  • An aura or human energy field is, according to New Age beliefs, a colored emanation said to enclose a human body or any animal or object. In some esoteric positions, the aura is described as a subtle body. Psychics and holistic medicine practitioners often claim to have the ability to see the size, color and type of vibration of an aura. In New Age alternative medicine, the human aura is seen as a hidden anatomy that affect the health of a client, and is often understood to comprise centers of vital force called chakra. Such claims are not supported by scientific evidence and are pseudoscience. When tested under controlled experiments, the ability to see auras has not been shown to exist.
  • Channeling – communication of information to or through a person allegedly from a spirit or other paranormal entity.
  • Crop circles – geometric designs of crushed or knocked-over crops created in a field. Aside from skilled farmers or pranksters working through the night, explanations for their formation include UFOs and anomalous, tornado-like air currents. The study of crop circles has become known as "cerealogy".
  • Cryptozoology – search for creatures that are considered not to exist by most biologists. Well known examples of creatures of interest to cryptozoologists include Bigfoot, Yeren, Yeti, and the Loch Ness Monster. According to leading skeptical authors Michael Shermer and Pat Linse, "Cryptozoology ranges from pseudoscientific to useful and interesting, depending on how it is practiced."
  • Dowsing refers to practices said to enable one to detect hidden water, metals, gemstones or other objects.
  • Electronic voice phenomenon – purported communication by spirits through tape recorders and other electronic devices.
  • Extra-sensory perception – paranormal ability (independent of the five main senses or deduction from previous experience) to acquire information by means such as telepathy, clairvoyance, precognition, psychic abilities, and remote viewing.
  • Hayalet avcılık soruşturma işlemidir yerleri musallat olduğu bildirilmektedir hayaletler . Tipik olarak, bir hayalet av ekibi paranormal aktiviteninvarlığını destekleyen kanıtlar toplamaya çalışır. Hayalet avcıları, EMF ölçüm cihazları,dijital termometreler , termografik ve gece görüş kameraları dahilhem el tipi hem de statik dijital video kameralar vedijital ses kayıt cihazları gibi çeşitli elektronik cihazlar kullanır. Mülakatlar ve araştırma yapmak gibi daha geleneksel teknikler de kullanılır.23 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 7 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesgeçmişi iddia edilen perili sitelerin. Hayalet avcıları kendilerini "paranormal araştırmacılar" olarak da adlandırabilirler.  Hayalet avcılık, bilimsel yöntemi reddettiği için ağır bir şekilde eleştirildi . Hiçbir bilimsel çalışma hayaletlerin varlığını doğrulayamamıştır.  Uygulama, eğitimcilerin, akademisyenlerin, bilim yazarlarının ve şüphecilerin büyük çoğunluğu tarafından taklit olarak kabul edilir .  Bilim tarihçisi Brian Regal "boşuna yapılan bir örgütlenmemiş egzersiz" olarak hayalet avcılık tanımladı.
  • Havaya yükselme - fiziksel düşünce olmadan, genellikle düşüncenin gücü ile yerden yükselme eylemi.
  • El falı - geleceğin avuç içi okumasıyla önceden haber verilebileceği inancı. Tahminler ellerin şekline, çizgisine ve bağlantılarına dayanır. Palmistlerpsişik görünmekiçin soğuk okumayı kullanırlar.
  • Parapsikoloji - (yukarıdaki Psikoloji bölümüne bakın.)
  • Yalancı arkeoloji - eski geçmişin paranormal olduğu iddia edilen veya ana akım bilim tarafından onaylanmamış diğer araçları kullanarak araştırılması.
  • Medyum cerrahisi - Brezilya ve Filipinler'de popüler olan tıbbi dolandırıcılık türü. Uygulayıcılar, hastanın vücuduna uzanıyor ve "tümörleri" çıkarıyormuş gibi görünmesini sağlamak için el çabukluğu kullanıyorlar. Psişik cerrahi genellikle açık bir aldatmacadır; yani, "uygulayıcılar"dolandırıcılık veya "şarlatanlık" uyguladıklarının farkındadır .
  • Psikokinez - zihnin uzaktaki maddeyi veya enerjiyi etkileme paranormal yeteneği.
  • Rumpology - neologism benzer bir pseudoscience atıfta physiognomy , çatlaklar, çukurlar, siğiller, mol ve bir kişinin kıvrımları incelenmesiyle yapılmaktadır kalça aynı şekilde bir chirologist avuç içine okumak.
  • Séances - Ölülerle iletişim kurma ritüel girişimleri.
  • Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesTunguska olayı muhtemelen bir neden gerçek büyük patlama oldu meteoroid veya kuyrukluyıldızın , şimdi ne de Krasnoyarsk Krai Londra belirgin parlak birkaç akşamları için olduğu gibi 1908 Gece gökyüzü kadar uzak Haziran ayında Rusya,. Olayla ilgili desteklenmeyen teoriler arasında minyatür bir karadeliğin veya büyük bir antimadde gövdesinin etkisi , top yıldırım , Wardenclyffe Kulesi'ndeki cihazdan Nikola Tesla'nın bir testi ve bir UFO kazası var.  Bir başka teori de patlamanın Biela's Comet'in bir parçasından kaynaklandığı 11 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 13 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1883 den
  • Ufoloji -Bazen UFO'ların dünya dışı ziyaretçilerinkanıtı olduğu inancını içeren tanımlanamayan uçan nesnelerin (UFO'lar) incelenmesi. 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes

Numeroloji

  • Numeroloji ( Kabala'nın numeroloji uygulamaları dahil) -bir sayı ile çakışan olaylararasındakiilahi, mistik veya başka bir özel ilişkide bir dizi inanç. Nümerolojimodern bilim adamları tarafından psödomatik veya psödobilim olarak kabul edilir.  Genellikle astroloji ve benzer ilahi sanatlarınyanı sıra paranormal ile de ilişkilidir. 11 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 6 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 19 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 27 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 13 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Scriptural codes – the belief that a book or fragment of holy scripture contains encoded messages that impart esoteric knowledge. One such decoding method involves identifying "equidistant letter sequences" that spell out such messages.

Religious and spiritual beliefs

Spiritual and religious practices and beliefs, according to astronomer Carl Sagan, are normally not classified as pseudoscience. However, religion can sometimes nurture pseudoscience, and "at the extremes it is difficult to distinguish pseudoscience from rigid, doctrinaire religion", and some religions might be confused with pseudoscience, such as traditional meditation. The following religious/spiritual items have been related to or classified as pseudoscience in some way:

  • Affirmative prayer is a form of prayer or a metaphysical technique that is focused on a positive outcome rather than a negative situation. For instance, a person who is experiencing some form of illness would focus the prayer on the desired state of perfect health and affirm this desired intention "as if already happened" rather than identifying the illness and then asking God for help to eliminate it. William James described affirmative prayer as an element of the American metaphysical healing movement that he called the "mind-cure"; he described it as America's "only decidedly original contribution to the systemic philosophy of life." What sets affirmative prayer apart from secular affirmations of the autosuggestion type taught by the 19th century self-help author Émile Coué (whose most famous affirmation was "Every day in every way, I am getting better and better") is that affirmative prayer addresses the practitioner to God, the Divine, the Creative Mind, emphasizing the seemingly practical aspects of religious belief.
  • Energy is used by writers and practitioners of various esoteric forms of spirituality and alternative medicine to refer to a variety of claimed experiences and phenomena that defy measurement and thus can be distinguished from the scientific form of energy. There is no scientific evidence for the existence of such energy. Therapies that purport to use, modify, or manipulate unknown energies are thus among the most contentious of all complementary and alternative medicines. Claims related to energy therapies are most often anecdotal (from single stories), rather than being based on repeatable empirical evidence.
  • Koranic scientific foreknowledge (Islam) – Koranic Science (or Qur'anic science or Hadeeth science) asserts that foundational Islamic religious texts made accurate statements about the world that science verified hundreds of years later. This belief is a common theme in Bucailleism.
  • Christian Science is generally considered a Christian new religious movement. However, some have called it "pseudoscience" because its founder, Mary Baker Eddy, used "science" in its name, and because of its former stance against medical science. Also, "Eddy used the term Metaphysical science to distinguish her system both from materialistic science and from occult science." The church now accepts the use of medical science. Vaccinations were banned, but in 1901, Eddy, at the age of 80, advised her followers to submit to them.

Creation science

Creation science or scientific creationism is a branch of creationism that claims to provide scientific support for the Genesis creation narrative in the Book of Genesis and disprove or reexplain the scientific facts, theories and scientific paradigms about geology, cosmology, biological evolution, archeology, history and linguistics.[failed verification]

  • Creationist cosmologies – cosmologies which, among other things, allow for a universe that is only thousands of years old.
  • Baraminology – taxonomic system that classifies animals into groups called "created kinds" or "baramins" according to the account of creation in the book of Genesis and other parts of the Bible.
  • Creation biology – subset of creation science that tries to explain biology without macroevolution.
  • Flood geology – creationist form of geology that advocates most of the geologic features on Earth are explainable by a global flood.
  • Searches for Noah's Ark – attempts to find the burial site of Noah's Ark, that according to the Genesis flood narrative is located somewhere in the alleged "Mountains of Ararat". There have been numerous expeditions with several false claims of success; the practice is widely regarded as pseudoscience, more specifically pseudoarchaeology.
  • Intelligent design – maintains that "certain features of the universe and of living things are best explained by an intelligent cause, not an undirected process such as natural selection." These features include:
  • Irreducible complexity – claim that some biological systems are too complex to have evolved from simpler systems. It is used by proponents of intelligent design to argue that evolution by natural selection alone is incomplete or flawed, and that some additional mechanism (an "Intelligent Designer") is required to explain the origins of life.
  • Specified complexity – claim that when something is simultaneously complex and specified, one can infer that it was produced by an intelligent cause (i.e., that it was designed) rather than being the result of natural processes.

Scientology

  • Dianetics, a therapeutic technique promoted by Scientology, purports to treat a hypothetical reactive mind. There is no scientific evidence for the existence of an actual reactive mind, apart from the stimulus response mechanisms documented in behaviorist psychology.
  • Scientology's Purification Rundown and Narconon programs purport to clean the human body of toxins and drugs respectively. Their method consists of very long saunas over many days, extremely large (possibly toxic) doses of vitamins including niacin, and Scientology 'training routines', sometimes including attempts at telekenesis. The programmes have been described as "medically unsafe", "quackery" and "medical fraud", while academic and medical experts have dismissed Narconon's educational programme as containing "factual errors in basic concepts such as physical and mental effects, addiction and even spelling". In turn, Narconon has claimed that mainstream medicine is "biased" against it, and that "people who endorse so-called controlled drug use cannot be trusted to review a program advocating totally drug-free living." Narconon has said that criticism of its programmes is "bigoted", and that its critics are "in favor of drug abuse [...] they are either using drugs or selling drugs".

Other

  • Transandantal Meditasyon ( TM ) belirli bir sessiz mantra meditasyonu formunave daha az yaygın olarak Transandantal Meditasyon hareketini oluşturan organizasyonlaraatıfta bulunur.  Maharishi Mahesh Yogi oluşturulan ve TM tekniğini ve TM hareketini tanıtıldı Hindistan 1950'lerin ortasında. Araştırma kalitesinin düşük olması nedeniyle, meditasyonun sağlık üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını söylemek mümkün değildir vearaştırmacıların TM organizasyonuna bağlanması nedeniyleyüksek önyargı riski ile gölgelenmiştir. TM hakkında olumlu görüş sahibi olan konuların seçimi.
  • Kuantum mistisizm - belirli New Age kavramları ve belirsizlik ilkesi , dolaşıklık ve dalga-parçacık ikiliği gibi görünüşte karşı sezgisel kuantum mekanik kavramlararasında yüzeysel bir benzerlik üzerinekurulurken, genellikle kuantum ayrışmasının getirdiği sınırlamaları göz ardı eder.  en çok istismar edilen fikirlerin biri Bell'in teoremi kuantum mekaniği yerel gizli değişkenlerin yokluğunu kanıtlıyor. Buna rağmen, Bell'in kendisi teorinin mistik yorumlarını reddetti. 14 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 15 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 14 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 12 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes

Tüketici ürünleri

  • Kozmetik ve temizlik ürünleri sıklıkla ürünleri hakkında sahte iddialarda bulunurlar.  İstem yararları belirli ürünleri veya bileşenlerin toksisite, her iki ilgili yapılır. Uygulamalar, melek tozunu , ölçülebilir bir fayda sağlamak için yetersiz olan ürünlere küçük miktarlarda aktif bileşenlerin eklenmesini içerir. Ürün örnekleri şunları içerir:
  • Yaşlanma karşıtı kremler - ağırlıklı olarak nemlendirici bazlı kozmetik cilt bakım ürünleri, tüketiciyi daha genç gösterme vaadiyle pazarlanmaktadır.
  • Uçucu yağlar ,iyileştirici etkilerin aromatik bileşiklere atfedildiği alternatif bir ilaç türü olan aromaterapi için sıklıkla kullanılır. Aromaterapi gevşemeyi sağlamak için yararlı olabilir, ancak uçucu yağların herhangi bir durumu etkili bir şekilde tedavi edebileceğine dair yeterli kanıt yoktur.  Uçucu yağların yanlış kullanımı alerjik reaksiyonlar ve cilt tahrişi gibi zararlara neden olabilir ve çocuklar uygunsuz kullanımın toksik etkilerine özellikle duyarlı olabilirler. 17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listesSahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Çamaşır topları - çamaşır makineleri için sabun ikamesi olarak pazarlanan küresel veya toroidal nesneler.

Özyönel fikirler

Aşağıdaki kavramlar çok az sayıda destekçiye sahiptir, ancak dikkate değer hale gelmiştir:

  • Sucul maymun hipotezi - modern insanların bazı atalarının diğer büyük maymunlardan ve hatta birçok modern insandan daha sulu olduğu ve bu nedenle alışılmış kuşlardır, yüzücüler ve dalgıçlar olduğu fikri.
  • Lawsonomy - beyzbol oyuncusu ve havacı Alfred William Lawson tarafından yapılan fizik hakkında felsefe ve iddia sistemi önerdi.
  • Morfik rezonans - Rupert Sheldrake tarafından"termit kolonileri veya güvercinler veya orkide bitkileri veya insülin molekülleri gibi doğal sistemlerin, önceki türlerinden kolektif bir belleği miras aldıkları"fikri ortaya konmuştur. Ayrıca "organizmalar arasındaki gizemli telepati tipi ara bağlantılardan" sorumlu olduğu iddia edilmektedir.
  • N rays – A hypothesized form of radiation described by Prosper-René Blondlot in 1903, which briefly inspired significant scientific interest but were subsequently found to have been a result of confirmation bias.
  • Penta Water – claimed acoustically induced structural reorganization of liquid water into long-lived small clusters of five molecules each. Neither these clusters nor their asserted benefits to humans have been shown to exist.
  • Polywater – hypothetical polymerized form of water proposed in the 1960s with a higher boiling point, lower freezing point, and much higher viscosity than ordinary water. It was later found not to exist, with the anomalous measurements being explained by biological contamination. Chains of molecules of varying length (depending on temperature) tend to form in normal liquid water without changing the freezing or boiling point.
  • Time Cube  - 1997 yılında Gene Ray tarafından oluşturulan ve Time Cube adını verdiği kişisel gerçeklik modelini belirlediği bir web sitesi. Modern fiziğin tümünün yanlış olduğunu öne sürüyor ve Zaman Küpü modeli her günün aynı anda gerçekleşen gerçekten dört ayrı günolduğunu öne sürüyor.
  • 28 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.Halüsinojenik ilaç dimetiltriptamin yardımıyla psikoz Terence McKenna tarafından icat edilen zaman- sıfır - numerolojik formül . 2012 kıyamet tahminlerini deneyimledikten sonra formülünü Maya longcount takvimi ile aynı tarihte "sıfır noktası" olacak şekilde yeniden tasarladı. 16 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.17 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes 18 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sahte bilim olarak nitelendirilen konuların listes
  • Burulma alanı - duyu dışı algıdan , homeopatik tedavilerden , havaya yükselme , telepati , basiret , telekinezi ve diğer paranormal fenomenlerdensorumlu varsayımsal fiziksel alan. Saygın bilim adamları tarafından "saçma" olarak eleştirilen inananların tarafından ilişkili tablolar ile birlikte kurulan fiziği ile birkaç bariz çelişkiler rağmen, torsiyon alanları bu tür paranormal olayların iddiaları için bir açıklama olarak benimsendi.  torsiyon alanların kullanıma sokmak cihazlar da dahil olmak üzere mucize tedavi cihazlarının (den mümkün olan her şeyi yapmak için talep edilmiş küralkol bağımlılığı  ) çalışma devamlı hareket makineleri yıldız kapıları,  UFO tahrik benzerleri ve kitle imha silah (WMD).  gibi bazı cihazlar, özellikle Muzice bir tedavi kutuları, patentli edilmiştir  üretilir ve satılır.
  • Welteislehre - Avusturyalı Hanns Hörbiger tarafındanbuzun tüm kozmik süreçlerin temel maddesi olduğudüşüncesi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.