Celal Yalınız

Celal Yalınız (d. Mart 1886 – ö. 6 Haziran 1962[1]), Türk düşünür, nihrir. Sakallı Celal olarak bilinir.

II. Abdülhamid dönemi Bahriye Nazırı Amiral Hüseyin Hüsnü Paşa'nın oğludur. Galatasaray Sultanisi 'nden öğrencisi ve hayranı olduğu Tevfik Fikret'in, "Hak bellediğin bir yola yalnız gideceksin" dizesinde ifade edilen prensibe ne pahasına olursa olsun, hayatı boyunca sadık kalmıştır. Hamdullah Suphi ile sınıf arkadaşıydı. Tevfik Fikret aracılığıyla Sorbonne Koleji'ne gönderilmiştir. Hareket Ordusu'na katılmışlığı vardır.

Kendisi yazılı bir eser bırakmamış ama her biri birer eser olan insanlar bırakmıştır arkasında. Yakın arkadaşları arasında Yusuf Ziya Ortaç, Ahmet Haşim, "öğrencim" de dediği Nâzım Hikmet, Ordinaryüs Matematik Profesörü Ali Yar, Haldun Taner ve Ali Sami Yen; çevresindekiler arasında Nurullah Ataç, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Kazım Taşkent gibi çeşitli isimler ile Melih Cevdet Anday, Orhan Veli gibi pek çok şair ve yazar yer alır.

Sakallı Celal'den günümüze kalan ne kadar bilgi, belge ve tanıklık varsa, a'dan z'ye bulunabilecek "tek kaynak", gazeteci-yazar Orhan Karaveli tarafından yazılmış olan "Sakallı Celal - Bir 'Bilinmeyen Ünlü'nün Yaşam Öyküsü" adlı belgesel ve 230 sayfalık kitaptır. (Pergamon, 1. baskı Mayıs 2004, 4. baskı Haziran 2004)

Celal Yalınız, beyin kanaması nedeniyle ölmüştür. Çok sevdiği hocası Tevfik Fikret'in yanına defnedilmiştir.

Bugün dilde yer etmiş, kaynağı bilinmeden kullanılan pek çok deyiş de onundur. Birkaç Sakallı Celal deyişi örneği:

  • "Bir kızın tıraşlı bir erkeği güzel zannetmesi hazindir."
  • "Bu kadar cehalet ancak tahsille mümkün olur."
  • "Bu ülkede ilgililer bilgisiz, bilgililer de ilgisizdir."
  • "Türkiye'de aydın geçinenler Doğu'ya doğru seyreden bir geminin güvertesinde Batı yönünde koşturarak Batılılaştıklarını sanırlar."
  • "Bir insan ancak okuyarak bu kadar cahil olabilir"
  • ''Bu ülkenin aydınları körler ülkesinin şaşılarıdır''
  • "Evinde yapılan arama esnasında polis duvarda duran Karl Marx portresini sorunca "Rahmetli babam" diye cevaplamıştır."

Kaynakça

  1. "Ertuğrul Özkök, Acaba o gizli insan kimdi, 1 Ocak 2008, Hürriyet". 4 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2009.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.