Chhaang

Chhaang, (Tibetçe: ཆང་, Nepali: छ्याङ) Nepal ve Tibet'e özgü alkollü bir içecektir. Chhaang ayrıca Doğu Himalayar'da da popülerdir.

Chhaang

Coğrafi Yaygınlık

Chhaang genel olarak Nepal ve Tibet'te, ve az da olsa komşu ülkeler Hindistan ve Bhutan'da tüketilir. Genelde yaz aylarında, oda sıcaklığında içilir. Fakat bazen hava soğuk olduğunda sıcak biçimde pirinç kase veya ahşap kupalarda servis edildiği de görülür.

İçindekiler ve İçme

Chhaang, birayla benzerlik gösterir. Arpa, darı veya pirinç taneleri chhaangı mayalamak için kullanılır. Yarı mayalanmış darı tohumları, bambu bir fıçının içine doldurulur. Buna dhungro denir. Kaynar su buraya boşaltılır ve dar bir delikten yudumlanır. Buna ise pipsing denir.

Kaynamış arpa soğuduğunda, kuru maya ilave edilir ve fermentasyon süreci başlar. Karışım iki-üç günlüğüne beklemeye bırakılır. Unlu bir köpük oluşur. Balti geleneğinde bunun içine zencefil ve kurtboğan da eklenir.[1] Fermentasyon tamamlandığında su eklenir ve içime hazır hale gelir.[2]

Chhaangın tadı ale gibidir. Alkol oranı oldukça düşüktür.

Efsaneler

Chhaangın dağlardaki şiddetli soğuğu geçiştirmek için en iyi yol olduğu söylenir. Ayrıca chhaangın soğuk algınlığı, ateş, alerjik rinit gibi birçok hastalığa karşı iyileştirici özelliğe sahip olduğuna inanılır.

Kaynakça

  1. Jäschke, H. (1998). A Tibetan-English dictionary with special reference to the prevailing dialects (Repr. bas.). Delhi: Motilal Barnarsidass. ISBN 8120803213.
  2. Das, Sarat Chandra. (1902). Lhasa and Central Tibet, p. 23 and note. Reprint: (1988). Mehra Offset Press, Delhi.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.